duminică, 29 aprilie 2018

Poeta Iulia Ralia Raclaru, un oaspete de seamă la Muzeul Mihai Eminescu din Parcul Copou



Sâmbătă, pe 28 aprilie 2018, Muzeul Mihai Eminescu din Parcul Copou din "dulcele târg al Ieşilor" a avut oaspeţi de seamă, în prim plan fiind "Doamna Haiku" sau Iulia Ralia Raclaru, pe numele ei din "buletin"!
Conform Wikipedia şi după cum se ştie, Haiku este un gen de poezie japoneză cu formă fixă, alcătuită din 17 silabe repartizate pe 3 "versuri" formate din 5, 7, 5 silabe, respectiv. Acest gen literar este la el acasă în opera poetei ieşene Iulia Ralia Raclaru, supranumită şi "Doamna Haiku", după spusele maestrului Horia Zilieru, cel care, pe 21 mai a.c. va împlini minunata vârstă de 85 ani!
Această destăinuire a fost făcută sâmbătă, pe 28 aprilie, la Muzeul Mihai Eminescu de vis-a-vis de Teiul lui Eminescu, cu ocazia lansării cărţii "Capilaria blues", de Iulia Ralia Raclaru, în faţa unui public avid de poezie de bună calitate.
Manifestarea culturală din Casa lui Eminescu a fost organizată de Asociaţia Universul Prieteniei Iaşi (preşedinte: Rodica Rodean), în parteneriat cu Asociaţia Literară "Păstorel" Iaşi (director: Mihai Batog-Bujeniţă), printre cei invitaţi fiind şi Liviu Apetroaie, Marinela Boicu (care a făcut grafica cărţii), Vasile Fluturel şi Horia Zilieru. Evenimentul moderat de Rodica Rodean a avut şi două momente artistice, prezentate de
Mălina Balcan (cu un superb recital de poezie din cartea supusă dezbaterii publice) şi Marina Porumb (cu un excelent recital muzical).
În luările de cuvânt am putut consemna următoarele:
- Liviu Apetroaie: "Suntem în casa poeziei din Parcul Copou, la o manifestare literară. Am scris prefaţa în cartea Iuliei, care este o opinie de-a mea, despre poezie, latură de care mă ocup de 35 ani. Poeziei Iuliei este una foarte interesantă şi provocatoare şi pentru ea şi pentru noi. Ne dă nouă o cheie de lectură, dar e bine să nu dăm verdicte asupra poeziei, deoarece fiecare ia poezia într-un fel sau altul. Nu sunt răspunsuri şi întrebări la creatori. Pot să mai spun că este o carte bună de poezie, ieşită din sinceritate. O felicit şi sunt sigur că vor urma şi alte cărţi, mai bune şi foarte bune!".
- Rodica Rodean: "Iulia este la al şaselea volum, editat acum la Tipo Moldova. Felicitările vin şi de la domnul Aurel Ştefanachi, managerul editurii".
- Mihai Batog-Bujeniţă: "Sunt deosebit de încântat că ne aflăm la Muzeul Mihai Eminescu din Parcul Copou. Lecturând cartea <<Capilaria Blues>>
am trăit un moment de intensitate intelectuală. Este o poezie construită altfel, este formată într-o hermeneutică specială, iar cartea se poate citi de la cap la coadă. Este o carte în care trebuie să intri în fiecare vers, să-l iubeşti şi să-l înţelegi! Merită să trudim la acest fel de poezie? Da, merită! Când întâlnim în calea noastră arta, avem metode de pătrundere. Ne trebuie ştiinţă, trăire şi cunoaştere ca să ajungem la esenţă!".
- Horia Zilieru: "Mă adresez Doamnei Haiku, eu aşa îi spun doamnei Iulia Ralia Raclaru, dar să nu uităm de Veronica Micle şi Otilia Cazimir. Cea mai frumoasă poezie e limba română! Este timpul ca noi să scriem poezii! Doamna noastră Haiku îşi caută prin acumularea de cultură pe care o are, faptele de viaţă prin poezie. Poetul trebuie să treacă de la o carte la altă carte prin înnoire! Ea să scrie cu îndârjire, cu patimă şi răsfăţ muzical".
- Marinela Boicu: "Citind poeziile Iuliei am reuşit să empatizez şi să ilustrez cartea!".
Doamna Rodica Rodean şi domnul Mihai Batog-Bujeniţă au amintit şi de faptul că, în cadrul Concursului Internaţional "Universul Cuvintelor" s-au primit foarte multe producţii literare din ţară şi străinătate, iar pe 9 iunie 2018 va fi festivitatea de premiere pentru autorii-copii, cu vârste cuprinsă între 9 şi 12 ani. "Spunem că actualii copii nu mai sunt cei de pe vremea noastră. Aşa şi este, deoarece se pare că acum ei sunt mai buni decât am fost noi în trecut!", a mai menţionat Mihai Batog-Bujeniţă, unul dintre membrii juriului.
În continuarea evenimentului literar de la Muzeul Mihai Eminescu din Parcul ieşean Copou, autoarea Iulia Ralia Raclaru a menţionat: "Când autorul primeşte de la editură opera sa spune că a ieşit cartea! Au cărţile soarta lor, spune dictonul. Cartea continuă apoi călătoria ei la cititori. Aştept acum semnale de la cititori şi apoi să ne bucurăm de ele. Cartea trebuie să încline spre meditaţie. Mulţumesc celor prezenţi pentru participare! Mulţumesc Marinela  Boicu, Liviu Apetroaie, Rodica Rodean, Marina Porumb, Mălina Balcan, Mihai Batog-Bujeniţă, Horia Zilieru! Mulţumesc prietenilor, mulţumesc tuturor!".
În final, autoarea Iulia Ralia Raclaru a acordat participanţilor o sesiune de autografe şi a invitat pe cei prezenţi la un mic coktail.
Pe coperta patru a cărţii "Capilaria blues", Angela Nache Mamier, din Frontignan (Franţa) ne spune, printre altele: "Iulia Ralia ne invită să facem împreună câţiva paşi în Eul său poetic în care ne deschide ferestre fascinante, tunele şi poduri suspendate... Iulia Ralia, poetă autentică, fertilizează senzual poezia cu vise şi nelinişti care ne aparţin tuturor până la epuizare... Cartea e bună cu adevărat, un timbru suprarealist actualizat, filtrat cu fineţe, dens şi profund, livresc şi ludic".  
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu