miercuri, 2 octombrie 2019

Piesa de teatru "Protecţia animalelor", premiată la Festivalul de la Medgidia


În judeţul Constanţa, mai precis la Medgidia, în perioada 27-29 septembrie 2019, a avut loc cea de-a VIII-a ediție a Festivalului Național de Teatru ,,Tanța și Costel”. Evenimentul a fost organizat de Primăria Municipiului Medgidia, în parteneriat cu Garnizoana Medgidia și s-a desfăşurat în sala de spectacole a Cercului Militar din Medgidia.
În cele trei zile de concurs pe scenă au urcat opt trupe de teatru din orașele Alba Iulia, Brașov, Buzău, Iași, Lugoj, Mediaș, Medgidia și Reșița. Cele opt spectacole prezente în cadrul festivalului au fost:
- Spectacolul „Rămășagul” de Vasile Alecsandri – Teatrul „Thetis” Medgidia, regia: Ion Crișu.
– Spectacolul „Pijamale” de Mawby Green și Ed Feilbert – Teatrul „Proactoria” Mediaș, regia: Marinela Bârză.
– „Ursul păcălit de vulpe”, adaptare după Ion Creangă – Teatrul municipal „Traian Grozăvescu” Lugoj, regia: Maria Voronca.
- Spectacolul „Protecția animalelor” de Mihai Batog- Bujenița – Teatrul de la Râpa Galbenă – Cenaclul Artistic "George Topârceanu" de la Clubul CFR Iași, regia: Emil Gnatenco.
– Spectacolul „Dialoguri absurde”, trupa de teatru „Ridendo” a Cercului Militar Buzău, regia: George Stoian.
– Spectacolul „Maestrul” de Eugene Ionesco, trupa de teatru „Skepsis” a Cercului militar Alba Iulia, regia: Viorel Cioflică.
– Spectacolul „Gunoierul” de Mimi Brănescu, trupa de teatru „Redoute” Brașov, regia: Andrei Râlea.
– Spectacolul „Tanța și Costel” adaptare de Dan Mirea după  Ion Băieșu, trupa de teatru „Da” Reșița, regia: Dan Mirea
Duminică seară, gongul a bătut pentru ultima oară în cele trei zile de maraton teatral, iar la Cercul Militar din Medgidia sala de spectacole a fost arhiplină de fiecare dată.
Pentru "Constanţa NEWS", au fost consemnate următoarele declaraţii:
- Tudor Trăilă, actor la Teatrul Municipal Traian Grozăvescu Lugoj: “A fost ca de obicei minunat. Revenim aici de fiecare dată cu drag, ne simțim onorați și bucuroși în același timp, să participăm la acest festival. Știm ce înseamnă organizarea unui asemenea eveniment pentru că și noi la rândul nostru organizăm așa ceva din 1992, iar între Lugoj și Medgidia s-a format de-a lungul timpului o legătură extrem de strânsă. Publicul din Medgidia e un public cunoscător, educat. Festivalul e la înălțimea așteptărilor și are o organizare exemplară. De fiecare dată am fost întâmpinați cu căldură”.
- Ileana Căprariu (actriță), după ce duminică seara, festivitatea de închidere a festivalului a avut în centru spectacolul intitulat „Tanța și Costel” – o adaptare de Dan Mirea după celebra schiță a lui Ion Băieșu: “Dacă publicul e cu tine, cum a fost la Medgidia, spectacolul iese rupere! Noi jucăm de 12 ani acest spectacol și avem peste 150 de reprezentații. Iubim enorm acest spectacol !”.
- Dan Mirea, actor şi regizor la teatrul din Reşiţa: “Pentru mine a fost un șoc să văd că aici, la Medgidia, există această emulație culturală. Venisem foarte sceptic de la Vâlcea, de la un festival unde am fost cu un spectacol al teatrului  pe care îl reprezint și m-am trezit într-un oraș în care există viață, există tineri cu ecusoane în piept, oameni care zâmbesc și întreabă “Ce jucați ?”… Eu aveam o cu totul altă percepție despre acest oraș și despre festival: nu mă gândeam că e la un asemenea standard și recunosc că am venit sceptic. Aici am văzut un festival făcut bine, în adevăratul sens al cuvântului, începând de la detalii mărunte până la lucrurile importante: oameni la scenă, logistică de scenă, marketing de festival, tot. Îmi fac mea culpa: nu mă așteptam ca acest oraș să aibă un asemenea eveniment. Am simțit că există un public avizat și asta este o altă mare surpriză pe care o am. Sunt absolut șocat în modul plăcut, nu doar de reacția publicului, ci de tot ce înseamnă acest festival”.
- Ion Crişu, regizor și organizator: “Nu există formule magice – există oameni care fac lucruri bune, iar aprecierea publicului față de scenă arată că festivalul este bine gândit, este bine făcut, iar oamenii care contribuie la realizarea lui sunt cei care trebuie. Toate trupele participante au avut spectacole de calitate, iar publicul din Medgidia a reacționat extraordinar”.
- Florin Oprică, directorul Festivalului “Tanța și Costel”:  
“Medgidia are nevoie de spectacol, are nevoie să râdă, are nevoie să își descrețească fruntea și cred că acest festival, în trei seri, a reușit acest lucru. Asta ne-am și propus noi organizatorii – Primăria Medgidia și Garnzioana Militară Medgidia – să aducem publicul în sală și să facem din cea de-a 8-a ediție o sărbătoare. Publicul a aplaudat după fiecare piesă, în picioare și asta înseamnă că fiecare piesă a avut ceva de spus. Teatrul este la el acasă la Medgidia, iar publicul are nevoie de acest festival”.

* Ieşenii au fost în "pole-position"

La Festivalul de Teatru "Tanţa şi Costel" de pe scena Cercului Militar din Medgidia, trupa de teatru a Cenaclului Artistic "George Topârceanu" de la Clubul CFR Iaşi a fost prima nominalizată, înmânându-i-se reprezentantului acesteia (Tudor Andrei Ostafie) Trofeul şi Diploma, însoţite de un imens şi impresionant buchet de flori. Trupa ieşeană s-a afirmat la Medgidia cu piesa "Protecţia animalelor" de scriitorul şi comandorul (r) Mihai Batog-Bujeniţă, în regia lui Emil Gnatenco. Actorii s-au numit Emil Gnatenco, George Marici, Tudor Andrei Ostafie, Mihai Caba, Ina Cocuz.
Dar despre florile primite la Medgidia, scriitorul ieşean, care a devenit şi actor la 77 ani, Mihai Caba, un îndrăgostit al florilor (la fiecare manifestare culturală lunară a Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, domnia sa oferă un frumos buglet doamnelor din sală), a menţionat într-o epistolă trimisă către regizonul şi actorul Emil Gnatenco următoarele: "Deoarece Tudor urma să plece a doua zi la Iaşi prin Bucureşti, am făcut      (numai eu ştiu în ce condiţii) ca acest minunat buchet de flori să ajungă la Iaşi cât mai repede şi l-am "tăbârcit" la tren, în tren şi de la gară până la mine acasă, unde a ajuns cât de cât în condiţii, să-i spunem acceptabile. Trofeul şi celelalte ajung în această seară la Iaşi prin Tudor, aşa că e cazul să grăbeşti cât se poate de repede "marcarea" corespunzătoare a succesului obţinut la Medgidia".
În final, scriitorul, dramaturgul şi comandorul (r) Mihai Batog-Bujeniţă, membru USR, a declarat: "Succesul obţinut pe scena Festivalului de la Medgidia se datorează, în primul rând, unei bune colaborări între Filiala Iaşi-Nord Est România din cadrul Ligii Scriitorilor Români, Cenaclul artistic "George Topârceanu", Asociaţia Literară Păstorel Iaşi, Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă condus de domnul director Paul Zamfir  şi Universitatea Naţională de Arte "George Enescu" din Iaşi. Aşadar, performanţa în teatrul nostru devine una colectivă şi mă bucur mult de reuşita din Dobrogea! Iar pe viitor vom pregăti o nouă comedie de teatru care va avea, cu siguranţă, succes la public, deoarece oamenii vor să râdă mereu şi astfel să trăiască cât mai mult!".  
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu