joi, 20 decembrie 2018

"Bobocii de la Boboc", filmul "austriacului" Răzvan Cojocariu, în premieră la Muzeul Unirii din Iaşi


Miercuri, pe 19 decembrie 2018, Muzeul Unirii din Iaşi a găzduit spectacolul de gală al filmului documentar "Bobocii de la Boboc", dedicat aviaţiei române şi realizat de videojurnalistul Răzvan Cojocariu, de la TVR Iaşi, fostul meu coleg de redacţie de la cotidianul "Universul de Iaşi", în anii din urmă, în sală fiind prezent şi un alt coleg de la acelaşi ziar, Dan Braşoveanu.

Într-un eveniment moderat de Vasile Arhire, filmul a fost prezentat de Liviu Tudorache, care a menţionat următoarele: "Acest film este o producţie deosebită a TVR Iaşi. Într-o dimineaţă, ieşiţi afară şi vă rog să vă uitaţi spre cer. Pe cer apar aşa, nişte rotocoale, iar în secunda următoare vă veţi transpune şi vă veţi simţi bine! Acolo sus cineva este în misiune! Şi cineva, acolo sus, vă iubeşte! Am avut privilegiul să văd primul filmul şi am devenit un călător. Să facem o reverenţă şi pentru cadrul acesta, de la Muzeul Unirii, de aici plecăm... Sunt trei dimensiuni în film: zborul, eroii şi comndantul navei, care este Răzvan. Foarte pregnant a rămas aspiraţia, zborul. Îi amintim aici pe Icar, pe Aurel Vlaicu al nostru, cel care, în urmă cu 107 ani, zbura peste Cetăţuia cu familia regală. Şi ajungem şi la Antoine de Saint-Exupéry. Eroii mă despart de acest bilet de călătorie. Avem zece piloţi care apără cerul României. Acolo este o promoţie - Centenar 2018 - dar nu este singura promoţie. Ei mărturisesc, dar se mărturisesc! Un film se prezintă singur, iar Răzvan a rezistat la orice figură acrobatică. M-a emoţionat emoţia fiecărui personaj. De fapt, filmul este un film document. Este un film despre şcoală, o şcoală de elită. Copiii care au fost selecţionaţi vor deveni promoţia care se va uita la film după o perioadă de timp. Tinerii sunt pregătiţi de zbor, iar călătoria va fi una plăcută! Fără turbulenţe!".
A rulat apoi filmul propriu-zis, proiecţia lui durând 45 minute. Filmul "Bobocii de la Boboc" a fost realizat, după cum spuneam, de videojurnalistul ieşean Răzvan Cojocariu, în parteneriat cu Fortele Aeriene Române, "Observatorul militar" şi revista "Cer senin".
După cum s-a mai menţionat, au fost în total 20 de ore de filmare la sol, dar mai ales în aer, la Buzău, Bacău, Feteşti şi la baza "Mihail Kogălniceanu". Au mai fost şi 2.000 de fotografii. Protagoniştii filmului documentar realizat de TVR Iaşi sunt 10 sublocotenenţi piloţi de supersonice, care tocmai şi-au primit brevetele de zbor la Baza Aeriană Boboc, din judetul Buzău. Opt "boboci" dintre ei vor activa în bazele aeriene de la Câmpia Turzii şi Feteşti (aici va ajunge o fată pilot) şi vor avea misiunea de a apăra spaţiul aerian al României. Alţi doi "boboci" fac în continuare cursuri de aviaţie în SUA, dar după absolvire, ei de-abia aşteaptă să revină acasă şi să zboare cu supersonicele Forţelor Aeriene Române. Sunt tineri, plini de idealuri şi dorinţa de a face parte din elita piloţilor de vânătoare. De fapt, sunt nişte tineri obişnuiţi ai zilelor noastre, care povestesc în film şi despre "botezul" lor în cadrul aviaţiei militare (după "prima simplă" - primul zbor), când au fost târâţi în mărăcini de către colegi, că nu au mai putut dormi pe spate circa două săptămâni.
Vă mai informăm că filmările au durat aproape un an, cât cursurile de zbor de la baza aeriană Boboc. În acest timp, Răzvan Cojocariu (care are zborul în sânge) a zburat alături de tinerii care se pregăteau sa devină piloţi, a filmat aeronavele în zboruri demonstrative şi de antrenament.
Fotografii din acest proiect au fost plt.maj. Lucian Irimia (revista "Observatorul militar"), lt. Laura Creţu (Baza Aeriană Boboc) şi Adrian Sultănoiu (revista "Cer senin").
La finalul manifestării de la Muzeul Unirii din Iaşi au mai luat cuvântul în faţa publicului jurnalistul Dan Teodorescu (care a transmis şi salutul comandorului Mihai Batog-Bujeniţă - directorul ALPI), prof. univ. dr. Daniel Condurache, cpt. Bogdan Todiraşcu, plt. maj. Lucian Irimia, dar şi "impricinatul" Răzvan Cojocariu. Ultimul a anunţat că la finele anului va părăsi TVR-ul, dar şi România şi cu toată familia se va muta în Austria, la Viena...
"Filmul de acum este al treilea, dintr-o trilogie. Este o mică parte care mi-am dorit să fie autobiografică. După 40-50 ani aviaţia nu s-a schimbat, acolo este disciplină, exact ca la Aeroclubul Moldova din Iaşi. În film a fost vocea unui militar şi nu a mea, deoarece am vrut să fie credibil şi real. Aici, la Muzeul Unirii, în această seară, mă simt ca între prieteni. Vă anunţ că este ultimul meu film pe care îl fac pentru Televiziunea Română, din acest motiv este prezentă aici şi familia mea, soţia şi fiul Filip. Contractul meu cu TVR se încheie pe 28 decembrie 2018, apoi voi pleca cu întreaga familie în Austria!", ne-a declarat Răzvan Cojocariu.
Întrebându-l pe Răzvan ce va face în Austria, acesta a răspuns scurt şi la obiect: " Să muncesc, ce să fac altceva...".  
Şi iată că, s-a demonstrat din nou că nu ştim să ne ţinem valorile acasă, ele luând drumul Europei la orice vârstă.
Oricum, mulţumesc fostului coleg din mass-media ieşeană, Răzvan Cojocariu, pentru autograful pe care mi l-a oferit pentru acest articol, primul din viaţa lui, după cum mi-a spus!
Filmul "Bobocii de la Boboc" va fi difuzat pe canalele TVR în zilele următoare, mai precis în perioada sărbătorilor de iarnă de la finele lui 2018.
Cer senin pe meleaguri austriece, familiei Cojocariu! Auf Wiedersehen, Răzvan!
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu