vineri, 22 februarie 2013

FOTE – Braşov 2013: Trei medalii pentru România înaintea ultimei zile de concurs


Dorottya Buzaş

Dorottya Buzaş, câştigătoarea celei de-a treia medalii pentru România la Festivalul Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2013 de la Braşov, declara după festivitatea de premiere că nu realizează încă ce s-a întâmplat şi este obosită de atenţia primită după cucerirea argintului la biatlon în proba de 6 km sprint.
''Nu am simţit ceva extraordinar pe podium, nu realizez încă ce s-a întâmplat. Sunt însă foarte bucuroasă, medalia este foarte frumoasă. Mă bucur şi pentru celelalte fete care au câştigat medalii. Sper că şi vineri (la ştafeta mixtă pe echipe - n.r.) o să avem rezultate cât mai bune'', a declarat Buzaş pentru AGERPRES.
Biatlonista Dorottya Buzaş a primit medalia de argint din mâna ministrului tineretului şi sportului, Nicolae Bănicioiu, şi mascota Martin de la preşedintele comitetului de organizare a FOTE, George Scripcaru, la festivitatea de acordare a medaliilor care a avut loc joi seara la Medal Plaza din Poiana Braşov.
Sportiva de la CSS Miercurea Ciuc s-a simţit obosită de toată atenţia primită după câştigarea medaliei de argint, care o motivează să obţină rezultate bune şi la alte competiţii internaţionale: ''Este foarte bine şi interesant, dar este şi obositor, pentru că eu nu sunt obişnuită cu aşa ceva. Azi după concurs, toată lumea a venit la mine, vroia să facă poze cu mine, interviuri şi am fost puţin obosită. Dacă o să am în continuare rezultate atât de bune, trebuie să mă obişnuiesc cu asta. Argintul mă motivează foarte mult, pentru că dacă am reuşit acum, pot să reuşesc şi altă dată la concursuri mari, la cupele IBU (federaţia internaţională de biatlon - n.r.) sau la campionatele mondiale de juniori''.
George Scripcaru, primarul oraşului Braşov, a afirmat: ''Avem încă o medalie, pe lângă celelalte două, România e pe drumul cel bun şi începem să contăm şi noi în ceea ce înseamnă sporturile de iarnă. Faptul că s-a întâmplat la Cheile Grădiştei, mă bucură. O felicit pe Dorottya şi mă bucur foarte mult pentru ea''.
Ministrul sportului şi tineretului Nicolae Bănicioiu a declarat că rezultatele sportive sunt pe măsura organizării acestui important eveniment. ''Văd că toată lumea este mulţumită, competiţia se desfăşoară în condiţii foarte bune şi rezultatele sunt pe măsură. Suntem foarte fericiţi că am cucerit încă o medalie, cea de argint. Este o medalie pe atât de neaşteptată, pe cât a fost şi reuşita acestui mare concurs şi e o mare bucurie pentru noi, pentru sportivi în special, iar eu îi prevăd o carieră foarte frumoasă de acum înainte. E un bilanţ foarte bun, practic am doborât un record pe care îl avea România la FOTE, cu prima medalie de aur pe care o cucerim la FOTE şi cu a 3-a medalie azi. Începem să contăm în sporturile de iarnă, ceea ce nu poate decât să mă bucure şi să fie un imbold pentru tinerii care s-au uitat şi sper şi să le practice de acum încolo'', a spus ministrul.

* La patinaj artistic, Maria Staviţkaia cucereşte medalia de aur

Sportiva rusă Maria Staviţkaia a obţinut joi medalia de aur în proba de patinaj artistic fete, în cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European, cu 149,14 puncte, iar Denisa-Maria Sandu, reprezentanta României, a terminat pe locul 22 în competiţia care a avut loc la Patinoarul din Poiana Braşov.
Pe locul secund s-a clasat Anias Ventard (Franţa), cu 138,73 puncte, medalia de bronz revenindu-i Mariei Katharina Herceg din Germania, cu 120,97 puncte.
Denisa-Maria Sandu a obţinut 84,46 puncte şi s-a clasat pe locul 22 din 28 de participante.
Clasamentul final a fost decis de rezultatele de miercuri, din cadrul programului scurt, unde podiumul a fost identic. Joi, în cadrul programului liber, s-a confirmat numai valoarea primelor trei clasate.
Maria Staviţkaia a impresionat numerosul public prezent în tribune, prin valoare, graţie şi costumaţie, făcând dovada clară că reprezintă şcoala rusă de patinaj.

* Elveţia a câştigat medaliile de bronz la hochei pe gheaţă

Finala mică a turneului de hochei, din cadrul FOTE 2013, a adus față în față, pe gheața Patinaorului Olimpic Brașov echipele Elveției și Cehiei. Două țări, unde hocheiul este ridicat la nivel de artă, unde hocheiul este sport național, s-au întrecut pentru medalia de bronz a Festivalului Olimpic al Tineretului European. În faza grupelor, echipa Elveției a pierdut în fața Rusiei, în timp ce echipa Cehiei a făcut parte din aceeași grupă cu România, pe care a învins-o la scor. Un meci atractiv,  care a adunat în tribunele Patinoarului Olimpic Brașov mai puțini spectatori decât în zilele anterioare, dar, la fel de dedicați hocheiului pe gheață, sport care prinde din ce în ce mai mult la poalele Tâmpei. Meciul dintre Cehia și Elveția a întrunit încă de la start toate atributele unei partide interesante, care a făcut o bună propagandă acestui sport. De remarcat, prezența în tribune a unei inimoase galerii a echipei din Țara cantoanelor, care și-a încurajat frenetic favoriții.
Meciul a început în nota de dominare a Elveției, care și-a înghesuit adversara în treimea ei. Totuși, cei care au deschis scorul, au fost cehii, cu mai puțin de două minute înaininte de prima pauză (1-0, pentru Cehia). În repriza secundă, Elveția a dominat categoric, dar momentul golului a fost amânat. Asta, până în min 11 al reprizei secunde, când Elveția a reușit egalarea, după o fază aplaudată de un întreg patinoar (1-1). Cu mai puțin de șase minute, înainte de a doua pauză, Elveția a reușit să întoarcă rezultatul și să treacă la conducere, spre bucuria spectatorilor (2-1 pentru Elveția!). A fost scorul final al acestui meci, pentru că în repriza a treia, niciuna dintre formații nu a mai înscris. Spre final, Cehia a asalatat poarta elvețienilor, însă apărarea acestora a fost la înălțime.
În urma acestei victorii cu 2-1 (0-1, 2-0, 0-0) în faţa Cehiei, Elveția intră în posesia medaliilor de bronz.

* România, locul 6 în turneul de hochei, după 1-11 cu Letonia

Selecţionata României a ocupat locul 6, ultimul, în turneul de hochei pe gheaţă din cadrul Festivalului Olimpic al Tineretului European, după ce a fost surclasată de Letonia cu scorul de 11-1 (5-0, 3-0, 3-1), joi, pe Patinoarul Olimpic din Braşov, în meciul pentru locurile 5-6.
Tricolorii au pierdut al treilea meci consecutiv, după 0-12 cu Finlanda şi 1-7 cu Cehia.
Unicul gol al echipei României în meciul cu balticii a fost reuşit de Balazs Szabolcs Peter (min. 51:05). Letonii marcaseră până atunci prin Rodrigo Abols (00:55), Kirils Galoha (01:32, 32:00), Davis Zembergs (02:24), Frenks Razgals (04:51, 36:01, 48:29), Martns Dzierkals (15:37), Dans Berzanskis (33:13), Gatis Sprukts (46:09), Haralds Egle (48:51).
Vineri, de la ora 14,30, Rusia şi Finlanda îşi vor disputa medaliile de aur.

* România ocupă locul 10 în clasamentul pe medalii, înaintea ultimei zile

Delegaţia României a căzut pe locul 10 în clasamentul pe medalii, deşi a mai câştigat un argint prin biatlonista Dorottya Buzaş, cu un total de 1 medalie de aur şi 2 de argint, după întrecerile desfăşurate joi la Festivalul Olimpic al Tineretului European, în timp ce Rusia se menţine pe primul loc cu 19 medalii.
Rusia, care a cucerit 8 medalii de aur, 6 de argint şi 5 de bronz, este urmată în clasament de Germania 5-6-3, Franţa 5-3-4, Slovenia 3-2-4, Italia 2-3-2, Norvegia 2-2-1, Polonia 2-0-2, Cehia 2-0-0, Austria 1-4-4, ROMÂNIA 1-2-0, Elveţia 1-0-1, Marea Britanie 0-1-0, Lituania 0-1-0, Estonia 0-0-1, Ucraina 0-0-1, Bulgaria 0-0-1, Finlanda 0-0-1, Olanda 0-0-1.
Un număr de 18 ţări din 45 au cucerit medalii la FOTE 2013 de la Braşov.

* Programul competiţiilor de vineri

Vineri, 22 februarie, sunt programate întrecerile din ultima zi a Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2013.
Programul competiţiilor este următorul:
- 08,00-17,00: schi alpin, Concurs pe echipe mixt - paralel, Poiana Braşov
- 09,00-10,30: Antrenament oficial hochei pe gheaţă, Patinoarul Olimpic Braşov
- 10,00-12,00: biatlon - Ştafetă mixtă 2×6 km Fete + 2×7,5 km Băieţi, Cheile Grădiştei-Fundata
- 10,00-12,00: schi fond - Ştafetă mixtă 4×5 km, Valea Râşnoavei (Predeal)
- 10,00-14,00: patinaj artistic - Program liber Băieţi, Patinoar Poiana Braşov
- 11,30-14,00: sărituri cu schiurile - Competiţia de echipe mixte HS 71, Valea Cărbunării - Râşnov
- 14,30-17,00: hochei pe gheaţă - Finala, Rusia - Finlanda, Patinoarul Olimpic Braşov
- 17,00-18,00: hochei pe gheaţă - Ceremonia de decernare a medaliilor
- 19,00-19,30: Ceremonia de decernare a medaliilor
19,30-21,00: Ceremonia de închidere - Medal Plaza.

* Ceremonia de închidere va avea loc la Medal Plaza din Poiana Braşov

Ceremonia de închidere a celei de-a 11-a ediţii de iarnă a Festivalului Olimpic al Tineretului European va avea loc vineri 22 februarie la Medal Plaza, gazda festivităţilor de acordare a medaliilor, din Poiana Braşov, au anunţat organizatorii.
Conform desfăşurătorului, ceremonia de închidere va dura de la ora 19,30 până la ora 20,00, după care va urma un concert de o oră cu trupele DJ Proiect şi DJ Emil Lassaria.
Ceremonia va începe cu depunerea steagurilor naţiunilor participante, urmată de discursurile preşedintelui Comitetului de organizare, George Scripcaru, şi al preşedintelui Comitetelor Olimpice Europene (EOC), Patrick Hickey, care va declara închisă competiţia. În continuare va avea loc festivitatea de stingere a flăcării olimpice şi se va coborî drapelul olimpic de pe catarg.
După ieşirea drapelului olimpic de pe arenă, un voluntar va urca cu drapelul EOC pe scenă şi va fi predat de George Scripcaru lui Patrick Hickey. Drapelul EOC va fi înmânat celor 2 reprezentanţi ai Austriei şi Liechtensteinului, gazdele ediţiei a 12-a a FOTE din 2015, Karls Stoss şi respectiv Leo Kranz.
Grupaj realizat de DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu