joi, 17 mai 2018

La Palatul Culturii din Iaşi: "Presa românească la 1918", o interesantă conferinţă pe teme istorice susţinută de dr. Liviu Brătescu


În organizarea Asociaţiei "Universul Prieteniei" Iaşi (preşedinte: Rodica Rodean) şi a Complexului Muzeal Naţional "Moldova" Iaşi - Muzeul Ştiinţei şi Tehnicii "Ştefan Procopiu" (manager: Lăcrămiara Stratulat), miercuri, pe 16 mai 2018, în Sala "Ştefan Procopiu" din cadrul Palatului Culturii din Iaşi a avut loc conferinţa cu tema "Presa românească la 1918", susţinută de dr. Liviu Brătescu.
Născut la Roman, în judeţul Neamţ, în 1974, dr. Liviu Brătescu este un istoric român, care este cercetător ştiinţific la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" din Iași, din cadrul Academiei Române.
După ce a absolvit Liceul Teoretic „Roman Vodă”, din Roman, iar apoi Facultatea de Istorie din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, Liviu Brătescu  a fost profesor de istorie la câteva școli din Roman, perioadă în care elevii săi au obținut rezultate remarcabile la Olimpiadele școlare și la numeroase concursuri extrașcolare organizate de Muzeul de Istorie din Roman. Din anul 2002, Liviu Brătescu devine asistent cercetător la Institutul de Istorie A. D. Xenopol din Iași şi asistent asociat la Facultatea de Litere - Secția Jurnalism din Dealul Copoului.
Conform "Wikipedia", din 2003, domnia sa devine cercetător științific la Institutul „A. D. Xenopol”, iar în februarie 2007 obține titlul ştiințific de doctor în istorie la Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, speciliazarea Istorie modernă a românilor, cu teza „I. C. Brătianu și politica externă a României (1866-1888)
Liviu Brătescu este membru PNL, consilier judeţean din partea PNL şi a fost directorul Ateneului Tătăraşi din Iaşi, timp de cinci ani.
În 2003 a fost observator la alegerile din Azerbaidjan, din partea OSCE România, iar în cariera profesională de până acum are publicate mai multe articole de presă și recenzii consacrate unor evenimente ce au marcat istoria modernă a României, dar și a evoluției liberalismului românesc.
În conferinţa ştiinţifică de miercuri seara, de la Palatul Culturii din Iaşi, deschiderea evenimentului a fost făcută de doamna Rodica Rodean, după care dr. Liviu Brătescu a menţionat: "Voi susţine astăzi un dialog cu cei prezenţi, conferinţă e prea pompos spus! Trebuie să înţelegem presa românească din 1918 în contextul în care are loc Marea Unire de atunci, unde a existat ideea de conştiinţă naţională, care pregăteşte terenul pentru ce avea să se întâmple în decembrie 1918...". În continuare, Liviu Brătescu a mai spus: "Dacă ne referim însă la anul 1917, putem spune că atunci România şi-a adus aminte de Iaşi. Putem să mai spunem că Iaşul a salvat România, conducerea ţării mutându-se la Iaşi. Evenimentele de la Bucureşti, Iaşi, Chişinău şi Cernăuţi duc România în balans. Mai pot remarca că presa românească la 1918 este subiectivă şi obiectivă şi mai este şi o presă de partid. Faţă de presa din 2018, în 1918 presa era clar asumată. Era scris pe unele ziare: organ al PNL, a altor partide politice etc. Presa de atunci oferea cititorului posibilitatea să aleagă ce să citească. Iar alte ziare se declarau independente. Ziarele din Bucureşti şi Iaşi au pus atunci, pe prima pagină, marea Adunare de la Alba Iulia, din Transilvania, care s-a unit cu România în faţa a 100.000 de săteni şi 10.000 de intelectuali. Numai că, documentul de unire a fost semnat de numai 1.228 delegaţi!".
În dialogul care a urmat cu participanţii la seminarul istoric de la Palatul Culturii, au vorbit Dan Teodorescu, Rodica Rodean, Corina Matei-Gherman, Constantin Mihai, Anton Vasile Ieşeanu. Jurnalistul Dan Teodorescu, care a oferit dr. Liviu Brătescu ziarul "Vocea Ta" (32 pagini), care se editează la Nürnberg şi care se distribuie pentru diaspora românească din Germania, Austria, Belgia, Olanda, Elveţia şi Franţa, a menţionat: "Această publicaţie, Vocea Ta, unde eu sunt redactor, militează pentru marea unire în continuare. Adică românii din diasporă să revină în ţară şi să se <<unească>> cu românii de aici, pentru că acasă e cel mai bine! Iar mulţi români din diasporă fac şi acum cinste ţării noastre, prin realizările de acolo, din ţările din Europa, unde au ajuns şi muncesc!".
În final, dr. Liviu Brătescu a mai remarcat: "Când statul român nu-şi va mai bate joc de cetăţenii lui, oamenii vor invada pieţele la 1 Decembrie, fără să-i cheme nimeni... Iar cel mai bun barometru al unei societăţi este presa!". (REDACŢIA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu