joi, 10 mai 2018

La Iaşi: Deschidere festivă la Târgul de Carte LIBREX 2018



În perioada 9-13 mai 2018, la Palas Mall din Iaşi se derulează Târgul de Carte LIBREX, manifestare ajunsă la ediţia cu numărul 26.
În această primăvară a cărţilor de la Iaşi, miercuri, pe 9 mai, a avut loc deschiderea oficială a evenimentului, precedată însă de un recital de muzică veche românească din colecţia de folclor a lui Anton Pann, extraordinarul recital fiind susţinut de Ansamblul vocal-instrumental "FLORALIA" (Dirijor: Irina Zamfira Dănilă) a Universităţii Naţionale de Arte "George Enescu" din Iaşi.
În "Atrium"  - La Fântână, din zona I de evenimente a avut loc apoi deschiderea oficială a târgului de carte din "dulcele târg", pe scenă urcând oamenii de cultură şi din zona politicului din Iaşi, într-o manifestare moderată de realizatorul de televiziune Horia Gumeni (TVR Iaşi).
În "prezidiul" evenimentului au luat loc Petru Radu (Manager Sedcom Libris), Radu Botez (viceprimar), Marta Dunca (manager public la Instituţia Prefectului - Judeţul Iaşi), scriitorii Cassian Maria Spiridon (preşedintele Filialei Iaşi din cadrul USR) şi Ioan Holban (preşedintele juriului de la LIBREX 2018).
În cuvântul domniei sale, Petru Radu a menţionat: "Deschiderea acestui târg de carte, în această zi cu triplă semnificaţie, 9 mai, este o onoare pentru noi. Am ajuns la ediţia cu nr. 26 şi vreau să vă spun că 77 % dintre vizitatorii târgurilor de carte au vârsta de până la 40 ani. Adresăm mulţumiri tuturor celor care susţin sărbătoarea cărţilor, de la Iaşi. Avem acum 120 de expozanţi din întreaga ţară şi mai avem 200 de evenimente culturale în cadrul târgului".
În continuare, viceprimarul Radu Botez a mai menţionat: "Mulţumim organizatorilor pentru că ne iau parteneri de fiecare dată, la acest eveniment. Asigurăm de sprijinul Primăriei Municipiului Iaşi pentru toate manifestările de acest gen. Noi trebuie însă să avem grijă şi de acele persoane care cred că o carte este scrisă pe baza unui film!".
Moderatorul Horia Gumeni a mai citit în faţa publicului şi mesajul de salut primit de la Consiliul Judeţean Iaşi şi semnat de preşedintele Maricel Popa.
Vă mai informăm că Târgul de Carte LIBREX 2018 s-a deschis cu reduceri consistente, de până la 50 %, la volumele expuse pe standuri. Pentru copii sunt şi cărţi extrem de ieftine şi atractive, la preţul de 1 leu, 3 lei şi 5 lei.
Expozanţii din România şi Republica Moldova oferă publicului vizitator şi lucrări ştiinţifice din toate domeniile, dar se pot vizita şi standuri de muzică, arte vizuale, papetărie, jocuri şi jucării.
În cadrul evenimentelor prezente la LIBREX 2018, remarcăm că joi, 10 mai, în intervalul orar 14.00-14.25, Asociaţia Universul Prieteniei Iaşi (preşedinte: Rodica Rodean) organizează prezentări de carte, cu scriitorii Emilian Marcu, Lina Codreanu, Florin Dochia. Invitaţii la eveniment vor fi Horia Zilieru, Valentin Talpalaru, Constantin Mănuţă, Constantin Parascan, Vasile Fluturel şi bucureşteanul Firiţă Carp, membrii ai Uniunii Scriitorilor din România. Manifestarea care va avea loc în zona Atrium (nivel 0) - La Fântână va fi urmată de o sesiune de autografe.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu