duminică, 7 octombrie 2018

Grigore Vieru, un poet nemuritor!



Târgul de Cărţi şi Arte Frumoase "Arca lui Gutenberg", de la Iaşi, a avut sâmbătă, pe 6 octombrie 2018, o manifestare de excepţie. În faţa publicului s-a lansat cartea poetului nemuritor din Basarabia, Grigore Vieru, un volum cu nume de legendă - "Creangă de măr", editat la Editura Junimea din Iaşi, în 2018, la mai mulţi ani de la plecarea scriitorului român din stânga Prutului spre emisferele stelare. Cartea are un cuvânt însoţitor de Ioan Holban şi o efigie de Horia Zilieru, ambii fiind prezenţi la manifestarea culturală din zona Atrium - nivel
O, eveniment moderat de scriitorul Lucian Vasiliu. S-au mai aflat pe scenă scriitorul Mircea Radu Iacoban, Raisa Vieru (soţia poetului) şi Călin Vieru (fiul lui Grigore Vieru), ambii veniţi din Republica Moldova special pentru acest eveniment.   
Pentru început, Mircea Radu Iacoban a menţionat: "În urmă cu 40 ani s-a publicat prima carte cu litere latine a unui poet basarabean, acesta fiind Grigore Vieru. Cei care au publicat la JUNIMEA cartea, urca pe soclu de bronz pe Grigore Vieru, care are statuie şi în Parcul Copou. De ziua lui Grigore Vieru, în Copou, fanfara militară intonează două imnuri, ale României şi Republicii Moldova. Aştept clipa când se va intona un singur imn!".
În continuare, scriitorul şi criticul literar Ioan Holban a spus: "După Nichita Stănescu, Grigore Vieru este poetul român cel mai cunoscut. Mulţi spun că l-au cunoscut pe Grigore Vieru şi toată lumea are amintiri cu el". În continuare, acelaşi Ioan Holban citeşte, din prefaţa cărţii, poezia lui Grigore Vieru, "Scrisoare din Basarabia", din care vă redăm doar un scurt fragment, ca pe un mesaj dramatic: "Din Basarabia vă scriu, / Dulci fraţi de dincolo de Prut, / Vă scriu cum pot şi prea târziu, / Mi-e dor de voi şi vă sărut.".
Scriitorul Lucian Vasiliu citeşte apoi, de pe coperta 4 a cărţii, mesajul lui Nichita Stănescu: "Grigore Vieru este un mare şi adevărat poet. El ne transfigurează natura gândirii, în natura naturii. Ne împrimăvărează cu o toamnă de aur. Cartea lui de inimă pulsează şi îmi influenţează versul plin de dor, de curata şi pura lui poezie".
În cele ce au urmat, membrii familiei nemuritorului poet Grigore Vieru ne-au povestit următoarele:
- Soţia, Raisa Vieru: "În 1973, Grigore Vieru a venit în România şi a prezentat poeţii basarabeni, citind şi el o poezie despre Eminescu, scrisă în 1964. El nu a spus că scrie poezie în limba moldovenească, care nici nu există, deoarece există doar limba română, ci a spus că scrie poezie în limba noastră! În fiecare an. Grigore Vieru primea o invitaţie din partea Uniunii Scriitorilor din România. Am venit şi eu cu el în România, dar am stat mereu la fereastra trenului şi nu am dormit în tren, deoarece am dorit să văd Prutul, să văd patria mamă. În 1977 am fost la Iaşi şi în 1978 s-a editat cartea lui, <<Steaua de vineri>>, mulţumită domnului Mircea Radu Iacoban. Grigore Vieru era fericit că poeziile lui erau scrise în alfabetul latin. Noi nu puteam scrie în Basarabia în alfabetul latin, nu eram liberi! În 1981 s-a editat a doua carte şi ne-am bucurat foarte mult. Iată că, acea carte din 1978 a împlinit acum 40 ani. <<Fraţii noştri au făcut cartea, cei de la Iaşi, de la editura Junimea!>>, a spus atunci Grigore Vieru".
- Fiul, Călin Vieru: "Mulţumim pentru reeditarea cărţii Steaua de vineri, mulţumim în numele familiei Vieru. În Moldova, cartea Albinuţa s-a vândut în 1,5 milioane de exemplare, iar apoi s-a vândut şi în diaspora română".
În final, a urmat o sesiune de autografe cu urmaşii lui Grigore Vieru, Călin şi Raisa acordând autografe pe cartea prezentată publicului, "Creangă de măr", din Colecţia Cantos, de la editura Junimea din Iaşi.
Vă reamintim că Grigore Vieru a fost un poet român din Republica Moldova, iar în 1993 a fost ales membru corespondent al Academiei Române. S-a născut pe 14 februarie 1935, la Pererîta - Briceni, Republica Moldova (în trecut aparţinea de judeţul interbelic Hotin, din Regatul României) şi a decedat pe 18 ianuarie 2009, la Chișinău, în Republica Moldova, în urma unui grav accident de circulaţie. Grigore Vieru a fost decorat post-mortem cu Ordinul Național "Steaua României" în grad de Mare Cruce.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu