marți, 25 octombrie 2016

Manifestări de suflet la Iaşi, cu ocazia Zilei Armatei Române



La 25 octombrie 1944, Armata României a încheiat cu succes campania de eliberare a teritoriului naţional, la care au participat peste 520.000 de militari, dintre care 58.330 au fost ucişi, răniţi sau declaraţi dispăruţi. Unităţile româneşti au continuat să ducă acţiuni militare pe teritoriile Ungariei, Cehoslovaciei şi Austriei, alături de trupele aliate, contribuind, prin noi jertfe şi sacrificii, la victoria obţinută la 9 mai 1945, ce a marcat sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.
Să mai menţionăm că Ziua Armatei României, sărbătorită la 25 octombrie, reprezintă un simbol cu valoare de referinţă în istoria şi conştiinţa poporului român, o zi în care dincolo de semnificaţia ei istorică, aceea a eliberării în 1944 a ultimei brazde de pământ românesc, glorifică faptele de vitejie ale tuturor eroilor neamului românesc, de la cei ce din vechime au contribuit decisiv la formarea naţiunii şi a statului român, la cei ce şi-au dat viaţa pentru cucerirea Independenţei de stat a României sau au luptat în cele două războaie mondiale, până la eroii zilelor noastre, căzuţi la datorie în teatrele de operaţii.
Cu ocazia sărbătoririi Zilei Armatei României, militarii Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” Iaşi organizează o serie de manifestări, după următorul program:
- luni, 24 octombrie 2016, ora 12.00 – Cercul Militar Iaşi: simpozion cu tema „Armata Română pe fronturile de Est şi Vest” (invitaţii de marcă fiind prof. univ. dr. Ion Agrigoroaiei şi prof univ. dr. Gheorghe Cliveti, de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” Iaşi) ;
- luni, 24 octombrie 2016 ora 12.30 – Monumentul Eroilor „Vulturul”, din Bucium: activităţi de întreţinere şi sădire flori de sezon (militarii Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri” şi elevii Liceului tehnologic „Petru Poni” Iaşi);
- luni, 24 octombrie 2016 ora 13.30 – Monumentul Eroilor „Galata”: activităţi de întreţinere şi sădire flori de sezon (militarii Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri” şi elevii Şcolii „Ion Simionescu” Iaşi);
- marţi 25 octombrie ora 10.00 – Cimitirul Eternitatea: Ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane şi jerbe de flori la Monumentul Eroilor Români din cel de-Al Doilea Război Mondial şi Mormântul Eroului Sublocotenent (post - mortem) Bogdan Valerian Hâncu.

* Simpozion pe teme istorice la Cercul Militar Iaşi

Luni, 24 octombrie 2016, Cercul Militar Iaşi a găzduit simpozionul "Armata română pe fronturile de Est şi Vest", manifestare din calendarul activităţilor ce marchează Ziua Armatei României din acest an, la care au participat personalul militar şi civil al Garnizoanei Iaşi, cadre militare în retragere.
Moderatorul evenimentului a fost col (r) Benone Tiron, şeful Cercului Militar, care a prezentat programul manifestării. În continuare, col. dr. Ionel-Lucian Sandu, locţiitorul comandantului Brigăzii 15 Mecanizate a prezentat în faţa publicului mesajul Şefului de Stat Major al forţelor terestre, general-maior dr. Dumitru Scarlat, cu ocazia Zilei Armatei Române.
În continuare, jurnalistul ieşean ing. Dan Teodorescu, fiu de veteran de război a prezentat ultima sa carte editată, "Paşaport către neuitare", acolo unde un capitol important este dedicat memoriei tatălui său, juristul-economist Radu Teodorescu, veteran de război pe Frontul de Vest, care a fost în prima linie a frontului începând cu ziua de 23 august 1944 şi care a ajuns prin luptă în Ungaria şi Cehoslovacia, până în munţii Tatra. "Mă înclin în faţa Armatei Române şi a ostaşilor ei, vă mulţumesc că existaţi! Vă doresc şi îmi doresc numai PACE!", a mai spus la final Dan Teodorescu.
Prof. univ. dr. Ioan Agrigoroaiei şi prof univ. dr. Gheorghe Cliveti, de la Facultatea de Istorie a Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" au pus apoi în dezbatere aspecte interesante privitoare la participarea Armatei României la luptele din cel de-Al Doilea Război Mondial, în prezidiul manifestării fiind prezent şi Şeful de Stat Major al Brigăzii 15 Mecanizate "Podu Înalt", col. Ionel Munteanu.
DAN TEODORESCU (Sursa: Brigada 15 Mecanizată Iaşi; Foto - Sergiu Căpăţînă)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu