sâmbătă, 23 februarie 2013

FOTE - Braşov 2013: Mulţumim România! Ne revedem peste doi ani în Austria şi Liechtenstein!



Ceremonia de închidere a celei de-a 11-a ediţii de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) a avut loc vineri, la Medal Plaza, în Poiana Braşov, prilej cu care a fost coborât drapelul olimpic de pe catarg şi a fost stinsă flacăra olimpică.
Festivitatea a debutat cu defilarea tuturor celor 45 de steaguri ale statelor participante, după care a urmat cuvântul primarului de Braşov, George Scripcaru, preşedintele Comitetului de organizare. El a mulţumit colaboratorilor şi a subliniat importanţa festivalului: ''Am început acest proiect, prin anul 2006, alături de Octavian Morariu, preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. Mulţi nu credeau că vom reuşit, dar am ajuns cu bine la final. Vreau să mulţumesc autorităţilor guvernamentale şi locale din Braşov, Predeal şi Râşnov, pentru implicare, tuturor voluntarilor. Pentru România, acest eveniment înseamnă mult ca imagine, infrastructură şi implicare a tinerilor''.
În continuare, Patrick Hickey, preşedintelui Comitetelor Olimpice Europene (EOC), a declarat competiţia închisă: ''Dragi tineri, mulţumesc pentru faptul că aţi transformat acest festival într-un eveniment magnific. Declar închisă a 11-a ediţie de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European''.
După stingerea flăcării olimpice, a fost coborât de pe catarg steagul olimpic. El a fost predat de George Scripcaru preşedintelui EOC. Acesta l-a înmânat reprezentanţilor Austriei şi Liechtensteinului, gazdele ediţiei a 12-a a FOTE din anul 2015, Karls Stoss şi respectiv Leo Kranz. În cuvântul său, Leo Kranz a felicitat ţara noastră pentru organizare, iar Karls Stoss a chemat tinerii sportivi la viitoare ediţie FOTE: ''Mulţumim România! Ne vedem peste doi ani în Austria şi Liechtenstein!''
Ceremonia s-a terminat cu un foc de artificii multicolor, la care au asistat în afară de sportivi, antrenori, oficiali şi jurnalişti, numeroşi turişti aflaţi la Poiana Braşov.

* România, locul 8 în clasamentul final pe medalii

România a ocupat locul 8 în clasamentul final al Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2013 de la Braşov, cu 1 medalie de aur şi 2 de argint, în timp ce Rusia s-a clasat pe primul loc cu 22 de medalii, 11 de aur, 7 de argint şi 4 de bronz.
Medaliile noastre au fost cucerite de Emil Imre, la short-track, în probele de 500 m (argint) şi 1.000 m (aur). O altă medalie de argint a fost obţinută de Dorottya Buzaş la biatlon în proba de 6 km sprint.
În clasamentul final neoficial pe medalii, Rusia (11-7-4) a fost urmată de Germania 6-7-3, Franţa 4-3-5, Slovenia 3-3-4, Austria 2-4-6, Italia 2-4-2, Norvegia 2-2-2, ROMÂNIA 1-2-0, Polonia 1-1-2, Ucraina 1-1-1, Elveţia 1-0-3, Finlanda 1-0-1, Cehia 1-0-0, Marea Britanie 0-1-0, Lituania 0-1-0, Belarus 0-0-1, Estonia 0-0-1, Olanda 0-0-1.
Un număr de 18 din cele 45 de ţări participante au reuşit să cucerească medalii la FOTE 2013.

* Preşedintele COSR, Octavian Morariu, face bilanţul sportiv

Şi-a prezentat gândurile la finalul competiţiei şi Octavian Morariu, Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român: „Aş dori să fac un bilanţ sportiv al acestei competiţii. Au participat 45 de ţări. Sunt 18 ţări care au luat medalii, pe primul loc s-a clasat Rusia cu 22 de medalii în total, urmată de Germania, Franţa, Slovenia, Austria, Italia, Norvegia, iar România a ocupat un foarte onorant loc 8, cu trei medalii, dintre care una de aur. Din punct de vedere sportiv, festivalul s-a desfăşurat fără incidente, iar toate infrastructurile care au găzduit competiţia au fost bine apreciate de toată lumea, adică de competitori, de antrenorii lor şi de toţi experţii care au fost aici. Acest lucru înseamnă că mesajul pe care am vrut să-l transmitem şi anume, acela că România poate găzdui competiţii de înalt nivel, a fost transmis şi recepţionat corespunzător. Din punct de vedere al mesajului sportiv, consider că festivalul este o reuşită. De remarcat că foarte multă lume a venit la competiţie, foarte mulţi tineri s-au arătat interesaţi de această competiţie şi consider că din punct de vedere al difuzării şi răspândirii informaţilor despre sportul de iarnă toată lumea a avut de câştigat. Se constată că interesul pentru toate disciplinele sportului de iarnă sunt în creştere”.

* Ministrul Nicolae Bănicioiu: “Festivalul Olimpic al Tineretului European a fost o mare reuşită !”

Ministrul tineretului şi sportului, Nicolae Bănicioiu, a declarat vineri seara, în exclusivitate pentru AGERPRES, că Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) a fost o mare reuşită.
''Este o mare reuşită, din punct de vedere sportiv. Spun asta deoarece am obţinut rezultate foarte bune, pe atât de neaşteptate, dar pe atât de frumoase. Este vorba, printre altele, de prima medalie de aur câştigată de ţara noastră în istoria festivalurilor olimpice pentru tineretul european. Apoi, a fost un element de noutate pentru că românii nu erau obişnuiţi cu astfel de sporturi promovate în România. Pe de altă parte, a fost o bună modalitate pentru tinerii de la noi de a cunoaşte sporturile de iarnă'', a spus Nicolae Bănicioiu.
Ministrul a subliniat că Festivalul, ''din orice punct de vedere, este un câştig, mai ales că infrastructura rămâne evident aici şi sper să fie folosită cât mai mult. Din informaţiile pe care le avem până acum, deşi abia s-au terminat întrecerile, avem deja confirmată o etapa de Cupă Mondială la Râşnov, la complexul de trambuline de acolo. Practic, am reintrat pe harta competiţiilor internaţionale. Şi vom continua''.
Ministrul tineretului şi sportului a mai menţionat în legătură cu FOTE: ''Fiind o competiţie de anvergură, dincolo de orice, cred că este trambulina fiecărui participant spre lumea sportului de performanţă profesionistă. Acum vorbim despre sportivii profesionişti, de viitorii medaliaţi de la Jocurile Olimpice mari. Cred că pentru orice sportiv, chiar şi de 14-18 ani, este o mare oportunitate, pe care dacă o fructifică, este bine. Este drumul lui către glorie''.
Nicolae Bănicioiu a participat vineri seara la festivitatea de închidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European, desfăşurată la Medal Plaza, în Poiana Braşov, prilej cu care a fost coborât drapelul olimpic de pe catarg şi a fost stinsă flacăra olimpică.
Festivalul Olimpic al Tineretului European s-a desfăşurat în judeţul Braşov, la Predeal (schi fond şi snowboard), Cheile Grădiştei-Fundata (biatlon), Poiana Braşov (schi alpin, patinaj artistic şi short track), Braşov (hochei) şi Râşnov - Valea Cărbunării (săriturile cu schiurile).
Cei mai mulţi competitori se vor putea revedea şi la viitoare ediţie FOTE de peste doi ani, fiind încă la vârsta junioratului.
Grupaj realizat de DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu