Ionela van Rees-Zota |
La acest eveniment au fost prezente următoarele grupe de dans: LIOARA, condusă de Noemi Mușat, CIULEANDRA, condusă de Adriana Tillich, grupa de dansuri AȘII ROMÂNI JUNIORI, condusă de Liliana Coconoiu și Alina Schlegermann, care au prezentat portul românesc tradiţional.
Alături de noi, au defilat: Lilla Debelka – Secretar de stat în cadrul Ministerului Românilor de Pretutindeni, senatorul Dan Manoliu – Vicepreședintele Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, senatorul Ion Hadârca – membru al Comisiei Comune pentru Integrarea Europeană dintre Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul României, deputatul Radu Nicolae-Sebastian-Valentin, secretar al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor ţării, deputatul Dobrovie Matei-Adrian, deputatul Nicolae Georgescu – membru al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării.
Dacă fix cu o săptămână în urmă scriam că am emoții, la trei zile după terminarea acestui eveniment, pot spune același lucru. Au fost momente unice în care românii, dar mai ales celelalte naționalități prezente la eveniment, au primit prezența noastră, a românilor şi implicit a Centrului Cultural Româno- German DUMITRU-DORIN PRUNARIU din Nürnberg, cu brațele deschise, cu aplauze și cu mesaje încurajatoare.
Patru kilometri, 110 persoane, 10.000 de mărțișoare și nu în cele din urmă 300 de kilograme de bomboane. Toate acestea au fost dăruite cu generozitate celor prezenți și pot spune că puteau fi de zece ori mai multe, că tot aveam cui să le dăm.
Cu privire la acest lucru, Josef Lutz – vicepreședintele Asociației NORIS BANATORIS, mi-a împărtăşit după eveniment: „Ionela, ați reușit și ați înmânat personal cele 10.000 de mărțișoare. Eu văd acest gest ca ceva nobil și îți mulțumesc că ai reușit să faci acest lucru posibil. Așa ați arătat tuturor că Mărțișorul este plin de noblețe!”
Aș dori să transpun în cuvinte ceea ce am trăit, dar acestea sunt prea mici. Interesant este că toţi acei oameni care au primit câte un mărțișor, au avut numai cuvinte de laudă, au pus întrebări referitoare la această tradiție a noastră și ne-au felicitat pentru inițiativă. Grupurile de dansatori au fost aplaudate pe tot traseul, făcând ca grupa noastră să se bucure de un succes remarcabil.
Am reușit! După trei ani de muncă, am reuşit să arătăm întregii Germanii că românii au tradiții minunate, că avem și noi potențialul de a ne prezenta admirabil și de a fi uniți. De aici vine respectul nației noastre. Dacă noi, între noi nu știm a ne respecta, ce pretenții avem noi de la ceilalți? Să arătăm NOI că merităm acest lucru și cu siguranță și ceilalți vor face la fel. Cum să fii respectat, dacă mergi la organele de Stat – tu ca român, să faci plângere conaționalului tău?! Cum să fii respectat dacă nu dovedești că ești unit?! Acum am arătat cât de deschiși sunt toți către noi. Nu mai putem spune că noi, românii, suntem discriminați, când avem aproape aceleași drepturi ca și cei de aici.
Deschideți-vă ochii, brațele și inima! Veți vedea cât de bine este! Am dovedit că suntem o comunitate mare, frumoasă, păstrătoare de tradiții și obiceiuri. Am dovedit că putem fi UNIȚI!
În încheiere mai vreau să menționez un singur aspect la fel de important. După acest eveniment, am primit sute de mesaje în privat și alte câteva mii pe siturile de socializare: mesaje de felicitare, de încurajare și de susținere. Mulțumesc pe această cale tuturor celor care ne-au scris și vă așteptăm anul următor, într-o formație la fel de frumoasă şi de numeroasă, atunci când vom promova DRAGOBETELE!
Mulțumesc mult TVR- ului, TVR Internațional și Nașul TV pentru prezență și pentru implicarea acestora ireproșabilă.
(Sursa: Ionela van Rees-Zota, Agenţia de Presă AȘII ROMÂNI - Nürnberg, 7 martie 2019)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu