luni, 28 octombrie 2019

În Dealul Copoului: Parteneriat cultural de Ziua Armatei Române



Pe 24 octombrie 2019, la Cercul Militar Iaşi s-a derulat o manifestare de suflet dedicată Zilei Armatei Române, un preambul al evenimentului naţional de a doua zi.
Într-o sală arhiplină, pentru început a avut loc un simpozion dedicat Zilei Armatei Românei, iar în acest context prof. univ. dr. Gheorghe Cliveti, de la Filiala Iași a Academiei Române, a vorbit celor prezenți despre însemnătatea puterii armatei în realizarea unității naționale. În continuare, colonelul Ionel-Lucian Sandu, împuternicit la comanda Brigăzii 15 Mecanizată ,,Podu Înalt” din Dealul Copoului a făcut o prezentare a misiunilor marii unități în teatrele de operații, cu imagini semnificative de la acele acţiuni.
În finalul cimpozionului, colonelul în rezervă Gheorghe Pancu, președintele Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere - Filiala judeţeană „Henri Coandă” Iaşi a înmânat diplome aniversare cu ocazia comemorării a 75 de la eliberarea Transilvaniei de sub dominație străină. Printre cei care au primit Hrisovul Armatei Române s-a aflat şi tânărul general, în vârstă de 93 ani, Victor Năstase, după cum s-a autoprezentat cel în cauză!
A urmat apoi un reuşit program artistic, organizat de Cercul Militar Iaşi, în parteneriat cu Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est, care a fost deschis de muzica militară a garnizoanei ieşene.
Dana Ungureanu, moderatorul spectacolului a prezentat desfăşurătorul evenimentului, care a debutat cu un recital umoristic de înaltă clasă oferit de prof. Ioan Hodaş, membru al LSR - Filiala Iaşi-Nord Est şi membru al Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi şi a continuat cu recitalul folkistului ieşean Adi Gegiuc.
Recitalul muzical a continuat cu solistele Silvia Aboaice, Teodora Manolache (cu premii importante la Festivalul "Crizantema de Aur"), cu Florin Zgăvârdici şi compotitorul Constantin Bardan.
Trupa de dans sportiv "Reflex" Iaşi (manager: prof. Radu Bujăniţă) a prezentat un reuşit recital, Maria Radu a recitat din propria sa carte de versuri, iar ansamblul folcloric "Bahluieţul", din Erbiceni - judeţul Iaşi, a fost la înălţime şi de această dată.
Finalul spectacolului a aparţinut muzicii populare, acolo unde tinerele interprete Maria Lincu, Diana Crăcană şi Karla Ursu, împreună cu binecunoscuta Nina Cuciuc, au fost la mare înălţime, ridicând efectiv sala în picioare.
La manifestarea culturală din Dealul Copoului s-au aflat, în mijlocul publicului, militari activi și în rezervă, membrii asociațiilor veteranilor de război, cadre didactice, elevi și studenți din instituțiile de învățământ ieșene, membri ai Filialei Iaşi-Nord Est din cadrul Ligii Scriitorilor Români.
Luna viitoare, mai precis pe 10 noiembrie 2019, de la ora 12.00, sala de spectacole de la Cercul Mulitar Iaşi va găzdui o triplă lansare de carte şi un spetcaol muzical artistic, organizat de Liga Scriitorilor Români - Filiala Iaşi-Nord Est şi partenerii ei tradiţionali.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu