joi, 24 ianuarie 2019

Iaşul a devenit Capitală istorică a României! Pe când va avea şi autostrada A 8 ?



Vineri, pe 23 ianuarie 2019, preşedintele României, Klaus Werner Iohannis s-a aflat la Iaşi, deschizând astfel manifestările legate de Ziua Unirii, de a doua zi, atunci când ţara noastră sărbătoreşte 160 ani de la Unirea Principatelor Române sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.
În prima parte a vizitei sale la Iaşi, preşedintele Klaus Werner Iohannis  a făcut o vizită la "Trei Ierarhi", la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, aflat în interiorul bisericii. Excelenţa sa a fost întâmpinat la poarta bisericii de stareţul mănăstirii, Horia Nichifor, primarul Iaşului, Mihai Chirica, şi prefectul Marian Şerbescu. În interiorul bisericii, preşedintele Iohannis a fost aşteptat de Înaltpreasfinţitul Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, şi de Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop catolic de Iaşi, fiind oficiată apoi şi o scurtă slujbă de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza.
În continuare, la Sala Voievozilor de la Palatul Culturii, preşedintele Klaus Werner Iohannis s-a întâlnit cu mai multe oficialităţi ieşene din sfera politicului, culturii, educaţiei şi economiei.
În faţa unui numeros public, Klaus Werner Iohannis a semnat
trei decrete de decorare a unor instituţii culturale din Iaşi, după cum urmează: Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria D - „Arta Spectacolului“ a revenit Teatrului Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi, Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor, categoria E - "Patrimoniul Cultural Naţional", a revenit Complexului Muzeal Naţional „Moldova“ din Iaşi, iar Ordinul Meritul Cultural în grad de Ofiţer - categoria B "Muzică", a revenit Operei Naţionale Române din Iaşi.
Preşedintele Klaus Werner Iohannis a mai înmânat primarului Mihai Chirica o copie a Decretului nr. 1310 / 2018 de promulgare a legii pentru declararea Municipiului Iaşi drept "Capitală Istorică a României".
În continuare, am consemnat următoarele discursuri, primul vorbitor fiind primarului Iaşului, care a menţionat: "Vreau să mulţumesc public celor care au iniţiat acest proiect de lege şi, desigur, şi celor care l-au votat. Iar din şirul parlamentarilor care au fost iniţiatorii acestui proiect îl voi aminti pe domnul senator Vasile Toma. Aş vrea în cele din urmă să apreciez din nou gestul domnului preşedinte al României, care, printr-un act premergător acestei date a semnat şi actul de promulgare al legii privind construirea autostrăzii Moldova. De asemenea, a reuşit de fiecare dată să rămână un prieten al ieşenilor, al moldovenilor şi al tuturor românilor şi, de ce nu, încearcă necontenit să arate că împreună putem face un viitor mai bun. Domnule preşedinte, vă puteţi baza pe mine în calitate de primar şi doar faptele să ne judece eforturile ulterioare, să încercăm să clădim pentru Iaşi, pentru Moldova şi România ceea ce de veacuri visează acest popor: o ţară demnă, puternică, mândră şi recunoscută peste tot în lume".
În continuare, preşedintele Klaus Werner Iohannis a menţionat: "Evocând prima unire a românilor, nu doar preţuim viziunea şi faptele de la 1859, dar, totodată, punem în lumină viabilitatea opţiunii politice şi a angajamentului popular al acelor vremuri. Atunci, ca şi la 1918 ori astăzi, românii au înţeles că unitatea naţională este singura cale spre o societate modernă, a cărei trăinicie se bazează pe respectarea drepturilor cetăţeneşti şi pe garantarea egalităţii tuturor în faţa legii. Politicienii, elitele la modul general, au datoria de a se prezenta în faţa cetăţenilor şi a istoriei cu obiective şi cu rezultate. Când e vorba de a genera noi energii, de a moderniza societatea, cum s-a întâmplat după Unirea Principatelor, educaţia şi infrastructura trebuie să fie priorităţile unei guvernări responsabile. Din păcate, la 160 de ani de la momentul pe care îl sărbătorim astăzi, în locul unirii în jurul interesului naţional şi al integrării depline în Europa, guvernanţii au preferat o hărmălaie populistă şi o jalnică ţopăială legislativă şi administrativă. În locul unei viziuni coerente, care să asigure României o dezvoltare sustenabilă, actualii guvernanţi periclitează viitorul ţării printr-o avalanşă de măsuri cu efecte care se arată dezastruoase. Autostrada Moldova şi Spitalul Regional de la Iaşi reprezintă proiecte vitale pentru România".
În final, Preşedintele României a discutat cu cei prezenţi la eveniment, iar din partea asociaţiilor ''Împreună pentru A8'' şi ''Moldova Vrea Autostrada'' a primit o scrisoare, prin care asociaţiile ieşene menţionate solicită Excelenţei Sale Klaus Werner Iohannis să declare autostrada A8 (Ungheni - Iaşi - Târgu Mureş) obiectiv de interes strategic naţional.

* Întâlnirea de lucru de la Hotelul Unirea din Iaşi

Tot în seara zilei de 23 ianuarie 2019, după manifestarea de la Palatul Culturii, Sala "Vega" de la Hotelul Unirea din Iaşi a găzduit o şedinţă de lucru a asociaţiei ''Împreună pentru A8'', la masa prezidiului luând loc Ionel Apostol, Cătălin Urtoi, Andreea Barna şi Adrian Covăsneanu. Printre cei prezenţi s-au numărat Mihaela Munteanu, Romeo Haman, Maria Teodorescu, Dan Teodorescu, Florin Scafariu, Andrei Barna, Daniela Cojocaru, Jana Gheban, Mirela Răzmeriţă, Leonard Urziceanu, Sorin Pintilei, Ozana Radu, Silvia Teodor Stanciu, Ana Maria Ghiban, Gheorghe Lupu, Ştefana Bianca Nazarie, Luiza Cojocariu, Mihai Dorin, Petru Budeanu etc.
În cadrul şedinţei s-au dezbătut probleme extrem de importante referitoare la dezvoltarea economică a Moldovei şi a construirii Autostrăzilor A 8 şi A 7, dar şi punerea pe tapet a altor investiţii importante împreună cu Asociaţia "Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei".
După şedinţa de miercuri seara, 23 ianuarie 2019, ing. Cătălin Urtoi a menţionat: "O zi obişnuită ar spune unii, dar pentru mine nu a fost aşa. Am fost invitat de către Preşedintele României la evenimentul de la Palatul Culturii, unde Iaşul a devenit prin Decret Prezidenţial, Capitală Istorică a României.
Nu ştiu cât va ajuta acest titlu, dar împreună cu colegii mei de la asociaţiile <<Împreună pentru A8>> şi <<Moldova Vrea Autostradă>> i-am înmânat Preşedintelui nostru o scrisoare.
I-am dat o scrisoare prin care asociaţiile noastre cer domnului Preşedinte să declare autostrada A8 obiectiv de interes strategic naţional.
După acest eveniment am participat la şedinţa asociaţiei <<Împreună pentru A8>>. A fost cea mai lungă şi mai bună şedinţă de la constituirea asociaţiei. Pe durata a trei ore de discuţii, 31 de ieşeni prezenţi au analizat activitatea asociaţiei şi au decis să mergem mai departe în susţinerea celor două proiecte: autostrăzile A8 şi A7. UNIŢI VOM REUŞI!".

* Ziua Unirii de la Iaşi, într-o iarnă cu multă zăpadă

Pe o frumoasă zi de iarnă, dar cu multă ninsoare, Ziua Unirii de la Iaşi s-a serbat în Piaţa Unirii, în prezenţa primarului Mihai Chirica şi a altor oficialităţi locale şi din afara Iaşului.
După un program de muzică populară denumit "Noi suntem români", a urmat un Te Deum al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei şi al Episcopiei Romano-Catolice de Iași.
Au mai fost discursurile oficialităților locale și centrale, depunerea coroanelor de flori la Ansamblul statuar Alexandru Ioan Cuza şi parada militară. S-a intonat „Hora Unirii” şi cei prezenţi în piaţă s-au prins în Hora Unirii. A mai fost şi
masa populară, cu ceai, vin fiert şi plăcinte moldovenești.
După amiază se vor organiza manifestări la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza de la Biserica Trei Ierarhi, pe esplanada Costache Negri, acolo unde se va dezveli bustul poetului național georgian Besarion Gabashvili,
În cursul serii va avea loc retragerea cu torţe a militarilor ieşeni pe traseul Piaţa Unirii – Pietonalul Ştefan cel Mare şi Sfânt – Palatul Culturii.
DAN TEODORESCU




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu