duminică, 24 martie 2019

Tu n-ai murit, Ion Mitican!

În Sala "Gheorghe Ghibănescu" din cadrul Muzeului Municipal Iaşi, în duminica din 24 martie 2019, s-au depănat amintiri. Într-o sală arhiplină, amintirile au curs către cel care a fost un strălucit cronicar al Iaşului, inginerul ceferist şi scriitorul Ion Mitican, născut pe 11 aprilie 1931 şi plecat pe alte astre în ziua de 25 martie 2012. Pe placa funerară de la Cimitirul ieşean "Petru și Pavel" s-au scris următoarele: "MITICAN ION - Tu n-ai murit! În tolba noastră am adunat toate cuvintele şi toate înscrisurile tale dar, iartă-ne, n-am găsit arcul, pe măsura harului lor, pentru a le transplanta în inimile ieşenilor. (Colegii tăi)".

La 7 ani fără o zi de la trecerea în nefiinţă a  neobositului povestitor moldovean Ion Mitican, lumea nu l-a uitat şi nu l-au uitat în primul rând oamenii de la locul său de baştină, satul Dăneşti - judeţul Vaslui.
Dăneştenii şi ieşenii s-au reunit astfel în "Dulcete Târg", pe strada Zmeu nr. 3, acolo unde gazda muzeului amintit anterior, doamna director dr. Aurica Ichim, a moderat cu multă pricepere o manifestare culturală de excepţie, la care au participat, printre alţii, prof. univ. dr. Mircea Ciubotaru, directorul clubului CFR Iaşi - Paul Zamfir, foştii colegi ceferişti ieşeni Emil Gnatenco, Dan Teodorescu, Dumitru Plăvan şi Petru Naslău, scriitorii Mihai Caba şi Vasile Diacon (de la Asociaţia Literară Păstorel Iaşi), apoi Ina Chirilă (Arhivele Naţionale Iaşi), Col. (r) Mihai Ştefan Focşa (Liga Culturală pentru unitatea românilor de pretutindeni, din Vaslui), Ana Ciornei, Valentin Pânzaru, Ion Coman şi Gabriela Coman (din Dăneşti) şi mulţi alţii.
După prezentarea unor fragmente din emisiunile realizate în urmă cu mai mulţi ani de Ion Mitican, la postul de televiziune Tele M Iaşi, amintirile despre marele cronicat moldav au curs pe următoarele repere principale:
- .Aurica Ichim: "Îmi este greu să vorbesc despre cronicarul Iaşului, Ion Mitican, deoarece îmi este greu să vorbesc despre oamenii care nu mai sunt! În '99, cu ajutorul domnului Ion Mitican, am scos ziarul Curierul de Iaşi, deoarece am vrut să atragem atenţia despre strada Alexandru Lăpuşneanu. Apoi am început demersurile pentru Muzeul Unirii de pe strada Lăpuşneanu. Ion Mitican suferea mult când se dărâma o casă, care a aparţinut unui poet sau om de ştiinţă. Nu am putut opri însă dărâmarea casei bunicilor lui Teodoreanu! La această manifestare am rugat doi oameni să-l prezinte pe Ion Mitican, ca om şi asta o va face directorul clubului CFR Iaşi, domnul Paul Zamfir, iar despre personalitatea cronicarului Ion Mitican va vorbi domnul profesor Mircea Ciubotaru. Să le dăm cuvântul...".
- Paul Zamfir: "După trecerea în nefiinţă a unui om, îi rostim doar numele. Dar noi spunem în continuare DOMNUL Ion Mitican, pentru că nu putem spune doar numele unui om hipermodest. Am multe amintiri cu domnul Mitican, care a editat pagini feroviare în presa ieşeană şi care, timp de 11 ani, a avut 1540 elevi în pregătire la cursurile de calculatoare, de la Clubul CFR Iaşi, de la Râpa Galbenă. Îşi pregătea cu încăpăţânare orice apariţie în cadrul emisiunilor de televiziune pe care le realiza, îşi făcea ciorne şi planul lecţiei pe care o preda elevilor săi. La un moment dat, când avea peste 70 ani, domnul Mitican a luat lecţii de pian de la doamna Dinu şi dorea şi lecţii de chitară de la domnul Gavriş, la clubul CFR Iaşi. A făcut şi o vizită în Franţa şi timp de două zile a dormit sub podurile din Paris, unde i-a cunoscut pe cloşari! Că aşa a dorit el! Mulţumesc oamenilor din Dăneşti care organizează an de an comemorarea domnului Ion Mitican. Vă mulţumesc că-l aveţi pe domnul Ion Mitican în inimă! Parcă îl văd acum pe domnul Ion Mitican în faţa mea, care îmi zice: Bravo, ai spus-o şi pe asta!".
- Mircea Ciubotaru: "Domnul Ion Mitican este cu siguranţă o personalitate! Are o prezenţă publică foarte pronunţată. A fost un om cunoscut! Nu mulţi istorici sunt cunoscuţi în Iaşi, precum Ion Mitican. Iar şoferii de taxi sunt cei mai buni rezonatori! Publicul ştie istoria Iaşului din cărţile domnului Ion Mitican, care este un autor de succes. Pentru acest prilej am citit toate cărţile lui Ion Mitican, iar domnul Mitican este un intermediar dintre istoria profesionistă şi publicul cititor. Se spune că Ion Mitican este un Iaşolog, un trecutolog, ele fiind cuvinte inventate, dar de fapt Ion Mitican este un cronicar al Iaşului, iată cuvântul cel mai potrivit! Ion Mitican povesteşte despre case, el a bătut cu piciorul uliţă cu uliţă, stradă cu stradă în Iaşi şi a bătut la uşa locatarilor din casele vechi, pentru a afla istoria caselor vechi de un secol. A consultat ziarele ieşene şi mii de pagini, pentru a găsi doar o informaţie. A avut o pasiune formidabilă pentru a cunoaşte istoria oraşului său. Ion Mitican era un om modest, concurează cu istoricii de profesie şi ceea ce a făcut el va rezista timpului! Ca inginer, domnul Ion Mitican şi-a descoperit mai târziu o altă mare vocaţie. Sunt ingineri şi medici care fac literatură şi pictură".
În continuare, doamna Ina Chirilă, cercetător la Arhivele Naţionale Iaşi, a menţionat: "Domniţă, îmi spunea domnul Ion Mitican, aşa era vorba lui, eu nu am ce să-ţi ofer, toate fişele mele sunt pe calculator. Arhiva lui a fost preluată de domnul Ionel Săcăleanu, directorul editurii Tehnopress, pentru a fi prelucrată, iar tot la această editură au apărut şi cărţile sale. Iar pentru cei din sală care scriu, mai spun: să vă organizaţi arhiva şi să o predaţi la Arhivele Statului. Domnul Mitican era un om foarte meticulos. Avea fişele puse în plicuri şi pe fiecare plic scria de unde a luat informaţia".
Venit din satul de baştină al lui Ion Mitican, domnul Ion Coman a mai spus: "Meritul pentru organizarea acestei manifestări aparţine domnului Valentin Pânzaru şi doamnei Aurica Ichim. Ion Mitican a bătut străzile Iaşului cu piciorul, dar şi cu aparatul foto la gât. A refuzat un post în minister pentru a contribui, în satul Dăneşti, la electrificarea lui, la radioficarea lui şi la deschiderea unui cinematograf. Şi-a iubit satul său natal şi a ajutat mulţi copii pentru un ţel în viaţă. Şcoala din Dăneşti a primit numele Grigore T. Popa, exact ca la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi. Domnul Ion Mitican avea şi simţul umorului şi îmi pare rău că l-am cunoscut mai tîrziu...".
A mai avut cuvinte de laudă despre activitatea cronicarului Ion Mitican, domnul Valentin Pânzaru, care a menţionat: "L-am cunoscut pe domnul Ion Mitican prin dăneşteni. Domnul Mitican a fost în primul rând un bun ROMÂN! Domnul Mitican este un ghid al istoriei Iaşului. Pentru mine, Ion Mitican este Ion Creangă. Prin el, eu văd toată Moldova!".
Au mai vorbit, despre scriitorul Ion Mitican, Ana Ciornei, Gabriela Coman, Mihai Ştefan Focşa şi Emil Gnatenco (inginer, actor şi regizor de teatru), ultimul recitând şi o superbă poezie în memoria fostului său coleg de birou, de la Regionala CFR Iaşi.
Colocviul cultural a fost urmat de vizitarea în grup a unei expoziții, deschisă tot la Muzeul Municipal Iaşi, dedicată memoriei celui care a adus în casele românilor, prin vorba sa dulce şi blândă, amintiri de neuitat din vechiul Târg al Ieșilor.
Cu o zi înainte, deci, sâmbătă, pe 23 martie 2019, la Cimitirul Petru şi Pavel din Iaşi a avut loc un Te Deum în memoria DOMNULUI ION MITICAN!
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu