miercuri, 16 ianuarie 2019

La Iaşi: Poetul Mihai Eminescu, celebrat în Parcul Copou și la Colegiul Naţional care îi poartă numele


În prim plan: Primarul Mihai Chirica

Marţi, 15 ianuarie 2019, în toată Moldova şi România s-a aniversat ziua poetului nemuritor Mihai Eminescu şi Ziua Culturii Naţionale.
La Iaşi, primarul Mihai Chirica a participat la mai multe manifestări dedicate marcării a 169 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu. În Parcul Copou, în organizarea
Casei de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi a avut loc evenimentul cultural „Eminescu, Măria Ta!”, unde s-au depus coroane de flori la bustul poetului şi la Teiul lui Eminescu. Printre cei care s-au închinat în faţa nemuritorului Mihai Eminescu s-a aflat şi poetul octogenar Horia Zilieru, alături de mai multe oficialităţi locale, în frunte cu primarul Mihai Chirica. A urmat un spectacol artistic dedicat lui Eminescu, unde şi-au adus contribuţia mai mulţi poeţi ieşeni, dar şi folkiştii Cezar Popescu şi Adi Bezna.
În continuare, primarul Mihai Chirica a participat la evenimentul cultural prilejuit de împlinirea a 154 de ani de la înființarea Colegiului Național „Mihai Eminescu” Iaşi.
"Ca primar al Municipiului Iași acord o atenție deosebită calității educației ieșene. Ne preocupă tot spectrul învățământului ieșean și românesc, ținând cont că, indiferent de tipul de învățământ, fie el tehnic, vocațional, real sau umanist, acesta contribuie la desăvârșirea fiecărui elev. Anul 2019 va fi anul finalizării mai multe obiective de investiții, multe dintre ele fiind în sectorul educației.
În altă ordine de idei, Mihai Eminescu este un simbol în fața căruia și municipalitatea ieșeană se înclină cu pioșenie. E păcat că ne amintim doar de două ori pe an de poetul nepereche, atunci când îl aniversăm și când îl comemorăm. Acest om de cultură ar trebui citat în fiecare zi. Cred că nu reușim să trezim suficient de mult curiozitatea generațiilor tinere asupra moștenirii lăsate de Mihai Eminescu, care amintește de patriotism, de importanța limbii române, de profunzimea simbolurilor țării, de elitele academice sau de viitorul neamului românesc.
În aceste momente grele prin care trece România cred că ar trebui să medităm la celebrele versuri «Ce-și doresc eu ție, dulce Românie?» Cu voia Lui Dumnezeu vom reuși să recuperăm din timpul pierdut, din cei 30 de ani în care am descalificat fiecare victorie pe care românii au obținut-o în trecut. Ne bucurăm când avem rezultate care atestă o educație de performanță, dar avem un sistem de sănătate compromis, o infrastructură insuficient dezvoltată, la care se adaugă migrația numeroasă a românilor spre meleaguri străine. Cred că trebuie să privim spre viitor cu încredere, pentru că avem o fundație solidă la care au constribuit personalități recunoscute pe plan internațional. Tinerii trebuie să-și păstreze speranța că aici, în România, își pot clădi un viitor din punct de vedere educațional și profesional”, a declarat, în faţa elevilor şi cadrelor didactice de la "Eminescu", primarul ieşean Mihai Chirica.
Conform publicaţiei "Curierul de Iaşi", editată de Primăria locală, la aceeași unitate de învățământ au mai avut loc activități precum lansarea proiectului „Colegiul Național «Mihai Eminescu» Iași, 155 de ani de tradiție și modernitate”, lansarea volumului „Eminent la Română” (proiect coordonat de profesorii Catedrei de Limba Română) și spectacolul „La aniversară” prezentat de elevii școlii împreună cu elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” Iaşi.
Tot la Iaşi, dar la Muzeul Memorial "Mihail Kogălniceanu", de pe strada Mihail Kogălniceanu nr. 11, ziua de 15 ianuarie 2019 a marcat o nouă manifestare culturală dedicată lui Mihai Eminescu de către membrii Cenaclului literar "Ia'şi scrie", condus de scriitorul Constantin Anton, evenimentul fiind moderat de Nina Gonţa.

* La Vaslui...

În municipiul Vaslui, în 15 ianuarie 2019, în incinta Muzeului Judeţean "Ştefan cel Mare", cu prilejul Zilei Culturii Naţionale şi a 169 de ani de la naşterea poetului nepereche Mihai Eminescu, au avut loc o triplă lansare de carte şi vernisajul unei expoziţii de pictură, cu participarea mai multor oameni de cultură din Vaslui şi Iaşi.
Expoziţia de pictură a cuprins lucrările pictorilor Viorica Şerban şi Calistrat Robu. Au mai avut loc lansările de carte ale scriitorilor Corina Matei-Gherman (cu volumul "Dialog abstract"), Viorica Şerban (cu romanul "Focul din tălpi") şi Calistrat Robu (cu volumul "Frumosul şi urâtul în arta naivă românescă").
Volumele puse în dezbatere publică au fost prezentate de Mihai Batog-Bujeniţă, Vasile Larco, Teodor Pracsiu, Laurenţiu Chiriac, Marin V. Dumitru.
La finalul evenimentului cultural vasluian, scriitoarea şi pictoriţa Viorica Şerban ne-a declarat: "Alături de colegii Corina Matei-Gherman şi Calistrat Robu, alături de care am venit din Iaşi la Vaslui pentru această manifestare, mulţumesc din suflet publicului pentru prezenţă. Mulţumim doamnei director dr. Ramona-Maria Mocanu, domnului dr. Marian Antoniu, domnului dr. Laurenţiu Chiriac, domnului comandor şi scriitor Mihai Batog-Bujeniţă, scriitorului Vasile Larco, criticului literar Teodor Pracsiu, poetei Daniela Oatu, cantautorului Ion Chiriac, jurnaliştilor de la Trustul de presă
<<Te salut Vaslui>>, condus de domnul prof. Dumitru Busuioc, doamnei conf. dr. Cornelia Ursu, domnului director prof. dr. Dumitru V. Marin, domnului Dan Ailincăi, domnului ing. Ioan Vârlan şi tuturor celor care au fost alături de noi la Vaslui, de Ziua Culturii Naţionale şi a poetului Mihai Eminescu ".

* La Botoşani

De Ziua Culturii Naţionale, la Ipoteşti, la casa unde a copilărit poetul Mihai Eminescu şi la Botoşani au avut loc mai multe manifestări aniversare. Totul a culminat cu evenimentul găzduit de Casa de Cultură a Tineretului din municipiul Botoşani, cea care a găzduit Gala festivă de decernare a Premiilor Naţionale de Poezie „Mihai Eminescu” - Opus Primum şi Opera Omnia. Un juriu naţional prezidat de scriitorul Nicolae Manolescu, preşedintele USR, a hotărât
ca, pentru creaţiile din 2018, Premiul Opera Omnia „Mihai Eminescu” să fie acordat poetului Liviu Ioan Stoiciu. Ceilalţi şase nominalizaţi la acest premiu au fost Constantin Abăluţă, Nichita Danilov, Ovidiu Genaru, Ioan Moldovan, Ioan Es.Pop şi Matei Vişniec.
Un alt juriu a decis ca, tot în acest an,  Premiul pentru debut „Opus Primum” să ajungă în Bistriţa, la poeta Nina Begu, care a debutat la editura "Carmides".
La Botoşani, seara culturală a zilei de 15 ianuarie 2019, s-a încheiat cu recitalul extraordinar al violoncelistului Adrian Naidin.
Să mai menţionăm că, tot la Botoşani, Consiliul Local a votat ca Liviu Ioan Stoiciu, laureatul Marelui Premiu Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” - Opera Omnia, să primească titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului Botoşani.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu