miercuri, 30 octombrie 2019

Manifestare în oglindă la Muzeul Municipal "Regina Maria" din Iaşi

Data de 29 octombrie este ziua în care în urmă cu 144 de ani se năștea în Eastwell Park, Ashford, Kent (Anglia) cea care avea să devină Regina Maria a României.
În acest context, în ziua de marţi, 29 octombrie 2019, Primăria Municipiului Iași, prin Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, în parteneriat cu Asociația DAR DEVELOPMENT București, a organizat vernisajul expoziției„Glass Nouveau - Oglinzile reginei”, o creaţie a artistului Cristian Anghelescu.
Într-o sală arhiplină, vernisajul a avut loc la Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, în prezenţa primarului Mihai Chirica, cel care a oferit organizatorilor un frumos buchet de trandafiri şi a menţionat: "Pentru mine, regele Ferdinand şi regina Maria sunt două simboluri! Mulţumesc Asociaţiei DAR pentru colaborare, o colaborare care durează de mai mult timp. Aş dori să schimbăm numele unor străzi din Iaşi, precum Splai Bahlui - mal drept şi mal stâng, care nu spun mare lucru, cu numele reginei şi regelui, noi fiind şi Oraş Regal".
Într-o manifestare moderată de dr. Aurica Ichim, directoarea muzeului ieşean am mai consemnat următoarele luări de cuvânt:
- Alexandra Brutaru (din partea DAR DEVELOPMENT Bucureşti): "Am făcut multe vizite la Iaşi în ultima perioadă, la Muzeul Unirii, Galeriile Grumăzescu şi Muzeul Municipal "Regina Maria". Oglinzile realizate de Cristian Anghelescu au ajuns la Târgovişte şi Constanţa, acum la Iaşi, iar pe viitor vor ajunge şi la Mogoşoaia, lângă Bucureşti. La Iaşi, oglinzile vitrate prind viaţă şi ele sunt într-adevăr oglinzile reginei. Vă mai informez că artistul Cristian Anghelescu s-a născut la Bucureşti, dar de 30 ani trăieşte la Deva şi Orăştie. S-a specializat în oglinzi vitrate. El are un master făcut la Alba Iulia şi acum îşi dă şi doctoratul la Bucureşti".
- Cristian Anghelescu (artist, realizatorul oglinzilor): "Am mai fost la Iaşi în urmă cu 35 ani, dar asta nu se pune, am şi uitat de acel lucru. Mă bucur că Iaşul m-a primit din nou! Am dorit să asociem acum personalitatea reginei Maria cu oglinzile!".
- Laurenţiu Rădvan (cercetător ştiinţific): "Domnul primar Mihai Chirica a susţinut înfiinţarea acestui Muzeu Municipal şi asta este un lucru bun. Iar regina Maria, pot spune, a devenit patroana acestei instituţii!".
Să mai menţionăm că, manifestarea de la Muzeul Muncipal "Regina Maria" Iaşi
a fost un omagiu adus celei care a alinat dureri și a sădit nădejdi în clipele cele mai tragice prin care a trecut neamul românesc, după cum ne-a declarat directoarea Aurica Ichim.
La vernisaj a fost prezentă şi o delegaţie reprezentativă a Filialei Iaşi - Nord Est din cadrul Ligii Scriitorilor Români, în frunte cu Dan Teodorescu, Corina Matei-Gherman, Calistrat Robu, Martha Eşanu, Ioan Vârlan, Anastasia Gârneaţă, Angela Pistol, Oana Frenţescu, cât şi scriitorul Vasile Diacon. În rândul publicului s-a mai aflat şi etnograful Angela Olaru, din partea Asociaţiei Femeilor Ortodoxe din Iaşi, muzeograful Sorin Iftimi, Vlad Nedelcu, prof. Aldea, doamna Grumăzescu, cadre didactice şi militare, elevi şi studenţi, ceea ce a făcut-o pe dr. Aurica Ichim să exclame: "Avem în sală numai prieteni!".
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu