luni, 11 februarie 2019

Comediile lui Eugen Deutsch au urcat în ALPI


Într-o frumoasă zi de 10 februarie 2019, când iarna şi-a luat o scurtă pauză în "Dulcele Târg al Ieşilor", membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI) s-au adunat la ceas de taină în cadrul sălii de lectură a Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi Iaşi. Nu pentru a pune pe tapet "secvenţele umoristice" din bugetul României pe anul în curs (are cine să o facă în Capitală), ci pentru a pune ţara la cale din punct de vedere cultural. Ca de obicei, comandorul (r) Mihai Batog-Bujeniţă, nimeni altul decât directorul ALPI, a dat raportul în faţa subordonaţilor, prezentând ultimele manifestări culturale la care au fost implicaţi epigramiştii şi poeţii ieşeni, dar şi cei din Vaslui şi Oneşti.
Aşadar, după lansările de carte din Vaslui ale ieşenilor Corina Matei-Gherman, Viorica Şerban şi Calistrat Robu şi după simpozionul cu tema "160 de ani de la Unirea Principatelor Române" de la Sinagoga Merarilor din Iaşi, manifestare coordonată de Moshe Groper, ambele prezentate publicului de "Supersonicul MBB", au fost menţionate şi diferite publicaţii de larg interes, precum revistele Rapsodia (din Sibiu) şi Epigrama de Strehaia, ziarele Curierul de Iaşi, Crai Nou (din Suceava), Eroii Neamului (editat de Filiala Iaşi a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor "Regina Maria" - România) şi Vocea Ta (din Germania). La acest capitol, jurnalistul Dan Teodorescu a mai făcut câteva precizări importante despre alte activităţi culturale din ultimul timp, cu participarea membrilor ALPI, precum manifestarea de la USR - Filiala Iaşi (ediţia a 88-a din cadrul Amiezii culturale bucoviniene, cu prezentarea Jurnalului lui Leca Morariu) şi alături de Martha Eşanu a invitat colegii la viitoarele manifestări culturale de la Cercul Militar Iaşi (din 17 februarie) şi Sinagoga Merarilor (din 24 februarie). Scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă a mai anunţat şi a invitat publicul la următoarea lansare de carte a jurnalistului Dan Teodorescu, cu volumul de 700 pagini - "Univers 69", evenimentul fiind programat pe 22 februarie 2019, de la ora 17.00, la Hotelul Moldova din Iaşi.
În continuare, seniorul ALPI, scriitorul Eugen Deutsch, a prezentat colegilor volumul de versuri "De vină-i comedia", iar Mihai Haivas a lecturat una dintre poeziile cuprinse în cartea care va ajunge în curând şi în Germania, la Biblioteca "Ion Minulescu" din cadrul Centrului Cultural Româno-German "Dumitru Dorin Prunariu" de la Nürnberg.
Respectându-se tradiţia, au urmat apoi recitalurile membrilor ALPI (poezie, epigrame, catrene etc) prezentate de Doina Toma, Corina Matei-Gherman, Angela Pistol, Angela Mihai, Cornelia Livia Bejan, Mihai Batog-Bujeniţă, Ionel Pintilii, Ştefan Boboc-Pungeşteanu, Victor Iosif, Mihai Caba, Dumitru Ivas, Constantin Munteanu, Ion Oprică, Sorin Cotlarciuc, Vasile Unguraşu, Ioan Hodaş, Constantin Profir, Constantin "Ticu" Mihai.
Următoarea manifestare cu public în cadrul ALPI va avea loc duminică, pe 10 martie 2019, de la ora 10:00, tot la sediul central al Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi.
Dar până atunci, membrii ALPI sunt aşteptaţi la Balul de Primăvară al Scriitorilor şi Artiştilor Plastici ieşeni, programat pe 9 martie 2019, de la ora 14.00, la Hotelul Moldova Iaşi, de lângă Palatul Culturii.  
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu