luni, 18 martie 2019

Actorul şi regizorul Saul Taişler, în memoria timpului la Sinagoga Merarilor din Iaşi


Organizat de jurnalista Martha Eşanu, Matineul Cultural  "Memoria timpului - actorul şi regizorul Saul Taişler" s-a derulat la Sinagoga Merarilor din Iaşi, într-o frumoasă zi de duminică, 17 martie 2019.
Printre invitaţi s-au aflat şi membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, în frunte cu directorul şi scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă, alături de Cornelia Ursu, Doina Toma, Eugen Deutsch, Vasile Diacon şi Dan Teodorescu.
După salutul de bun venit adresat publicului de ing. Martha Eşanu, care a transmis şi salutul preşedintelui CEI, Abraham Ghiltman, au conferenţiat despre cel care a fost un simbol al Teatrului Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi şi al Comunităţii Evreilor din Iaşi (CEI) doamnele prof. univ. dr. Sorina Bălănescu şi prof. univ. dr. Odette Blumenfeld.
Au consemnat următoarele idei principale:
- Sorina Bălănescu: "Saul Taişler a fost şi un regizor de radio şi un bun recitator. Am o mare admiraţie pentru românul patriot Saul Taişler, care a fost şi un actor inteligent, cu peste 60 roluri la activ, dar el a regizat şi câteva piese pe scena Teatrului Naţional, în afară de cele din cadrul studioului de la Radio Iaşi. A absorbit cultura prin toţi porii, alături de colegul său de scenă, Valeriu Burlacu. A jucat şi roluri de dramă, nu doar de comedie. Saul Taişler a jucat şi în rolul lui Mihail Kogălniceanu, un rol de referinţă în cariera lui actoricească. În viaţa lui a avut două mari iubiri: teatrul şi familia!".
- Odette Blumenfeld: "Am să amintesc câteva momente din spectacolele cu Saul Taişler, deoarece eu l-am cunoscut doar din vedere. Actorul lucrează într-o activitate foarte perisabilă, deoarece un spectacol trăieşte doar prin secvenţe, nu tot spectacolul îţi revine în minte la un moment dat. Faţa lui Saul Taişler avea o nuanţă de bonomie, iar munca actorului este una grea, care se măsoară doar în rezultate. Pe mine m-a şocat meticulozitatea cu care îşi construia rolurile! A fost un om generos, modest şi cu vitalitate. Saul Taişlet trăia prin şi pentru teatru! Regizorul Crin Teodorescu l-a ales ca asistent de regie, apoi conducerea teatrului din Iaşi l-a nominalizat pe Saul Taişler şi ca regizor pentru unele piese".
S-au mai aflat în faţa publicului, comemorând prin cuvinte alese şi spuse din inimă pe actorul Saul Taişler, Mihai Batog-Bujeniţă, Martha Eşanu şi Dan Teodorescu, ultimul transmiţând şi un salut din partea actorului Petru Ciubotaru, un fost bun prieten şi coleg cu regretatul Saul Taişler.
În final a vorbit Sanda Taişler, soţia actorului Saul Taişler, care a spus: "Soţul meu a fost un om devotat teatrului şi scenei şi nu a făcut niciodată compromisuri. Într-o piesă, omul din umbră este regizorul, iar pe acest post Saul a avut o mare responsabilitate. Toate realizările din viaţa lui se datorează actorilor şi regizorilor ieşeni, cu care a lucrat. E foarte greu să vorbesc despre soţul meu acum, am mari emoţii... Mai pot spune doar că Saul a fost un om de neînlocuit. Mulţumesc tuturor care au organizat această manifestare dedicată memoriei lui Saul Taişler!".
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu