luni, 15 octombrie 2018

"Drumuri în Arcadia", o carte de debut a rapsodului popular Mariana Căueşteanu-Răciulă


În zi de Sfânta Parascheva, în după-amiaza zilei de 14 octombrie 2018, Cercul Militar Iaşi a găzduit o manifestare culturală deosebită, deoarece interpreta de muzică populară Mariana Căueşteanu-Răciulă şi-a lansat cartea de poezie, de debut, "Drumuri în Arcadia". Născută în satul Căueşti, aflat la 34 km de Iaşi, Mariana Căueşteanu-Răciulă a devenit între timp "Vocea Diasporei", ea fiind plecată mulţi ani în Grecia, iar în prezent locuieşte şi munceşte în Italia. A studiat vioara la Colegiul Naţional de Arte "Octav Băncilă" din Iaşi, dar a absolvit şi Şcoala Populară de Artă - secţia canto, la clasa prof. Dionisie Ilaş. Este membră a Asociaţiei ASTRA a românilor de pretutindeni şi a susţinut concerte de muzică populară pe scenele din România, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Grecia, fosta Iugoslavie, cu înregistrări la Radio România Iaşi, la Constanţa şi Bistriţa-Năsăud, dar şi cu apariţii pe "micul ecran" la TVR Internaţional, TVR Iaşi, Tele M Iaşi, Tele Moldova. Este preşedinta Asociaţiei Culturale "Comoara Neamului de Pretutindeni", fiind şi cetăţean de onoare al comunei Holboca. A publicat în revista "Moldova Literară", a Ligii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi Moldova.
Duminică, la Cercul Militar Iaşi, într-un spectacol artistic denumit "Dor de Arcadia" şi organizat chiar de autoarea cărţii "Drumuri în Arcadia", prezentarea volumului de debut al Marianei Căueşteanu-Răciulă a fost făcută de prof. univ. dr. Mihai Păstrăguş, de poeta Corina Matei-Gherman - membră USR şi preşedinta LSR-Filiala Iaşi-Moldova, de graficianul Mihai Florea, de jurnalistul Dan Teodorescu, care este şi vicepreşedintele LSR - Filiala Iaşi Moldova, iar Rodica Ioniţă-Grosu a citit câteva poezii din cartea supusă dezbaterii publice.
În alocuţiunea sa, poeta Corina Matei-Gherman a menţionat: " Mariana Căueşteanu-Răciulă este un rapsod popular care trăieşte în afara graniţelor ţării şi duce cu ea frumuseţea cântecului şi a portului popular românesc oriunde în lume. Ca orice om a trecut şi prin multe greutăţi şi cum nimic nu e imposibil a reuşit să ajungă la liman cum spune Domnia Sa prin intermediul cântecului care i-a încălzit şi bucurat sufletul ei de român. Acum Mariana Căueşteanu-Răciulă vine cu un volum de versuri intitulat Drumuri în Arcadia. Fiind mereu pe drumurile din străinătate, Mariana nu uită de limba poporului său, limba în care s-a născut, a crescut şi s-a format ca om. Mariana nu uită nici casa părintească şi îşi aminteşte cu drag, dar şi cu durere de părinţi. Creaţiile artistei se adresează cititorilor, scrise cu mult drag din inimă, din suflet, cu răbdare, cu o pasiune care arde lăuntric în interiorul său. Îi doresc mult succes pe drumul creaţiei artistice şi nu numai şi aşteptăm cu încredere şi romanul Zbor cu aripi frânte, pe care îl pregăteşte spre publicare!".
În discursul său, Mariana Căueşteanu-Răciulă a mai spus: "Emoţiile sunt mari, dar nu eşti artist dacă nu ai emoţii! Eu duc cu mine, oriunde în lume, un sac de amintiri, de cântece. Când am plecat prima dată în străinătate, am luat cu mine doar Biblia, o papiotă cu aţă albă şi neagră şi un CD cu muzică populară. Şi am plecat 1.800 km până în Grecia".
În continuare, autoarea recită în faţa publicului poezia "Că nicăieri nu-i ca la mine acasă!", din volumul "Drumuri în Arcadia", pe care o redăm în continuare:
"Că nicăieri nu-i ca la mine acasă,
Să simt cum creşte iarba sub picior.
S-aud cum bate vântul gol pe coastă,
S-ascult cum cântă apa din izvor.

Să-i văd pe-ai mei,
Pe toţi cei dragi de acasă
Pe mama şi pe tata în pridvor
Să-mi văd copilul ţopăind prin curte,
Jucând şotron, sărind într-un picior.

Trecut-au anii...
M-am întors acasă,
Dar mama şi cu tata nu mai sunt.
Copilu-i mare şi... la rându-i,
Priveşte la copilul nou născut.
Să fie vis, să fie oare-aievea,
C-au tot trecut atâţia ani la rând?
Mă simt cernită, tristă şi aplecată,
Cum mă îndrept şi eu înspre mormânt.

Da-s fericită că-s cu ai mei aproape,
Nu sunt prin lume, pe unde-am pribegit.
Grăbită plec, s-aprind o lumânare,
Părinţilor, ce mă aşteaptă la mormânt".
În cele două părţi ale spectacolului amintit, prezentat de Mona Chiriac, au participat: micuţa recitatoare Ana Mălina Furnică, elevii Ioana Buta şi Daniel Ciubotaru (care au recitat din poeziile autoarei), soprana Marina Porumb, apoi Nina Munteanu şi Romeo Mironescu (cu superbe recitaluri de vioară şi muzică folk), interpreta de muzică uşoară Diana Cruceanu (vădit emoţionată pe marea scenă a CMI), ansamblul de dansuri populare "Floare de bujor" (instructor: Cristian Ostafi). Au prezentat un moment comic legat de recentul referendum despre familia tradiţională Valeriu Rudolf şi Doina Sofia Gavrilă. În finalul spectacolului, Mariana Căueşteanu-Răciulă a oferit publicului un superb recital de muzică populară, dar şi multe diplome de excelenţă şi buchete de flori tuturor celor care au contribuit la această lansare de carte.
Diplome de excelenţă a oferit şi domnul Calistrat Robu, în numele organizatorilor, aceştia fiind Cercul Militar Iaşi, Liga Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova, Uniunea Creatorilor de Artă - Sucursala Iaşi, principalul partener media al evenimentului fiind Radio România Iaşi.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu