luni, 18 martie 2019

Regal cultural la Muzeul Municipal din Iaşi


Sâmbătă, pe 16 martie 2019, la Muzeul Municipal Iaşi (director: dr. Aurica Ichim) a avut loc cea de-a LXXXIX-a ediție a Amiezilor culturale bucovinene, care a fost un regal cultural de zile mari.
Reușita manifestării, moderată de Vasile Diacon, a fost asigurată de cele două lucrări care au fost lansate:
- Ion Popescu-Sireteanu - Termeni păstorești în limba română, vol I-III, Editura Alfa, Iași, 2017, monografie de referință în filologia românească.
- Emil Satco, Alis Niculică - Enciclopedia Bucovinei, vol. I-III, Editura Karl A. Romstorfer, Suceava, 2018, care este o veritabilă oglindă a spiritualității bucovinene, în care se regăsesc, fiecare cu a sa contribuție, și mulți bucovineni care au viețuit ori încă trăiesc în Iași, mulți dintre aceștia fiind membri ai filialei ieșene a Societăţii pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina.
În prezidiul manifestăriii s-au aflat dr. Vasile Diacon,
jurnalista şi scriitoarea Doina Cernica, conf. univ. dr. Ioan Milică - director al Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” Iaşi, dr. Liviu Papuc şi scriitoarea Alis Niculică.
În rândul publicului s-au mai aflat membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, ai Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Moldova şi ai Societăţii pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina - Filiala Iaşi.
În luările la cuvând am consemnat următoarele idei principale:
- Ioan Milică: "Lucrarea de doctorat a domnului Ion Popescu-Sireteanu a presupus multă răbdare şi o mare iubire pentru limba română. Avem în acest volum cuvinte cu origini multiseculare".
- Doina Cernica: "Enciclopedia Bucovinei este o carte vie, pe care o deschid zilnic. Ea este o hartă umană!".
- Liviu Papuc: "Este o muncă titanică pentru a scrie aceste cărţi. Iar la o lansare de carte, aceste volume doar se laudă!".
- Alis Niculică: "Lucrarea noastră este un omagiu adus Centenarului Marii Uniri. Cartea noastră are 2.500 pagini, în trei volume. Din păcate, Centenarul ne-a găsit mai dezbinaţi ca niciodată! Unitatea din 1918 nu s-a mai regăsit în 2018!".
Din rândul publicului ieşean, dar cu mulţi oaspeţi veniţi din Suceava, au mai abordat teme de referinţă asupra celor două cărţi prezentate Mihai Batog-Bujeniţă, Nicolae Chiţan, Sorin Cotlarciuc, Niculai Şorea, Nicolae Ursulescu, Dumitru Vitcu, Victor Iosif.  
Pe parcursul evenimentului s-a păstrat şi un moment de reculegere în memoria prof. Leonida Maniu.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu