luni, 22 octombrie 2018

Maestrul "Constantin Tănase", în vizită la Asociaţia Literară Păstorel Iaşi


Amânată cu o săptămână pentru a respecta cum se cuvine Sărbătorile Iaşului de Sf. Parascheva, şedinţa cu public a Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI) a avut loc duminică, pe 21 octombrie 2018, la sediul central al Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi, în prezenţa iubitorilor de cultură de bună calitate din municipiile Iaşi, Vaslui şi comuna Tomeşti.  
În deschiderea manifestării, după tradiţionala "poză de grup", acolo unde fotoreporterul a fost, ca de fiecare dată, doamna Elena Zanet, directorul ALPI, scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă, a făcut radiografia ultimei luni calendaristice din punct de vedere cultural, cu participarea membrilor ALPI la diferite evenimente literare.
S-a amintit participarea epigramiştilor ieşeni la Festivalurile de Umor de la Brăila şi Vaslui şi s-au detaliat lansările de carte ale doamnelor Angela Pistol şi Viorica Şerban, de la Muzeul Unirii şi respectiv Cercul Militar din Iaşi.
S-au prezentat apoi cărţile editate de Sorin Cotlarciuc şi Dan Teodorescu (cu lansări programate în perioada următoare), Cornel Rodean, Valentin David, Constantin Horeanu (Cloşcă), Mihai Caba (cuprins într-un volum de interviuri), Loredana Florentina Daian, Vasile Unguraşu, Constantin Tudorache, Nicolaie Viziteu, Constantin "Ticu" Mihai, Ion Moraru, Dan Norea.   
Au fost prezentate apoi revistele Rapsodia, Acus, Atitudini, Însemnări ieşene, Vocea Ta (din Germania, acolo unde ALPI are repartizată lunar o pagină literară).
În continuare, scriitorul şi comandorul (r) Mihai Batog-Bujeniţă a menţionat că "subordonaţii" domniei-sale în ale scrisului sunt invitaţi şi în acest an la Festivalul Teodorenii, din 6-9 decembrie 2018, unde se vor organiza întâlniri culturale cu oaspeţii din ţară şi străinătate, principalul organizator al manifestării fiind chiar Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Asachi" Iaşi - director: Dan Doboş.
Este posibil ca, pe 8 decembrie, să aibă loc şi premiera piesei "Protecţia animalelor", pusă în scenă de regizorul Emil Gnatenco, după dramaturgia lui Mihai Batog-Bujeniţă, la clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă.  
Au recitat apoi din propriile creaţii literare Mihai Batog-Bujeniţă, Georgeta Paula Dimitriu, Elena Mândru, Viorica Şerban, Constantin Cloşcă, Cornelia Livia Bejan, Victor Iosif, Dumitru Ivas, Vasile Larco, Ioan Hodaş, Dan Teodorescu, Sorin Cotlarciuc, Constantin Profir, Cristinel Cojocariu.
Iar Ion Oprică, fostul primar din comuna Tomeşti, a prezentat un moment de umor gen "Constantin Tănase", cu care a primit şi o menţiune la Festivalul de Umor "Constantin Tănase" de la Bârlad - jud. Vaslui, din urmă cu puţine zile.
Tot la Festivalul Constantin Tănase din judeţul vecin Iaşului, pe scena Teatrului „V. I. Popa” din Bârlad, un alt membru ALPI, Rodica Ioniţă-Grosu, a cucerit premiul al II-lea la secţiunea creaţie-interpretare, juriul fiind alcătuit din actorul Marcel Anghel, directorul teatrului bârlădean, din scriitorul şi publicistul Cornel Udrea - preşedintele juriului şi din actorul iesean Emilian Coşeru. Trofeul Festivalului „Constantin Tãnase”, a ajuns la Câmpulung Moldovenesc, la Constantin Tiron,
acesta primind pe lângã trofeu şi un premiu în valoare de 900 lei.
Următoarea şedinţă cu public în cadrul ALPI va avea loc duminică, pe 11 noiembrie 2018, de la ora 10.00, tot la sala de lectură a Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi. Până atunci, însă, colegii din ALPI sunt invitaţi la lansarea cărţii "Iconar de cuvinte", de Sorin Cotlarciuc, care va avea loc în Grădina Copou, la Casa de Cultură "Mihai Ursache" a Municipiului Iaşi, în ziua de duminică, 27 octombrie 2018, de la ora 11.00.
Luni, pe 12 noiembrie 2018, de la ora 17.00, la Hotelul Moldova din Iaşi - la parter, la Salonul Moldova, jurnalistul Dan Teodorescu îşi va lansa cartea "ZECE DE ZECE", în cadrul unui spectacol artistic de înalt nivel, acolo unde sunt invitaţi şi colegii din cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu