luni, 9 octombrie 2017

De patru ori FILIT egal ALPI!




Duminică, pe 8 octombrie 2017, la Iaşi, Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere (FILIT) era pe sfârşite. Pe o ploaie mocănească, la Casa FILIT din Piaţa Unirii se desfăşurau ultimele întâlniri culturale, printre cei prezenţi în "cortul" din centrul oraşului fiind şi maestrul Horia Zilieru.
În cadrul manifestării „Scriitori în Centru”, moderată de Călin Ciobotari, invitaţii au fost Kari Fredrikke Brænne, Andrei Crăciun şi Mircea Pricăjan. Din păcate, în rândul spectatorilor, protejaţi de ploaia de afară prin calitatea "cortului alb ca laptele", se aflau doar 8 oameni!
La doi paşi de "Casa FILIT", în sala mare de lectură a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi se desfăşura o altă întâlnire literară cu public, care nu avea însă nici o legătură cu FILIT. Ca în fiecare a doua duminică din lună, în generosul spaţiu al Bibliotecii din cadrul "Galeriilor de Artă" de pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, cu o gazdă extrem de amabilă (Elena Zanet), şedinţa Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI) se derula excelent sub comanda comandorului Mihai Batog-Bujeniţă, care este şi directorul asociaţiei umoriştilor şi poeţilor ieşeni. În sală se aflau 32 de persoane, deci de patru ori mai multe decât la "Casa FILIT", chiar dacă această comparaţie păstrează proporţiile celor două evenimente.
După tradiţionala fotografie de grup, acolo unde nu apare, numai de data aceasta, "întârziatul" Mihai Caba, care a ratat "poza" doar la câteva secunde, dar nu a ratat ocazia să ofere din nou flori doamnelor prezente la manifestarea ALPI ("Să ştiţi că aceste flori sunt din grădina mea, nu le-am furat de nicăieri!", a mai menţionat impricinatul, după pupăturile de rigoare...), "Supersonicul MBB" sună din clopoţelul său britanic şi evenimentul debutează cu o mică "dare de seamă", asupra manifestărilor organizate în ultima perioadă, cu participarea membrilor ALPI!
Se menţionează mai întâi lansarea cărţii "Game - Set - Match", de jurnalistul Dan Teodorescu, de la Hotelul Moldova din Iaşi, acolo unde autorul a organizat şi un frumos spectacol cultural, prevestind poate şi faptul că, începând din 9 octombrie 2017, tenismena Simona Halep a devenit numărul 1 mondial în clasamentul WTA.
S-a menţionat apoi şi emisiunile de televiziune de la Tele M Iaşi şi TeleMoldova Iaşi, acolo unde Dan Teodorescu a menţionat realizările Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi din ultima perioadă, iar Corina Matei-Gherman, împreună cu Magdalena Lupu şi Petru Frăsilă au organizat concursul literar-artistic “Din rădăcină spre coroana sufletului românesc"şi festivitatea de premiere a evenimentului.
Comandorul Mihai Batog-Bujeniţă a "raportat" în continuare participarea domniei sale la  ediţia a 30-a a Festivalului Concurs Internațional "Întâlnirea Epigramiștilor", organizată şi de această dată de Casa de Cultură a municipiului Brăila - manager  Emanoil (Mircea) Ciucaşu – în colaborare cu Cenaclul Umoriștilor Brăileni (CUB) „Ștefan Tropcea” condus de medicul Mihai Frunză, secretar - Alex Hanganu, acolo unde a ajuns şi revista "Vocea Ta", editată la Nürnberg (Germania) de directorul general Ionela van Rees-Zota şi care a avut mare căutare.
Au fost prezentate mai multe reviste şi cărţi, precum Porto Franco (de la Galaţi, editată de Sterian Vicol), respectiv "Ziua în care mi s-a sfârşit copilăria" (de Corneliu Carp) şi  "Nuanţele drumeţiilor montane" (de Doina Toma). Apoi Ştefan Boboc-Pungeşteanu şi-a prezentat cărţile ""Din viaţa lui Mihăiţă şi a familiei sale" şi "Adevăruri mai puţin cunoscute" (interviuri cu Constantin Pârvulescu, cel care s-a opus la un moment dat dictaturii lui Ceauşescu), iar Ioan Hodaş şi-a prezentat cartea "Bliţuri cu şăgălnicii".
Au citit apoi din propriile creaţii Georgeta Paula Dimitriu, Doina Toma, Angela Pistol, Carmen Marcean, Gabriela Cucinschi, Elena Mândru, Mihai Batog-Bujeniţă, Ioan Hodaş, Mihai Caba, noul venit Emilian Popa (care a menţionat că există multă poezie în muzică, dar şi în cartea sa "SUNETUL PI", domnia sa fiind profesor de matematică), Vasile Vajoga (care a recitat multe epigrame foarte bune, că îl pufnise şi pe el râsul la un moment dat!), Vasile Larco, Constantin Mihai, Vasile Unguraşu, Mihai Stancu, Constantin Profir, Dumitru Ivas, Constantin Munteanu.
Câteva măsuri organizatorice au fost amintite de secretarul ALPI, Mihai Haivas.
Îmbrăcat în costum popular, fostul primar al comunei Tomeşti, Ion Oprică, a prezentat un scurt recital actoricesc şi mai mult umoristic, ceea ce dovedeşte din nou faptul că, pentru a fi un bun primar, probabil că trebuie să fii mai întâi actor!
Cei prezenţi au urat apoi viaţă lungă cu sănătate deplină sărbătoriţilor Ion Oprică şi Ioan Hodaş, primul din Chicerea, al doilea din Vaslui, dar ambii cu sufletul mereu alături de colegii din cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi.
Luni, pe 9 octombrie 2017, de la ora 18.00, membrii ALPI sunt invitaţi la vernisajul expoziţiei de grafică a pictoriţei Mariana Stratulat şi lansarea cărţii "Crainic fără nume", de la Galeriile "Nicolae Tonitza", de pe strada Alexandru Lăpuşneanu nr. 7-9, din Iaşi.
Pe 17 octombrie 2017, de la ora 17.00, la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, va avea loc vernisajul unei alte expoziţii de pictură, expozanţii fiind Gabriela Cucinschi şi Calistrat Robu. Următoarea şedinţă cu public în cadrul ALPI va avea loc duminică, 12 noiembrie 2017, de la ora 10.00, tot la Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Asachi" din Iaşi.    
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu