miercuri, 10 octombrie 2018

Cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, prezent la inaugurarea Centrului Cultural Româno-German de la Nürnberg


Într-o frumoasă zi de toamnă europeană, pe 6 octombrie 2018, românii de peste mări şi ţări şi-au dat mâna la inaugurarea CENTRULUI CULTURAL ROMÂNO-GERMAN DIN NÜRNBERG.
Manifestarea organizată şi supervizată de Ionela van Rees-Zota, preşedintele Asociaţiei DACIA e.V şi managerul general al Agenţiei de Presă "Aşii Români" şi al publicaţiei "Vocea Ta" (cu distribuţie în Germania, Austria, Belgia, Olanda, Elveţia, Franţa) a fost una la superlativ, în "pole position" fiind cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu, cel care a şi dat numele locaţiei.  
După primirea invitaţilor, au avut loc câteva momente artistice destinate celor mici, dar şi celor mari, oferite de un inedit Teatru de Păpuşi coordonat de artistele Natalia Glöckner și Manuela Cerneavschi, cât şi de grupa de dansuri populare pentru copii „Așii Români Juniori“.
În continuare, au vorbit despre importanţa acestui Centru Cultural Româno-German de la Nürnberg, din partea gazdelor şi ai distinşilor oaspeţi următorii: Ionela van Rees-Zota - principalul organizator, cosmonautul dr. ing. Dumitru-Dorin Prunariu (venit special din România pentru acest eveniment, înainte fiind prezent şi la Congresul Internaţional de Astronautică de la Bremen / Germania), Prof. Dr. Julia Lehner - Atașat Cultural al Orașului Nürnberg (reprezentantul Primarului Dr. Ulrich Maly), senatorul Viorel Badea (Parlamentul României), Werner Henning - Consilier CSU în cadrul Primăriei din Nürnberg, Karl Freller - Consilier CSU în Parlamentul Bavariei, Iulia-Ramona Chiriac - Consul General al României la München, Diana Liberova - Consilier SPD în cadrul Primăriei din Nürnberg, Robert Otto Adams – vicepreședintele Muzeului „Herman Oberth“ din Feucht, Preot TEOFIL HERINEANU -  reprezentantul ÎPS Dr. Serafim Joantă (Mitropolia Ortodoxă Română a Germaniei, Europei Centrale şi de Nord).
După tăierea panglicii de la inaugurarea centrului şi sfinţirea locaţiei, a urmat "masa festivă", iar mai apoi activităţile culturale au continuat printr-un recital de romanţe oferit de
Valeria Stoian.
A urmat deschiderea sesiunii prezentării Proiectului COSMOPOESIS XVII-XX, expoziția de hărți celeste sec. XVII-XX și fotografii-document cu Dumitru-Dorin Prunariu, din perioada zborului cosmic, pe suport din hârtie manuală.
În faţa unui public avid de... ştiri cosmice, au urmat povestirile de viaţă ale cosmonautului român Dumitru-Dorin Prunariu, rostite chiar de domnia-sa, Poezia cosmică prezentată de Camelia Botezatu - Directorul Editurii Paideia și Președintele Asociației Emblematic România şi mai apoi un recital din poeziile lui Ion Minulescu, oferit de Alina Arbejter.
Cu multă amabilitate, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu a oferit publicului o sesiune specială de autografe, pe fotografiile document existente la Centrul Cultural Româno-German de la Nürnberg.
Şi cum activităţile culturale au debutat chiar din prima zi, Alexandra Elena Stroia a menţionat: "Sunt bucuroasă să vă anunț că lansarea romanului meu de debut <<Legământul celor trei lumi>> a avut loc chiar în cadrul Centrului Cultural Româno-German din Nürnberg. Este o onoare pentru mine că am avut ocazia să cunosc personalități de excepție precum excelența sa, domnul Dumitru-Dorin Prunariu, doamna Alina Arbajter, domnul Constantin-Octavian Oana, scriitorul Ion Drăghici, care a avut plăcerea să-mi ofere o primă recenzie a romanului meu, minunata doamnă Ionela van Rees-Zota și mulți alții. Mă simt mândră pentru faptul că marele scriitor Ioan Barbu, împreună cu soția dânsului și cu familia Drăghici au parcurs un drum de 2.000 de km pentru a-mi fi alături la această zi importantă. Cartea cu ilustrațiile în nisip, desprinse din poveste, ale doamnei Mariana Pachis au dat culoare romanului meu, iar eu mulţumesc tuturor celor care mi-au fost alături, m-au aplaudat, mi-au ascultat discursul și au participat la lansarea volumului".
Am mai consemnat următoarele declaraţii:
- Ionela van Rees-Zota: "Pentru mine, un vis a devenit realitate! 10 ani de muncă continuă și țeluri bine definite, au făcut ca steagul românesc să fluture pe clădirea Centrului Cultural Româno-German din Nürnberg! Mulțumesc bunului Dumnezeu pentru tot şi minunaților oameni care s-au implicat în acest proiect! Mai pot spune că ziua de astăzi, 6 octombrie 2018, va rămâne vie in memoria multor persoane! Este momentul când s-a deschis Centrul Cultural Româno-German din Nürnberg. Au fost invitați de seamă şi emoții mari, încununate însă cu succes! Mulțumesc din nou tuturor pentru ajutor, pentru tot timpul acordat și invitaților care au fost într-un număr atât de mare! La mulți ani!".
- Senatorul Viorel Badea: "Am fost onorat să particip, alături de românii din Nürnberg și de reprezentanți ai autorităților locale, la inaugurarea Centrului Cultural Româno-German, primul de acest fel din Diasporă. Este un proiect ambițios care își propune să devină un adevărat punct de sprijin pentru românii din Germania în activități variate, precum cultură, consiliere, presă, activităţi pentru copii, oportunități de angajare, studierea limbii germane și multe altele.
Felicitări, Ionela pentru că ai avut inițiativa acestui proiect și pentru că ai reușit, alături de o echipă frumoasă, să îl duci la bun sfârșit!"

* Trofee de excelenţă pentru Dumitru-Dorin Prunariu şi Robert Otto Adams

În cadrul manifestării de la Nürnberg au fost oferite şi două trofee de excelenţă, iar aceste trofee, în 6 octombrie 2018, au ajuns la cosmonautul dr. ing. Dumitru-Dorin Prunariu şi la Robert Otto Adams - vicepreședintele Muzeului „Herman Oberth“ din Feucht.
"Acordarea a două trofee în fiecare an, unor personalităţi de prim rang din diferite domenii de activitate, va deveni o tradiţie la Centrul Cultural Româno-German de la Nürnberg. Vă anunţ încă de pe acum, că, pe 5 octombrie 2019, cosmonautul Dumitru-Dorin Prunariu va fi din nou oaspetele Centrului nostru de la Nürnberg, care de fapt îi poartă numele!", ne-a mai declarat Ionela van Rees-Zota.   
Vă mai informăm că, din partea Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI / director: Mihai Batog-Bujeniţă), Centrul Cultural Româno-German de la Nürnberg a primit o substanţială donaţie de carte, cu volumele editate în ultima perioadă de scriitorii ieşeni, care au fost expuse în cadrul Bibliotecii "Ion Minulescu", existentă în cadrul locaţiei din inima Europei.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu