luni, 2 iulie 2018

Sub deviza "Ia'şi scrie, nu mai aştepta": Oana Frenţescu şi-a lansat trei cărţi de poezie la Cercul Militar Iaşi



Asistenta medicală Ioana "Oana" Frenţescu nu este numai un bun cadrul medical, dar şi o bună poetă, uneori însă prea timidă. Şi asta nu e rău, deoarece modestia şi timiditatea în literatura ieşeană fac casă bună cu performanţa poetică!
În acest context, duminică, pe 1 iulie 2018, la Cercul Militar din Dealul Copoului, în cadrul unei noi ediţii cu public a Cenaclului "Ia'şi Scrie", cenaclu afiliat recent la Liga Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova şi care este în parteneriat permanent cu "Cercul Militar" Iaşi, Oana Frenţescu a avut o triplă lansare de carte, cu volumele "Cuvinte nerostite", "Dincolo de fereastră" şi "Copacii aleargă odată cu mine". Aceste trei volume de poezie, editate în perioada 2016-2018, o prezintă pe doamna poeziei moldave ca o adevărată apărătoare a versului clasic, dar şi a versului alb, acolo unde Oana Frenţescu se simte cel mai bine. Ea reuşeşte câteva imagini poetice care ne petrec spre pelicula lumii care ne înconjoară, din toate anotimpurile: "Iarna dansează în frac pe-un gând alb / tălpile umblă prin cer căutând focul, / cîntecele se descompun pe răni de jar, / şi totul încape şi-n buzunarul unei mansarde. / Străzile devin coridoare pustii / şi glasul nu mai sare din pietrele sparte".
Într-o manifestare culturală moderată de Corina Matei-Gherman (preşedinta Ligii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova), în sală fiind prezent şi vicepreşedintele Ligii, scriitorul şi jurnalistul Dan Teodorescu, dar şi alţi membrii marcanţi ai asociaţiei, precum Nina Gonţa, Nicolina Petrov, Titi Nechita etc., au rostit multe cuvinte frumoase despre cele trei cărţi care s-au lansat şi despre autoarea lor, Nina Gonţa, Simona Dorneanu, Constantin Anton şi Anica Tănase, ultima venită doar de două zile de la Paris şi având marea dorinţă de a auzi vorbindu-se în jurul ei doar româneşte. iar dorinţa i-a fost şi îndeplinită! Cu lacrimi în ochi, doamna Anica Tănase a mai spus: "Vin recent dintr-o ţară străină, acolo unde am auzit vorbindu-se româneşte doar la biserică. Mai rău este că sunt copii de români care nu ştiu să mai vorbească româneşte! Limba română trebuie însă păstrată şi apărată...".  
În continuare, au recitat din poeziile lui Oana Frenţescu, cu mult patos şi talent actoricesc, Sofia Doina Gavrilă, eleva Elena Chelăraşu şi Nicolina Petrov. Pe post de fotoreporteri s-au aflat în exerciţiul funcţiunii Calistrat Robu (preşedintele UAP Iaşi), Titi Nechita, Dan Teodorescu, dar şi alţi mulţi purtători de aparate digitale de luat imagini.
Programul artistic al manifestării de la "Cercul Militar" din Iaşi a fost susţinut de Ansamblul Coral "Speranţa" (conducător artistic: Sofia Doina Gavrilă, cu câteva melodii şi din repertoriul regretaţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici, iar la acest capitol şi-a arătat talentul muzical şi basarabeanca Nina Gonţa), Rodica Ioniţă Grosu (care este şi preşedinta Asociaţiei culturale "Dor de acasă") şi Elena Baston - ambele cu reuşite recitaluri de muzică populară, iar fostul primar de Tomeşti, Ion Oprică a prezentat câteva momente umoristice. S-au mai aflat în faţa microfonului, pentru a vorbi despre evenimentul la care au participat, Sorin Cotlarciuc, Ioan Frenţescu (soţul doamnei Oana Frenţescu, un binecunoscut epigramist ieşean) şi Dan Teodorescu.
În alocuţiunea sa de încheiere, poeta Oana Frenţescu a menţionat: "Am început cu ajutorul calculatorului să fac desene, dar apoi mi-am adus aminte de poezie. Am început să scriu poezie, mai întâi în forma clasică, apoi în versul liber, acolo unde sunt mai în largul meu. L-am apreciat mereu pe Nichita Stănescu! Am publicat în diferite grupuri literare, apoi în antologii literare şi am editat cărţi. După cum se vede, muza poeziei nu m-a părăsit. Să am o foaie albă, un pix şi poezia curge de la sine!".
La finalul manifestării s-a cântat Imnul cenaclului (muzica: Teodor Munteanu şi versuri: Titi Nechita), el fiind interpretat de toţi cei prezenţi şi la începutul evenimentului, iar prof. Constantin Anton a făcut câteva precizări organizatorice, anunând că viitoarea şedinţă cu public a Cenaclului "Ia'şi Scrie" va avea loc pe 5 august 2018 (deci în prima duminică a unei luni calendaristice), tot de la ora 12.00 şi tot la Cercul Militar din Iaşi. Dar până atunci, conform imnului mai sus menţionat: "Tu Ia'şi scrie, nu mai aştepta!".
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu