miercuri, 18 octombrie 2017

La Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă: "Culorile toamnei" au fost aduse de Calistrat Robu şi Gabriela Cucinschi




* Pe simezele expoziţiei, în rolul lui "Adam şi Eva", au apărut Traian Băsescu şi Elena Udrea!

Pe 17 octombrie 2017, într-o frumoasă zi de toamnă, Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a găzduit vernisajul expoziţiei "Culorile toamnei", unde au expus pictorii Calistrat Robu şi Gabriela Cucinschi, de la Uniunea Artiştilor Plastici - Sucursala Iaşi. Calistrat Robu este preşedintele Sucursalei UAP Iaşi, iar Gabriela Cucinschi, fostă salariată înainte de pensionare la Regionala CFR Infrastructură Iaşi, este preşedintele Departamentului Strategie, Comunicare, Parteneriat UAP cu Instituţiile Statului şi Administraţia Publică Locală.
Expoziţia a fost prezentată de criticul de artă Mihai Păstrăguş, moderatorul evenimentului fiind Mihai Batog-Bujeniţă, directorul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI). Din partea gazdelor ceferiste a vorbit directorul Clubului CFR Iaşi, Paul Zamfir. Am consemnat următoarele:
- Mihai Batog-Bujeniţă: "În expoziţia de faţă ne putem bucura de bogăţia culorilor în toamna aceasta plină de spiritualitate. Ne putem strânge mîinile şi putem comunica. Iar cei care stau la capătul acestui eveniment sunt nişte oameni deosebiţi, Calistrat Robu şi Gabriela Cucinschi".
- Paul Zamfir: "Ieri am avut în această sală un eveniment indian, a fost un spectacol cu un ansamblu din India. Azi avem un vernisaj de expoziţie, iar Gabi Cucinschi vrea să ne bucure din nou cu picturile sale. Domnul Calistrat Robu vine cu o altfel de abordare, într-o altă postură, care ne încântă!".
- Mihai Păstrăguş: "Cei doi protagonişti, Calistrat Robu şi Gabriela Cucinschi vin acum cu o artă naivă. În trecut aveam o artă de reprezentare, azi avem o artă de interpretare. Cei doi fac acum o artă de interpretare, unele cu adresă politică, gen Traian Băsescu - Elena Udrea, dacă ne referim la pictura lui Calistrat Robu. Este o interpretare demnă de luat în seamă, iar domnul Robu nu critică ceea ce fac politicienii, ci el critică doar cum fac politicienii! Trimiterile sunt cu adresă în mitologie şi aduc în faţă ironia. Se critică la sfera naivă unele ecouri negative! Ironia este scuzată, deoarece ea este a omului cult şi educat. Arta lui Gabriela Cucinschi este una în sens feminin, este rafinată, cu natura alături. Multe legături avem noi cu natura. În tablourile ei se vede totuşi o stare de durere. Nu ştiu dacă Gabriela este de acord cu mine, ea nu este fericită ce-i dă viaţa, vrea mai mult!".
În continuare a urmat un spectacol artistic, pe scena clubului CFR Iaşi urcând interpretele de muzică populară Karla Ursu şi Mariana Căueşteanu-Răciulă, ultima menţionată trăind de 16 ani în Grecia, de unde a transmis către cei prezenţi şi salutul Comunităţii Românilor din Atena.  
Au citit apoi din propriile creaţii literare (poezii şi epigrame) membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), Angela Pistol, Corina Matei-Gherman, Gabriela Cucinschi, Mihai Batog-Bujeniţă, Dan Teodorescu şi Vasile Larco, iar Emil Gnatenco a prezentat un recital actoricesc.
În final, cei doi protagonişti au mai menţionat:
- Calistrat Robu: "În picturile mele sunt evenimente pe care le-am trăit. Eu nu vorbesc, eu pictez!".
- Gabriela Cucinschi: "Mulţumim pentru prezenţă şi pentru această seară minunată!".
Înainte de tradiţionala fotografie de grup, jurnalistul Dan Teodorescu a lansat o invitaţie: "Vă invit pe toţi cei prezenţi la acest frumos eveniment la o altă manifestare, sper la fel de frumoasă, la o lansare de carte. Vineri, pe 17 noiembrie 2017, la ora 17, la Salonul Moldova de la Hotelul Moldova din Iaşi, de lângă Palatul Culturii, îmi voi lansa cartea RINGUL MAGIC, un volum dedicat nobilei arte - boxul şi culturii ieşene. Cronica vernisajului de astăzi, a pictorilor Calistrat Robu şi Gabriela Cucinschi, va fi cuprinsă în viitoarea mea carte. Vă aştept cu mare drag la acest triplu
<<17>>: 17 noiembrie, anul 2017, la ora 17!".
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu