miercuri, 6 februarie 2019

Anotimpul prieteniei franco-române (Extras din jurnalul lunii ianuarie 2019)


Anul 2018 ne-a părăsit, dar sărbătorirea Centenarului  continuă în Franța și în 2019. Aici este anotimpul prieteniei!   „Sezonul Franța – România” - „La Saison  France – Roumanie” va dura până la vară, fără să țină seama de starea vremii.  

* 10 – 13 ianuarie 2019

În regiunea pariziana, Primăria din orașul Clamart a deschis larg sala de festivități ca să primească pe solii acestei prietenii în cadrul festivalului european „Levantul Europei – Dragoste, exil și eternitate”. Pe 12 ianuarie, în sala Jacky Vauclair a avut loc  „Hora” prieteniei – o masă rotundă  la care au participat români și prieteni ai României, personalități din viața culturală franceză. Evenimentul a fost organizat de Tatiana Mironov, pasionată creatoare a mai multor spectacole de teatru și Daniela Crăciunescu Robitu, președinta asociației ARSD, asociație română de sprijin și dezvoltare.
Tatiana Mironov a făcut deschiderea  acestei sărbători care se integrează în cadrul unui festival franco-român cu expoziții și spectacole, dintre care unele din ele vor pleca în turneu în România, Republica Moldova și Belgia.
Domnul Patrice Eyraud, secretar general la  IFECO, (Initiatives France Europe centrale et orientale), fost vicepresedinte al asociației  „Opération Villages Roumains” și fost responsabil a cooperărilor bilaterale cu țările din Europa Centrală, orientală, țările baltice și Balcani în cadrul Ministerului Ecologiei (Ministère de l'écologie, de l'énergie, du développement durable et de l'aménagement du Territoire”) a rememorat diferitele teme de cooperare cu asociațiile din România (dezvoltare a economiei locale, turism, înfrățiri între orașe, protecția copiilor, adopții, etc.) și a împărtășit auditorilor impresii din experiența sa.
Daniel Chocron, istoric de cinema, organizator de spectacole, redactor de reviste, conferențiar a animat discuții despre diverse probleme de societate și felul în care sunt înfățișate în filme.
Richard Pineault, artist, organizator de 7 festivaluri de francofonie în România, creator, producător de spectacole și manifestări de improvizație teatrală (reprezentant al societății „Improvisades”) a vorbit despre metode de comunicare și dezvoltare personală, organizând chiar și o mică demonstrație de improvizație teatrală.
Au fost „prezenți” simbolic la eveniment și scriitorii Victor Hugo si Balzac  a căror portrete în tapiserie realizate de Gabriela Moga Lazăr erau expuse pe pereții salii. Participanții au putut admira de asemenea  și alte 7 tapiserii ale artistei care erau prezentate publicului.
Actorul Etienne Cottereau a recitat extraordinar de expresiv poezia „Passionnément” de Gherasim Luca. O secvență aplaudată de asistență, căci interpretarea a fost uimitoare!
Editorii Pierre-Olivier Simon și Corinne Ricouard au prezentat proiecte de cărți pentru copii, dintre care planșe de ilustrații pentru cartea „Prietena mea, luna”.
Sărbătoarea a continuat a doua zi, cu o conferință despre arta plastică română în ultimul secol și cu un atelier ludic de desene pentru  copii organizat de pictorul Sergiu Stancu.
Doamna Daniela Crăciunescu Robitu a prezentat vizitatorilor un stand cu brosuri din diferite zone ale României și proiecte de călătorii eventuale. Am avut ocazia să admiram sculpturile în lemn ale meșterul NICOLAE ROTARU dăruite de acesta asociației ARSD PARIS, pentru a le prezenta la diferite evenimente. De asemenea a fost prezent virtual domnul Profesor Doctor Ştefan Popescu prin teza sa de doctorat și muzica sa, care a animat standul ARSD PARIS.
Dar pe lângă conferințe, recitări de poezii, dezbateri culturale, expoziție de tapiserie, atelier de desen, mimică și dans, au fost organizate în aceste zile și alte mini-expoziții :  de pictură, de costume tradiționale, artizanat, precum și o prezentare de gastronomie românească.


Iar copiii prezenți au schițat câțiva pași de dans împreună cu doamna Tatiana Mironov. Domnia sa este artistă lirică, creatoare de spectacole  de operă pentru copii și teatru musical, profesor la conservatoarele de Boulogne si Romainville, Philarmonie de Paris, Projet Démos, coordonatoare artistică si pedagogică. De asemenea,  este creatoarea asociației „Hop&Rats”, asociație care are ca scop sensibilizarea copiilor la arta operei si a spectacolului, creând și punând în scenă în ultimii 12 ani mai mult de 12 spectacole pentru copii cu zeci (sau  poate sute) de reprezentații. Astfel, au fost montate spectacole precum : „Pinocchio”, „Ce știi tu?”, „Micul bal al bicicletelor stricate”,   Oliver Twist”, „În ținutul lui  Oz”, „O poveste despre  junglă si despre orașe”, „Frumoasa și bestia”, „Aladin și cheia magică”, „Pisicile aristocrate”, „Peter Pan” și altele.
În legătură cu numele acestei asociații este nevoie de o lămurire pentru cititorii români. Nu căutați cuvântul „rats” în dicționare ! Aici „rats” nu are nimic de-a face cu rozătorul de care ne ferim.  Greu de imaginat pentru un român, dar în Franța, micile balerine debutante între 8 și 14 ani sunt poreclite „petits rats d’opéra”, adică  șolobănași  (șoricei)  de operă.  Aceasta denumire ar proveni de la faptul că fetițele mișunau prin clădirea operei , iar exercițiile lor de dans pe poante produceau un zgomot asemănător cu ronțăitul șoriceilor.

* 16 ianuarie 2019

Pe 16 ianuarie, Anne Hidalgo, primar al Parisului a prezentat asociațiilor pariziene urări pentru noul an 2019.  A fost invitată și asociația ARSD (Asociația Română de Sprijin și Dezvoltare) a cărei fondatoare este doamna Daniela Crăciunescu Robitu, asociație care sprijină pe românii care vor să deruleze activități artistice, culturale și se ocupă de eventualele probleme de integrare.
În ultimii doi ani, ARSD a participat la mai multe proiecte europene inițiate de Primăria Parisului și Casa Europei (La Maison de l’Europe), cum ar proiectele  INCLUDE ("Initiatives Nouvelles pour la Citoyenneté Locale et Urbaine des Européens"),  „Journée de la citoyenneté européenne”, „Journée du grand nettoyage”.
În fotografie,  doamna Daniela Crăciunescu împreună cu domnul Patrice Eyraud și domnul Hermano Sanches Ruivo, consilier delegat pentru Europa.

* 17 ianuarie 2019

România a luat la 1 ianuarie 2019 președinția Consiliului Uniunii Europene pentru 6 luni, timp în care va fi sub lumina tuturor proiectoarelor. 
Pe 17 ianuarie, Casa Europei (La Maison de l’Europe) a  organizat discuții pe marginea acestui eveniment considerabil pentru orice țară din Uniunea Europeană.
Excelența sa, domnul Luca Niculescu, ambasadorul României  în Franța, a ținut într-o franceză impecabilă un discurs în care a arborat problemele care se prezintă Uniunii Europene în contextul actual și soluțiile care se pot imagina. 
Apoi au urmat întrebările, exercițiu destul de dificil; cum a afirmat el-însuși : „era mai ușor când puneam întrebări pe vremea când eram jurnalist la RFI (Radio France International), decât să răspund acum la întrebările puse de alții”.
Totuși, până la urmă s-a descurcat cu abilitate și a fost o plăcere să-l asculți pe acest ambasador răspunzând în mod inteligent, și chiar cu umor la întrebările interlocutorilor, deși aceste întrebări nu erau tocmai comode!
Cum de altfel, nu este comodă nici poziția ambasadorului, reprezentant a unui guvern care are în componența sa multe persoane „nereprezentative” pentru năzuințele poporului român. Dar să ne păstram optimismul și speranța într-un  viitor mai bun!

* 19 ianuarie 2019

- PARIS: În Franța, evenimentele cu privire la România se succed acum unul după altul.
Sâmbătă, 19 ianuarie,  Parisul l-a primit pe Lucian Dan Teodorovici, scriitor, scenarist  și din 2017, director al Muzeului Literaturii din Iași.   
Biblioteca Germaine Tillon, situată la câțiva pași de Trocadero, o organizat discuții pe marginea romanului său „Matei Brunul”, unul dintre puținele romane care se ocupă de epoca stalinismului român.  După o prezentare a romanului, au fost citite pasaje din roman, iar apoi autorul  a răspuns la întrebările publicului.  O lectură  care a trezit interesul auditoriului pentru acest roman interesant !
O altă întâlnire între Lucian Dan Teodorovici și cititorii francezi a avut loc în aceeași seară în orașul la Saint Germain-en-Laye.
- CLAMART: Dar după cum spuneam mai înainte, în ultimul timp, evenimentele cu privire la România se succed unul după altul, ba chiar și în paralel.  Este greu să-ți faci timp să urmărești toate manifestările.
Să ne întoarcem la Clamart unde în aceeași seară de 19 ianuarie a fost prezentată o piesă de teatru  în cadrul festivalului franco-român !
Am regăsit-o pe pasionata Tatiana Mironov într-un spectacol pluridisciplinar întitulat  „Eu, tu si eternitatea”, adaptare contemporană după poemul „Luceafărul” a marelui poet Eminescu. Teatrul, muzica  și video  împletesc tradiția și inovația cu multă poezie în căutarea dragostei universale.
Scenografia imaginată de Tatiana împreună cu Claire Chauchat creează  o atmosferă specială care permite  spectatorului să treacă succesiv din lumea celestă spre lumea terestră și invers.
Tatiana a interpretat  rolul Cătălinei, cântând, dansând cu mult farmec și improvizând conversații cu publicul.
Mimul Jullien Cottereau sugera prezența Luceafărului apărând din înalt, via o înregistrare video.
Rolul lui Cătălin a fost interpretat de către Alexander Müller care a cântat la ghitară electrică, țambal și acordeon și a dansat cu multă energie.
Acest spectacol amestecă  cu dibăcie teatrul cu mimica, muzica moderna cu cântecele populare, versurile în limba franceză cu cele în limba română.
Interesant și cu adevărat inovant în această adaptare este faptul că s-a introdus elementul popular românesc în prezentarea vieții de toate zilele.  În acest fel, spectacolul este îmbogățit, înveselit și în același timp se pune în valoare patrimoniul cultural român.
Piesa se va mai juca si în alte părți;  în Franța (Avignon, Paris), în România (Constanța, București, Brașov și Sfântu Gheorghe), Republica Moldova (Chișinău) și Belgia (Bruxelles). 
Pentru spectatorii străini care nu cunosc poemul lui Eminescu, cred că ar fi  interesant să se adauge în prealabil o mică prezentare care să-i introducă în subiect.
(Corespondenţă din Paris de la ieşeanca Simina Lazăr-Huser. Prelucrare articol: Dan Teodorescu)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu