luni, 24 octombrie 2016

Triplă lansare de carte pentru ieşeanca Marioara Vişan: la Iaşi, în România şi apoi la Torino şi Ivrea, în Italia!



În prima decadă a lunii octombrie 2016, la Muzeul Unirii din Iaşi a avut loc lansarea volumului de poezie bilingv româno-italian, “Metamorfoză / Metamorfosi", de Marioara Vişan, în traducerea Mihaelei Talabă, carte editată sub egida Asociaţiei “Universul Prieteniei” Iaşi (preşedinte: Rodica Rodean) şi tipărită la PIM Iaşi. 
Au vorbit despre cartea pusă în discuţia publicului Mihai Păstrăguş, Mihai Batog-Bujeniţă, Emilian Marcu, Liviu Apetroaie, Rodica Rodean, Nicolae Creţu şi maestrul Horia Zilieru.
Pe durata evenimentului, actriţa Ina Paladi a susţinut un recital de poezie din volumul lansat, iar soprana Diana Bucur - prim solistă la Opera Română Iaşi, acompaniată la pian de Ionela Butu, au completat programul artistic.
Născută la Iaşi, în 1956, dar stabilită în Italia din 2011, Marioara Vişan a tras "concluziile": "Vă mulţumesc tuturor pentru mesajele de prietenie şi de încurajare, pentru cuvintele de suflet rostite aici. Cine ar fi crezut că eu, Marioara Vişan, o umilă bibliotecară, voi ajunge să prezint boabele de rouă ale sufletului meu, într-un loc atât de important, înălţător ca spiritualitate şi istorie, la Muzeul Unirii din Iaşi ? Mulţumesc doamnelor Rodica Rodean şi Aurica Ichim, mă înclin cu respect în faţa dumneavoastră, tuturor celor care au făcut posibil realizarea acestui nesperat vis. Este cea mai frumoasă zi din viaţa mea!".
Nu peste mult timp, evenimentul cultural de la Muzeul Unirii din Iaşi s-a mutat în Italia, volumul bilingv "Metamorfoză / Metamorfosi" având alte două lansări, pe 22 octombrie 2016 - la Torino şi pe 23 octombrie 2016 - la Ivrea.
La evenimentul cultural de la Torino, găzduit de Biblioteca Româneacă "Grigore Vieru", din cadrul Asociaţiei "Frăţia",
alături de Marioara Vişan s-a aflat din nou promotorul cultural ieşean, Rodica Rodean.
Au mai participat Aurelia Miriţă - preşedinta Asociaţiei „Frăţia“, jurnaliştii Viorica Nechifor şi Debora Bocchiardo, scriitorul Francesco Altieri (Cirié) şi profesorul Eliza Benedetto.
Invitatul special a fost Iurie Braşoveanu (artist plastic, din Republica Moldova), cu o expoziție personală.
Apoi, o mini-expoziție tematică a fost prezentată de un grup de copii de la Biserica „Sf. Parascheva“ din Torino.
Programul artistic a fost susţinut de Aurora Pală, Lucian Pală şi Maria Cristina Niţă.
Moderatorul evenimentului a fost Aurora Pală, iar la manifestarea de la Torino a fost prezent un public numeros.
Duminică, 23 octombrie 2016, pentru a treia oară în decurs de o lună, cartea ieşencei Marioara Vişan a fost prezentată în localitatea italiană Ivrea, la "Pasticeria Brustia". Prezentarea cărţii a fost făcută de scriitoarea şi jurnalista Debora Bocchiardo, momentele artistice fiind susţinute de Aurora Pală. Alături de poeta Marioara Vişan s-a aflat din nou promotorul cultural ieşean, Rodica Rodean, preşedinta Asociaţiei Universul Prieteniei, cea care a încheiat astfel cu succes manifestarea denumită "Toamna culturală româno-italiană".
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu