sâmbătă, 28 decembrie 2013

Prima competiţie majoră din 2014: Jocurile Olimpice de Iarnă de la Soci


Sursa foto: Sochi 2014

În anul care vine peste puţine zile, Jocurile Olimpice de iarnă vor avea loc în oraşul Soci, din Rusia, în perioada 7 - 23 februarie 2014.
Va fi a 22-a ediţie a competiţiei, dar nu toate probele se vor desfăşura la Soci, ci unele dintre ele vor ajunge şi în staţiunea Krasnaia Poliana.
În total vor fi 98 de probe sportive în cadrul celor 15 sporturi de iarnă. Atât Jocurile Olimpice cât şi cele Paralimpice vor avea loc sub coordonarea Comitetului de Organizare din Soci (COS).
Cele 15 sporturi de iarnă în cadrul J.O. de la Soci vor fi hochei pe gheaţă, patinaj viteză, patinaj viteză - Short Track, patinaj artistic, curling, sărituri cu schiurile, combinata nordică, biathlon, schi fond, schi alpin, schi acrobatic, snowboard, bob, skeleton, sanie.
În cadrul Jocurilor Paralimpice de iarnă vor fi cinci sporturi, precum schi alpin, biathlon, schi fond, hochei pe sănii, curling în scaun mobil.
De menţionat că Soci a fost ales drept oraş-gazdă a J.O. de iarnă din 2014 pe data de 4 iulie 2007, în cadrul a celei de-a 119-a întruniri a CIO de la Ciudad de Guatemala, celelalte două candidate-adversare pentru găzduirea ediţiei de anul viitor fiind Salzburg (Austria) şi Pyeongchang (Coreea de Sud).
Soci a câştigat până la urmă competiţia de atribuire a J.O. de iarnă din 2014, candidatura sa fiind susţinută de preşedintele rus Vladimir Putin şi de tenismena Maria Şarapova.
Putem spune că Rusia va găzdui pentru prima dată o ediţie a Jocurilor Olimpice, cu menţiunea că Jocurile Olimpice de vară din 1980, de la Moscova, au avut loc pe teritoriul de atunci a URSS.
După ce a fost respins de doua ori, oraşului Pyeongchang i s-a acordat şansa de a organiza JO de iarnă din 2018.
Vă mai informăm că în 2014, Stadionul Olimpic din Soci va găzdui atât Ceremonia de deschidere (pe 7 februarie), cât şi Ceremonia de închidere a competiţiei (pe 23 februarie).
După cum a declarat recent Ioan Dobrescu, secretarul general al Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, România are în prezent un singur sportiv calificat Jocurile Olimpice de iarna de la Soci, acesta fiind patinatorul artistic Zoltan Kelemen.
Totuşi, se speră că România va fi prezentă la Soci cu 22-26 de sportivi.
La ediţia anterioată a Jocurilor Olimpice de Iarnă, de la Vancouver (Canada), din 2010, România a avut o delegaţie de 26 de sportivi, care au concurat la biathlon, schi alpin, schi fond, bob, sanie şi patinaj.
Primele Jocuri Olimpice de Iarnă a fost în aşa numită "Săptămâna Sporturilor de iarnă", din oraşul francez Chamonix. Prima ediţie a avut loc în 1924, cu participarea a 16 ţări.
La Soci 2014, organizatorii speră în participarea a unui număr record de 5.500 sportivi, antrenori şi oficiali, din 80 de ţări ale lumii, printre ele fiind şi România !
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu