sâmbătă, 28 mai 2016

222 de tineri şahişti ieşeni din 74 de echipe au participat la turneul "FIE ŞAH ÎN ŞCOLI"!




Sala Rossini din complexul ieşean Palas Mall a găzduit vineri, 27 mai 2016, pe durata a 5 ore, turneul juvenil de şah denumit "FIE ŞAH ÎN ŞCOLI", din cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE). Concursul la care au participat 222 elevi din clasele 0-IV şi 74 de echipe a fost organizat de Asociaţia Judeţeană de Şah Iaşi (preşedinte: Vasile Manole), în parteneriat cu Primăria Municipiului Iaşi şi cu sprijinul antrenorilor şi instructorilor de şah de la cluburile ieşene CS Politehnica, CS Micul Şahist, CS Philidor. Au dat o mână de ajutor în organizarea turneului, în afară de Vasile Manole, care este şi vicepreşedintele FR Şah, domnii Ştefan Axinte, Mihail Ştefanache, Emanuel Chifor, Adrian Grigore şi mulţi alţii.
Turneul, disputat pe echipe, a fost structurat pe trei categorii de vârstă: clasa pregătitoare 0, clasele I-II şi clasele III-IV.
După consumarea celor cinci runde disputate în sistem elveţian, podiumurile de premiere au fost următoarele:
- CLASA PREGĂTITOARE "0":
1.  Şcoala Generală "Bogdan Petriceicu Haşdeu" Iaşi I;
2. Şcoala Generală "Bogdan Petriceicu Haşdeu" Iaşi II;
3. Şcoala Generală Alecu Russo Iaşi.
La această categorie, la care au participat 19 echipe formate din 3 elevi, cu minim o fată printre concurenţi, lucru, de fapt, valabil pentru toată competiţia, a avut o evoluţie promiţătoare şi echipa de la Şcoala Generală "Ştefan Bârsănescu" B Iaşi, care a cucerit o frumoasă menţiune pentru locul 9 ocupat în concurs, după 5 puncte de meci şi un total de 8 puncte individuale de echipă, în următoarea componenţă: Gabriel Teodorescu (masa 1), Maria Morariu (masa 2) şi Ştefania Lungu (masa 3).
- CLASA I-II:
1. Şcoala Generală Miroslava;
2. Şcoala Generală "George Călinescu" Iaşi;
3. Şcoala Generală "Bogdan Petriceicu Haşdeu" Iaşi II.
- CLASA III-IV:
1. Şcoala Generală "Titu Maiorescu" Iaşi;
2. Şcoala Generală "Bogdan Petriceicu Haşdeu" Iaşi "A";
3. Liceul "Miron Costin" Paşcani.
La festivitatea de premiere, în afară de Vasile Manole şi ceilalţi organizatori, a mai participat şi consilierul Cătălin Bulgariu, nimeni altul decât tatăl talentatului şahist ieşean Andrei Bulgariu, cu rezultate remarcabile pe plan naţional şi internaţional.  

* Un bogat program competiţional în şahul ieşean

Luna şahului la Iaşi continuă până pe 20 iunie 2016, cu următoarele principale repere:
- 28 mai: Campionatul “Șah în Grădiniță” – individual (la Primăria Municipiului Iaşi);
- 29 mai: Campionatul “Șah în Școală” – individual (la ERA Park);
- 29 mai: Campionatul de şah al profesorilor (la ERA Park);
- 1 iunie: “Cupa 1 Iunie”, șah rapid (la Sala Polivalentă, de la ora 9.00);
- 3 iunie: “Șah în Cartiere” – semifinale (în Copou, Alexandru cel Bun, Tătăraşi, Podu Roş, Nicolina-CUG);
- 4 iunie: “Șah în Cartiere” – finala (în faţa Primăriei Municipiului Iaşi);
- 11-12 iunie: “Cupa României” – pentru echipele de seniori și senioare (la Sala Polivalentă);
- 13-19 iunie: Finala Campionatului Naţional de Şah - Amatori (masculin şi feminin, la Sala Polivalentă);
- 13-20 iunie: Festivalului Internațional “Open Iași 2016” - ediţia a III-a (la Sala Polivalentă, pe distanţa a 9 runde).
Vă reamintim că, însoţit de preşedintele FR Şah, deputatul ieşean Sorin Iacoban, de secretarul general Vladimir Danilov, de profesorii Vasile Manole şi Vlad Ungureanu, alături de primarul ieşean Mihai Chirica, fostul mare campion mondial de şah Anatoli Karpov a fost timp de două zile în vizită la Iaşi, unde a participat la evenimente sportive importante, inclusiv la un simultan cu peste 100 de participanţi la Sala Atrium, din cadrul complexului Palas Mall.
Rusul Anatoli Karpov s-a aflat apoi în staţiunea Mamaia, acolo unde vineri, 27 mai, a avut loc deschiderea oficială a Campionatului European feminin de șah, la sala de joc din cadrul Hotelului "Comandor" din cadrul renumitei staţiuni româneşti de la Marea Neagră.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu