vineri, 20 octombrie 2017

Prof. Emerit Carol Iancu a rostit la Iaşi: "Auschwitz a fost un abator uman!"




Vineri, 20 octombrie 2017, la Filiala "Ion Creangă" de la Casa Sindicatelor, din cadrul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" Iaşi a avut loc lansarea cărţii "Auschwitz - 70 ani. ALive", un proiect Libris Editorial în parteneriat cu TVR Cluj. În sală de lectură s-a aflat şi o echipă complexă de la TVR Iaşi, pentru realizarea unui reportaj.
În prezidiul manifestării au fost invitaţi Prof. Emerit de istorie contemporană Carol Iancu, de la Universitatea Paul-Valery din Montpellier (Franţa), născut însă la Hârlău, în judeţul Iaşi,  jurnaliştii Romeo Couţi şi Thea Haimovitz, care au reprezentat echipa TVR Cluj, Virgil Oniţă şi Dana Anghelescu, din partea Libris Editorial Braşov.
Din partea gazdelor a vorbit Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" Iaşi, care a menţionat: "Discutăm o problematică a poporului evreu, un popor care a suferit mult în istoria sa. Şi la Iaşi am avut multe probleme pe această latură şi de aceea se vrea înfiinţarea unui muzeu al holocaustului la vechea Chestură, acolo unde s-au întâmplat multe tragedii. Mulţumim editurii Libris pentru că ne-a ales pe noi pentru a prezenta acest moment, această lansare de carte",
În continuare, într-un eveniment moderat de Dana Anghelescu (Director Libris Editorial) am mai consemnat:
- Prof. Emerit Carol Iancu: "În 2015, TVR Cluj a transmis în direct de la Auschwitz, la 70 ani de la deschiderea lagărului, armata sovietică eliberând în 27 ianuarie 1945 pe cei rămaşi în viaţă. S-a hotărât ca totul să se pună într-o carte, iar această carte cred că va pătrunde adânc în public, mai ales printre cei tineri. Această carte cuprinde mărturii de o mare importanţă, este un obiectiv etic şi moral. Ne dorim ca aceste lucruri să nu se mai repete, deoarece Auschwitz a fost un lagăr de exterminare, un abator uman! În carte se aduc sentimentele unor persoane care au trăit acolo, în lagărul de la Auschwitz. Cartea are o valoare nu numai istorică, ci şi morală. Eu am venit direct din Franţa pentru acest eveniment. Vorbesc cu emoţie aici, la Iaşi, deoarece eu sunt din Hârlău, din judeţul Iaşi. Din 1.300.000 evrei aduşi la Auschwitz, 900.000 de evrei au fost trimişi direct la crematoriu şi doar 400.000 de evrei au stat în lagăr. La Iaşi a fost poetul Barbu Fundoianu / Benjamin Fondane, cel care a fost deportat la Auschwitz şi asasinat într-o cameră de gazare, în octombrie 1944. O stradă din Iaşi îi poartă acum numele şi asta e un lucru bun!".


- Thea Haimovitz (cea care a realizat interviurile din carte, "Mărturii din infernul Holocaustului", cu Braun Vioara, Gabriela Bone, Margareta Mezei, George Leckman, Solomon Golda, Markus Klara): "Există o universalitate! A-l omorî pe celălalt s-a întâmplat acum 73 ani, se întâmplă acum şi se va întâmpla. Ce sunt evreii? Am auzit că ei umblă numai după bani, dar nu este aşa! Cei mai mulţi care au câştigat premiul Nobel sau Oscarul sunt evrei. Un evreu nu poate fi mediocru, iar evreii iubesc locurile unde s-au născut şi au stat. Numai că alţii i-au dat o mână de ajutor lui Hitler pentru a omorî oameni. Israelul este cel mai puternic stat din lume în domeniul telefoniei şi IT, pentru irigaţii şi şcoală. În carte povestim cum evreii au trăit în armonie cu vecinii lor. Numai că, în Transilvania de Nord au venit hortiştii, i-au adunat pe evrei şi i-au trimis în lagărul de exterminare. Eu am primit de la supravieţuitorii de la Auschwitz lecţii de viaţă. O doamnă de 101 ani, Klara Markus, care şi-a pierdut toată familia mi-a spus că ea a iertat. La 17 ani, a revenit de la Auschwitz şi a luat totul de la capăt. Cei care s-au întors cântăreau 25 kg şi îmi spuneau că cea mai bună mâncare era supa din coji de cartofi. Eu am ajuns la spital după ce am făcut aceste interviuri, care m-au marcat. Oameni, alegeţi să fiţi buni!".
- Virgil Oniţă (General Manager la Libris Braşov): "Mulţumim celor din sală pentru prezenţă. Mulţumim ieşenilor pentru promovarea cărţii!".  
- Romeo Couţi (jurnalist senior la TVR Cluj şi coordonatorul volumului): "Sunt mulţi elevi în sală şi asta mă bucură. Vă rog să cereţi profesorilor voştri să vă ducă în excursie la Auschwitz şi apoi puteţi citi cartea!".
În sala filialei "Ion Creangă" s-au mai aflat jurnaliştii Dan Teodorescu şi Martha Eşanu, care au declarat că vor face cronica evenimentului pentru publicaţiile la care colaborează în ţară şi străinătate. La manifestare a participat şi un grup de elevi din clasa a X-a de la Liceul Pedagogic "Vasile Lupu" Iaşi, alături de profesoara de istorie Serinela Pintilie.

* TVR Cluj, o echipă compactă şi profesionistă

În prezentarea evenimentului, am putut consemna şi spusele jurnalistului clujean Romeo Couți, coordonatorul proiectui „Mărturii din infernul Holocaustului”, care a mai menţionat:
„Volumul Auschwitz 70 de ani. ALive TVR Cluj reunește, în paginile sale, transcrierea mărturiilor a șase supraviețuitori ai Holocaustului, intervievați de Thea Haimovitz, precum și a dialogurilor moderate de Sebesi Karen, realizate chiar în imediata apropiere a barăcilor de la Auschwitz și transmise în direct. Nu în ultimul rând, trebuie amintiți și cei care au elaborat întregul concept jurnalistic și au coordonat acest proiect media, unic în istoria TVR: Emilia Avram și Adrian Rozenberg, producătorii programului, precum și Mihaela Ilea și Cristina Berceanu, coordonatorii transmisiilor din Studioul TVR Cluj”.
Chiar dacă nu a mai ajuns la manifestarea de la Iaşi, deşi era trecut pe afişul evenimentului, Prof. Dr. Andrei Marga rămâne în memoria cititorului prin editorialul de pe coperta 4 a cărţii, care este următorul: „Volumul de față reunește materialele unei inițiative în premieră în România. Ea a fost asumată de directorul Romeo Couți și colaboratorii săi de la Televiziunea Română – Studioul Teritorial Cluj, și constă în a transmite, cu asistență cât se poate de calificată, celebrarea a 70 de ani de la eliberarea, de către trupele sovietice, în cadrul acțiunilor aliaților din Cel de Al Doilea Război Mondial, a celui mai sinistru dintre lagărele de exterminare organizate de naziști în Europa Centrală și Răsăriteană. În cuprinsul volumului cititorul găsește atât mărturii ale unor supraviețuitori, cât și transmisiunile efective realizate de la Oswiecin – Auschwitz, inclusiv de la ceremoniile oficiale ale celebrării internaționale”.
Până în prezent, volumul a avut evenimente de lansare la Brașov, București, Cluj-Napoca, Oradea şi Iaşi. "Vom continua să lansăm cartea la Chişinău şi în Israel", ne-a mai spus Thea Haimovitz.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu