duminică, 13 ianuarie 2019

Un nou început în ALPI!


Sala mare de lectură a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi a găzduit pe 13 ianuarie 2019, într-o zi de duminică cu multă zăpadă pe străzile "Oraşului celor Şapte Coline", prima manifestare cu public din cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), pe acest an.
În deschiderea manifestării, la care au luat parte şi multe "nume noi" de la alte cenacluri şi asociaţii ieşene, directorul ALPI, comandorul (r) Mihai Batog-Bujeniţă a prezentat "supuşilor" evenimentele culturale din ultima perioadă, la care au participat scriitorii cuprinşi în cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi. Au fost felicitaţi, în primul rând, jurnaliştii Dan Teodorescu şi Martha Eşanu, care au primit plachete şi medalii din partea Federaţiei Comunităţilor Evreilor din România, cu ocazia reinaugurării Sinagogii Vechi din Iaşi, unde au participat multe oficialităţi ieşene, dar şi invitaţi prestigioşi de pe toate meridianele lumii!
S-a amintit apoi de cele trei prerevelioane organizate la Iaşi, în luna decembrie 2018, la Hotelul Traian (de trupa de teatru de la Clubul CFR Iaşi, după punerea în scenă a piesei "Protecţia animalelor", de Mihai Batog-Bujeniţă şi în regia lui Emil Gnatenco), Hotel Moldova Iaşi (cu 56 de participanţi din cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, Liga Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova, Uniunea Creatorilor Profesionişti - Filiala Iaşi, cu artişti renumiţi invitaţi din diferite zone folclorice ale României, din Iaşi, Maramureş şi Cluj-Napoca, plus grupul de colindători de la Biserica Ortodoxă din Tg. Cucu, eveniment organizat de Dan Teodorescu, Corina Matei-Gherman şi Calistrat Robu), Hotel Ramada (manifestare organizată de Comunitatea Evreilor din Iaşi).
S-a făcut o trecere în revistă a Festivalului "Teodorenii", organizat de Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Asachi" Iaşi, unul dintre partenerii de bază ai evenimentului fiind Asociaţia Literară Păstorel Iaşi, acolo unde manifestările culturale au fost la cote înalte.
După prezentarea revistelor şi cărţile editate în ultima perioadă de membrii ALPI, au fost discutate şi unele măsuri organizatorice, de "bucătărie internă", problemele fiind expuse de Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Haivas şi Gheorghe Bălăceanu.
Venit din Vaslui, profesorul dr. Dumitru V. Marin  a prezentat revista de talie internaţională "Meridianul Cultural Românesc" şi ziarul "Meridianul - Iaşi-Vaslui-Bacău", invitând pe cei prezenţi la o colaborare culturală pe axa "Iaşi-Vaslui".  
Totodată, membrii ALPI au aprobat în unanimitate de voturi achiziţionarea unui microfon portabil cu baterii, pentru cei care au o voce mai "blândă" în rostirea cuvintelor, microfonul (cumpărat deja, la un preţ modic) fiind pus în probe în faţa asistenţei. Unul dintre cei care nu au avut nevoie de acel "obiect" a fost Valeriu Rudolf, al cărui discurs actoricesc s-a putut auzi din Bucium şi până în Piaţa Unirii, inclusiv pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, acolo unde se află "BiJu"!
În continuare, au recitat din propriile creaţii literare, dar şi din opera altor autori români, Mircea Petru Ţimpău, Mihai Caba (care a prezentat şi un frumos moment Eminescu), Victor Iosif, Gheorghe Bălăceanu, Elena Mândru, Cornelia Livia Bejan, Angela Pistol, Sofia Doina Gavrilă, Viorica Şerban, Doina Toma, Corina Matei-Gherman, Valeriu Rudolf, Dumitru Ivas, Mihai Batog-Bujeniţă, Vasile Larco, Sorin Cotlarciuc, Ionel Pintilii, Petronela Alexa-Prisăcaru, Constantin Profir, Mihai Haivas, Constantin "Ticu" Mihai.
Următoarea manifestare în cadrul ALPI este programată duminică, pe 10 februarie 2019, de la ora 10.00, tot la Biblioteca Juideţeană "Gheorghe Asachi" Iaşi.
Dar până atunci, pe 15 ianuarie 2019, de la ora 11.00, la Iaşi (Parcul Copou) şi Vaslui (Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare") vor avea loc manifestări cu public de ziua naşterii poetului naţional Mihai Eminescu şi de Ziua Culturii Naţionale.
Tot pe 15 ianuarie, dar de la ora 12.00, Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu Iaşi va găzdui evenimentul "Luceafărul Literaturii Române - Mihai Eminescu - Omagiu", organizat de membrii Cenaclului Literar "Ia'şi scrie".
Membrii ALPI sunt invitaţi şi la un spectacol artistic şi o lansare de carte (cu volumul "Ceaţa" - autor: Romeo Romila), la Cercul Militar Iaşi, duminica, pe 20 ianuarie 2019, de la ora 12.30, în organizarea Ligii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova, a Uniunii Creatorilor Profesionişti - Filiala Iaşi, a Asociaţiei "Dor de Acasă" şi a Cenaclului "Octav Băncilă", din cadrul Cercului Militar Iaşi (ex-Casa Armatei).
În luna februarie 2019, jurnalistul Dan Teodorescu a anunţat că îşi va lansa cartea sa cu nr. 15 din ultimii trei ani şi jumătate - "UNIVERS 69", un volum de publicistică cu peste 600 pagini, cu manifestări culturale şi sportive din România, Grecia, Germania şi Franţa.
DAN TEODORESCU

2 comentarii:

  1. O activitate extrem de bogată ! Multe felicitări ! Si sa fie anul 2019 un an bun pentru asociația Păstorel : un an cu multe creații de valoare și multe bucurii !

    RăspundețiȘtergere