luni, 29 iunie 2015

Târgul "Cucuteni 5000", succes răsunător în Parcul Copou din Iaşi



În perioada 26 - 28 iunie 2015, în parcul Copou din Iaşi a avut loc ediţia a 33-a a Târgului naţional de ceramică tradiţională „Cucuteni 5000”.
Lângă Muzeul Mihai Eminescu şi lângă Teiul lui Eminescu, manifestarea s-a bucurat de un real succes la publicul vizitator, ea fiind organizată de Consiliul Judeţean Iaşi, Primăria Municipiului Iaşi,
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Iaşi şi Direcţia judeţeană pentru cultură Iaşi.
La târgul de "oale şi ulcele" din Dealul Copoului au participat peste 120 de meşteri olari din 22 de localităţi ale României, dar şi din Republica Moldova.
La ediţia din acest an au fost prezenţi meşteri populari din Bistriţa, Cătămărăşti Deal Dorohoi – Botoşani, Codlea, Braniştea – Galaţi, Cârţa, Corund și Miercurea Ciuc – Harghita, Schitu Stavnic – Voineşti, Iaşi, Baia Mare, Româna – Balş şi Vadastra – Olt, Marginea - Suceava, Horezu, Lungeşti, Vlădeşti – Vâlcea, din Chişinău, Nisiporeni, Hogneşti – Călăraşi şi Drochia – Republica Moldova.
Au fost acordate distinţii pentru ceramică utilitară şi pentru ceramică artistică, dar şi premii speciale pentru păstrarea tradiţiei populare româneşti, folosirea ornamentelor sau calitatea smalţului în produsele realizate.
În aceeaşi perioadă, în Parcul Expoziţiei din Copou a fost organizat Târgul Meşteşugarilor, care a reunit peste 70 de producători de obiecte şi artă tradiţională. S-au mai expus spre comercializare produse de artizanat, pictură pe sticlă şi lemn, icoane, sculpturi, piese utilitare şi decorative din fier forjat, împletituri de nuiele sau papură, obiecte de vestimentaţie cu specific tradiţional, dar şi produse culinare.
Tot săptămâna trecută, în faţa Palatului Culturii a avut loc ediţia a III-a a festivalului "Iaşul Medieval", care a propus localnicilor cinci zile de evenimente şi concerte cu specific medieval, care s-au bucurat şi ele de un real succes la publicul spectator.
În sfârşit, la Palas Mall a mai avut loc expoziţia "Fabricat în România", aflată la a treia ediţie. S-au putut admira 80 de creaţii plastice, realizate de profesioniştii din domeniul artei vizuale.
Evenimentul expoziţional mai sus amintit a fost organizat în cadrul Festivalul internaţional “Arta şi tradiţia în Europa”, proiect avizat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice din România în CAER 2015, Direcţia Generală Educaţie şi Învaţare pe tot Parcursul Vieţii, Axa - Culturi şi civilizaţii. Sunt noi dovezi că Iaşul tinde să devină Capitală Europeană a Culturii, în 2021.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu