luni, 11 februarie 2019

Jurnalul lui Leca Morariu a ajuns la USR - Filiala Iaşi


Societatea pentru cultură şi literatură română în Bucovina - Filiala Iaşi (preşedinte: Vasile Diacon), în colaborare cu Uniunea Scriitorilor din România - Filiala Iaşi (preşedinte: Cassian Maria Spiridon) au organizat o interesantă lansare de carte în ziua de sâmbătă, 9 februarie 2019. La sediul USR din Iaşi, în cadrul manifestării denumite "Amiază culturală bucovineană" (ediţia nr. 88) s-a lansat Jurnalul (1909-1919) lui Leca Morariu – Opera Omnia, volumul IV, editat la TIPO MOLDOVA Iaşi (director: Aurel Ştefanachi).
Această carte a văzut lumina tiparului cu sprijinul Fundaţiei Culturale "Leca Morariu" din Suceava, doamna preşedintă farmacist Maria Olar fiind prezentă sâmbătă, la Iaşi, la evenimentul de la sediul USR. Cartea în sine este fascinantă prin bogăţia de informaţii culturale şi istorice din secolul trecut, cu un text stabilit şi note de Maria Olar şi Olga Iordache şi cu un cuvânt introductiv de Liviu Papuc.
Într-o manifestare moderată de scriitorul Cassian Maria Spiridon, au vorbit despre jurnalul lui Leca Morariu profesorii universitari Antonio Patraş şi Mircea Platon, doamnele Maria Olar, Olga Iordache şi Doina Cernica, iar în final scriitorul Liviu Papuc a tras concluziile. În sală s-au mai aflat Mircea Radu Iacoban, Corina Matei-Gherman, Viorica Şerban, Angela Pistol, Dan Teodorescu, Sorin Cotlarciuc, Mihai Caba, Vasile Diacon, Victor Iosif, Doina Toma, mulţi dintre cei menţionaţi fiind membrii ai Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI) şi ai Ligii Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Moldova.
În luările la cuvânt, am consemnat următoarele idei principale:
- Antonio Patraş: "Jurnalul lui Leca Morariu se încadrează în atmosfera junimistă. Leca Morariu a fost şi profesor de muzică, familia lui păstrând memoria şi opera lui Ciprian Porumbescu. La Râmnicu Vâlcea, Leca Morariu a trăit din lecţiile de muzică pe care le acorda. Leca a fost şi profesor în Humor, dar a fost şi pe front, în război, unde a fost rănit. El prezintă în jurnal multe aspecte şi din viaţa culturală din Bucureşti unde îl găsim în contact cu George Coşbuc. El preţuieşte poeziile populare şi este interesat de ce se publică în epoca sa. În Capitală, Leca mai este interesat de arta plastică, merge mereu la Ateneu, dar ştie să petreacă şi cu lăutarii alături, în acea atmosferă bucureşteană. Liviu Papuc are un mare merit, alături de ceilalţi colaboratori, pentru editarea acestui volum".  
- Mircea Platon: "Cartea lui Leca Morariu, născut la Cernăuţi, în 1988, este volumul unui naţionalist bucovinean. Cartea este scrisă între 21 şi 31 ani, iar Leca Morariu este un apărător al romanităţii. Este o carte bună sub aspect literar şi istoric. Sunt bucuros că această carte a apărut. Multe pagini din ea se citesc ca un poem în proză. Este un jurnal, în care Leca se mai joacă cu limba română, pentru a nu-şi ieşi din mână! Leca avea vocaţia de frate, el fiind un om onest".
- Maria Olar: "Mulţumesc celor mai tineri care au citit cartea. Octavia Morariu, soţia lui Leca Morariu, a creat acest fond documentar şi mi l-a lăsat moştenire după plecarea la Domnu'. La un moment dat am înfiinţat şi o farmacie în apartamentul Octaviei Morariu. Când era la Rm. Vâlcea, pe Leca Morariu l-a <<lucrat>> Iorgu Iordan!".
- Olga Iordache: "Oare s-a gândit vreodată Leca Morariu că i se va publica Jurnalul? În Jurnal sunt multe cuvinte în limba germană şi acest lucru ne-a îngreunat puţin munca".
- Doina Cernica (jurnalist la publicaţia Crai Nou, din Suceava): "Leca Morariu ştie să scrie despre lucruri frumoase. Eu mă bucur de această colaborare cu Filiala Iaşi, a Uniunii Scriitorilor din România. La Suceava şi Cernăuţi au fost valorificate mai multe manuscrise. Iar Liviu Papuc este descendent pe linie maternă a Morariurilor. Această carte este o clipă rară pentru opera lui Leca Morariu".
- Liviu Papuc: "Nu cred că Leca Morariu şi-a scris Jurnalul pentru publicare (NR - din sală, scriitorul Mircea Radu Iacoban intervine şi spune:
<<Greşeşti aici, Liviu, jurnalele sunt scrise pentru a fi publicate!>>). Pe viitor ar trebui să existe note de subsol peste tot şi aici mă refer la volumele care ar putea să urmeze. După părerea mea, Leca Morariu a ţinut Jurnalul ca pe un exerciţiu stilistic!".
Întâlnirea de la Casa cu Absidă de la USR - Filiala Iaşi s-a încheiat cu dorinţa unei noi întâlniri culturale ale bucovinenilor, dar până în luna martie 2019 nu este cale lungă! Aveţi puţintică răbdare, vorba lui Conu' Zaharia Trahanache, din piesa lui Caragiale - O scrisoare pierdută!

DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu