duminică, 6 mai 2018

La Bucureşti, în Capitala României: APSR, din nou la înălţime!

Dumitru Graur şi Dan Teodorescu / Prezidiul Adunării Generale APSR


Sâmbătă, pe 5 mai 2018, într-o zi cu soare şi cu multă căldură în suflete, în Sala Berlioz de la Ibis Nord Hotel din Bucureşti a avut loc Adunarea Generală a Asociaţiei Presei Sportive din România (APSR) pentru anul în curs, asociaţie care numără în prezent peste 200 membri cu cotizaţia la zi.
În prezidiul adunării jurnaliştilor sportivi români au luat loc Dumitru Graur (preşedintele APSR şi membru în Comitetul Executiv al AIPS Europe), Emanuel Fântâneanu (membru al Comitetului Executiv AIPS), Daniel Ion (secretarul general al APSR), Doru Dinu Glăvan (preşedintele Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România / UZPR).
Printre participanţii invitaţi la această manifestare s-au aflat şi jurnaliştii ieşeni Dan Teodorescu, Sorin Cotlarciuc şi Marian Mîrza, iar Gheorghe Şoană, aflat în convalescenţă după unele probleme medicale, a transmis un mesaj telefonic. De remarcat că, ultimele volume beletristice ale lui Dan Teodorescu şi Sorin Cotlarciuc, plus diplome de excelenţă şi medalii personalizate, au fost înmânate şi conducerii APSR, AIPS, AIPS Europe şi UZPR menţionate, cu mulţumirile de rigoare din partea ambelor părţi. Cu ajutorul lui Dan Teodorescu, care a oferit mai multe publicaţii colegilor din sală, cei prezenţi au putut lectura şi ziarele Curierul de Iaşi (editat de Primăria Municipiului Iaşi) şi Vocea Ta (care are sediul central la Nürnberg, în Germania şi care se distribuie în Austria, Germania, Belgia, Olanda, Elveţia, Franţa), ele fiind apreciate de jurnaliştii veniţi din toată ţara.
La primul punct al ordinii de zi, Dumitru Graur şi Daniel Ion au prezentat materialele supuse dezbaterii publice, precum: Raportul preşedintelui APSR pentru activitatea din 2017, Raportul financiar şi descărcarea de gestiune şi Proiectul de activitate pentru anul 2018, toate fiind aprobate în unanimitate de cei prezenţi, membrii APSR aprobând tot în unanimitate şi unele mici modificări la statutul asociaţiei.
Preşedintele Dumitru Graur a menţionat, printre altele: "APSR a fost la un pas să găzduiască în acest an Congresul AIPS la Bucureşti, dar el s-a mutat ulterior în Tunis şi mai apoi la Bruxelles. Poate altădată acest Congres va ajunge în România, deşi e greu să te baţi cu ţările care oferă multe facilităţi... În altă ordine de idei, doresc să vă spun că APSR a mai puternică decât oricând, deşi, la noi, presa sportivă scade văzând cu ochii. E un paradox acest lucru, dar noi am învins barierele, organizând în 2017 Gala Premiilor APSR la sediul COSR şi Gala APS 90 sub marea cupolă a Ateneului Român din Bucureşti. În 2018, în luna noiembrie, vrem să organizăm, tot la Ateneul Român, a gală a performanţei sportului românesc, în colaborare cu COSR şi MTS. De asemenea, vă anunţ că am făcut un parteneriat cu UZPR, care să permită membrilor APSR să devină şi membrii ai UZPR, iar jurnaliştii pensionari pot primi astfel o indemnizaţie suplimentară, care este 50 % din pensie.
Vă mai informez că, în martie a.c., Asociaţia Presei Sportive din România a primit Înaltul Patronaj al Majestăţii Sale Margareta, Custodele Coroanei Regale, în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat la Palatul Elisabeta din Capitală".
Am mai consemnat următoarele:
- Emanuel Fântâneanu: "România are doi oameni în structurile de conducere ale AIPS şi AIPS Europe şi ne mândrim cu acest lucru. AIPS a lansat concursuri pentru jurnaliştii sportivi, cu participarea a peste 1.000 de ziarişti din toată lumea. La secţiunea reportaje de televiziune, unde au fost peste 300 de participanţi, reportajul lui Dumitru Graur, despre Mircea Lucescu, s-a clasat pe un onorant loc 5, iar la secţiunea foto, în primii zece a fost şi un român. În 2018 reluăm acest mare concurs, în colaborare cu o fundaţie din Qatar, care acordă jumătate de milion de dolari. Acest concurs va debuta peste o lună, tot pe opt categorii.
Dar ce a fost e istorie, vom vedea ce va fi în 2018 şi 2019!".
- Doru Dinu Glăvan: "Sunt 53 ani de când sunt membru APSR. Aş dori ca mai mulţi membrii APSR să devină şi membrii UZPR. Mai rămâne să fim buni prieteni. În februarie 2019, UZPR face 100 de ani de existenţă".    

Din sală au mai vorbit în faţa colegilor jurnaliştii Ion Cârstea, Dan Teodorescu şi Sorin Cotlarciuc, primul menţionat spunând că Federaţia Română de Fotbal e singura din Europa care nu are un anuar al fotbalului românesc, iar APSR trebuie să ceară cu insistenţă ca FRF să rezolve acest lucru. Acelaşi Ion Cârstea, dar şi ieşeanul Dan Teodorescu au menţionat că singurul ziar print din România, Gazeta Sporturilor, ar trebui să prezintă în paginile lui activitatea a mai multor ramuri sportive şi nu să scrie doar de fotbal, iar Sorin Cotlarciuc a lecturat din ziarul Vocea Ta, câteva epigrame pe teme sportive, autorul lor fiind scriitorul ieşean Vasile Larco. Acelaşi Sorin Cotlarciuc a citit şi un poem propriu, dedicat Centenarului Marii Uniri din 2018, dar şi o epigramă dedicată sportului popicelor, sport pe care îl şi practică la nivelul sportivilor veterani, cu mult succes!

* Zece premii APSR pentru activitatea din 2017
 
În continuare, conducerea APSR a acordat şi premiile de excelenţă pentru activitatea din 2017, celor mai merituoşi gazetari sportivi, membri ai asociaţiei. Aceste premii, pe zece capitole distincte, au fost următoarele:
1. Radio – Premiul „Ion Ghiţulescu”: Mugur Corpaci (Radio România Actualităţi);
2. Emisiune TV – Premiul „Emanuel Valeriu”: Postul de televiziune Look TV;
3. Comentariu TV – Premiul „Cristian Ţopescu”: Cosmin Băleanu (Telekom Sport);
4. Presă scrisă – „Premiul Ion Cupen”: Mihai Toma (Libertatea);
5. Fotografie – Premiul „Petru Fuchs”:  Răzvan Păsărică (sportpictures.eu);
6. Blog/Web sportiv – Premiul „Teodora Maftei": www.ziaruldesport.ro. Au fost prezenţi şi au primit acest preniu Pompiliu Nicolae Constantin şi Viorel Berbece;
7. Tânăr jurnalist – Premiul „Grigore Caracostea”: Vlad Nedelea (Gazeta Sporturilor);
8. Întreaga activitate – Premiul „Aurel Neagu”: Nicolae Secoşan (Timişoara);
9. Carte sportivă – Premiul „Ioan Chirilă”: Adrian Dobre - Pentru volumul „La masa presei, memoriile unui jurnalist sportiv”;
10. Premiul special APS: Radu Oprişan - Pentru curajul de a înfrunta vicisitudinile vieţii.

* De la Ibis Nord Hotel la Sala Polivalentă din Bucureşti

După manifestarea menţionată de la Ibis Nord Hotel şi masa de prânz luată în colectiv, o parte dintre membrii APSR au trecut la... muncă, fiind prezenţi la masa presei din Sala Polivalentă din Bucureşti, la meciurile din turneul FINAL FOUR al Ligii Campionilor la volei feminin, acolo unde CS Volei Alba Blaj (România) a obţinut o victorie strălucită în semifinalele competiţiei, după 3-1 (23-25, 25-17, 25-22, 25-22) cu echipa Galatasaray Istanbul (Turcia). Ea va juca duminică, de la ora 19.00, marea finală, împotriva unei alte formaţii extrem de puternice, Vakifbank Istanbul, din Turcia, cea care în prima semifinală a învins cu 3-2 (25-22, 25-21, 17-25, 15-25, 16-14) pe italiencele de la Imoco Volley Conegliano. Tot duminică, pe 6 mai, de la ora 16.00, Sala Polivalentă va găzdui disputa din finala mică (locurile 3-4) din Champions League, dintre Galatasaray Istanbul (Turcia) şi Imoco Volley Conegliano (Italia).
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu