miercuri, 27 februarie 2019

O teză de doctorat şi o carte, marca Doina Guriţă


 Cu ceva ani în urmă, într-o zi de 30 septembrie, doamna Doina A. Moşneguţu (prin căsătorie Guriţă) şi-a susţinut teza de doctorat la Iaşi, în cadrul  Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Dealul Copoului. În sala 417 a Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor - corpul B, într-o clădire istorică din Iaşul studenţiei noastre, doamna Doina Guriţă a fost "Number One" într-o şedinţă publică, teza sa de doctorat având un titlu extrem de interesant şi de mare actualitate pentru Moldova din dreapta Prutului: "TURISMUL RELIGIOS ÎN ZONA DE NORD-EST A ROMÂNIEI". Examenul a fost trecut cu brio şi doamna Doina Guriţă (căsătorită cu preotul Ioan Guriţă şi mamă a cinci copii) obţine titlul ştiinţific de doctor în domeniul MARKETING.

Comisia de doctorat din anul 2011 a avut următoarea componenţă:
- Preşedinte: Prof. univ. dr. Dinu Airinei, Decanul Facultăţii de Economie şi Administrarea Afacerilor - Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi;
- Conducător ştiinţific: Prof. univ. dr. Emil Maxim - Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi.
Referenţi:
- Prof. univ. dr. Valerică Olteanu - Academia de Studii Economice Bucureşti;
- Prof. univ. dr. Vasile Munteanu - Universitatea Tehnică "Gheorghe Asachi" Iaşi;
- Prof. univ. dr. Constantin Sasu - Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi.
Peste numai doi ani, în 2013, teza de doctorat a doamnei Doina Guriţă ajunge în cartea "Turismul religios în zona de Nord-Est a României", editată la "Tehnopress". Lucrarea ştiinţifică a Doinei Guriţă ajunge astfel în faţa unui public larg, mereu avid de lucruri noi, mai ales în zona turismului religios. Volumul are 228 pagini, cu o bogată bibliografie selectivă şi este un util ghid pentru toţi cei care deţin firme de turism sau fac doar turism spiritual şi cultural în zona Moldovei, locul de baştină al doamnei dr. Doina Guriţă.  
Cartea deţine grafice, fotografii şi hărţi care stârnesc interesul celor care o lecturează şi vor să înveţe lucruri noi pentru pregătirea lor profesională sau doar pentru cultura generală. Mai putem menţiona că lucrarea ştiinţifică menţionată este una extrem de interesantă şi pentru studenţii ieşeni de la "Geografie şi Geologie" sau de la "FEAA", în volum fiind inclus şi un capitol cu particularităţile turismului religios practicat în Franţa şi în Uniunea Europeană.
Cele mai importante capitole ale cărţii sunt următoarele:
1. Abordări conceptuale ale turismului religios.
2. Potenţialul turismului religios din regiunea de Nord-Est a României.
3. Bune practici în turismul religios din zona Rhone-Alpes, Franţa.
4. Preocupări actuale pentru îmbunătăţirea ofertei de turism religios în zona de Nord-Est a României.
5. Analiza cerinţelor şi satisfacţiilor consumatorilor de turism religios în zona de Nord-Est a României.
Concluziile rezultate în urma tezei de doctorat a doamnei Doina Guriţă sunt menţionate într-un concept european, în limba română şi limba franceză. La finalul volumului sunt inserate şi câteva chestionare adresate publicului larg de autoarea volumului, tocmai pentru a se îmbunătăţi calitatea turismului religios şi a asculta şi "Vocea Poporului".

* De la turismul religios la poezie, cu talent şi sensibilitate

În 2018, la editura StufIS", dr. ec. Doina Guriţă publică cartea de poezie "Gânduri din Abis", acolo unde îşi prezintă trăirile şi suferinţele vieţii de zi cu zi.
Despre acest volum de versuri al unui specialist european al "turismului religios" vorbesc în prefaţa şi postfaţa cărţii oameni importanţi ai Iaşului cultural, precum scriitorii Mihai Batog-Bujeniţă, Mihai Păstrăguş, Livia Ciupercă şi Corina Matei-Gherman.
Ca o chintesenţă a volumului, în poezia "Clipa", Doina Guriţă îşi arată crezul său literar, în versurile care curg unele după altele, pe răbojul penelului şi al întrebărilor fără de răspuns:
"Pictându-mi gândurile,
ziua de mai revine
oferindu-mi
o lumină
în umbra verde
esenţa copilăriei
dureros de înflorită
iluzii adânci
metamorfozează
un refugiu scurt
pare separat de infinit
mă întreb
de ce dragostea pleacă în pustiu?".
De menţioonat că dr. ec. Doina Guriţă este Ambasador cultural al oraşului Lyon şi membră în Consiliul Universitar de Formare Profesională şi Cercetare tot din Lyon (Franţa), membră a Asociaţiei "KIAC"  a Universităţii Konstanz (Germania), "Alumni Club", membră a Ligii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova şi a Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), membră a Asociaţiei Jurnaliştilor şi Scriitorilor de Turism din România.
Participă la multe lansări de carte la Cercul Militar din Iaşi, în cadrul manifestărilor organizate de Liga Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova şi nu numai, acolo unde are numeroase intervenţii pertinente asupra volumelor de poezie şi proză ale colegilor de literatură din Dealul Copoului.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu