marți, 18 decembrie 2018

În decembrie 2018: Sinagoga Mare din Iaşi a fost reinaugurată!


Luni, 3 decembrie 2018, Comunitatea Evreilor din Iași a organizat ceremonia de reinaugurare a Sinagogii Mari, precum și sărbătoarea de Hanuka. La eveniment au fost prezenți ÎPS Teofan - Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, PS Gherghel - episcop al Diecezei Romano-Catolice de Iaşi, Cătălin Radu Dancu - consulul general al României la New York, Sergiu Nistor - consilier prezidențial în cadrul Departamentului Cultură, Culte şi Centenar, Victor Opaschi - secretar de stat în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, primarul Mihai Chirica, preşedintele CJ Maricel Popa, prefectul Marian Şerbescu, Israel Sharli Sabag - reprezentantul pentru România al JOINT, și, nu în ultimul rând, o delegație din Israel condusă de rabinul Josef Wasserman, preşedintele Fundaţiei pentru Promovarea Iudaismului Român. A mai fost prezent şi scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă, directorul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi. S-a citit şi un mesaj de salut din partea Preşedintelui României, Klaus Werner Iohannis.
„Comunitatea evreilor din Iași are bucuria de a reinaugura Sinagoga Mare, care este singura rămasă în picioare dintre sinagogile mari care existau în Iași. Există persoane care susțin că reconstrucția a durat prea mult. Trebuie menționat faptul că pentru început Ministerul Culturii a efectuat lucrări de consolidare, dar au fost executate și în funcție de cum era făcută finanțarea. Când nu mai erau alocate fonduri, lucrările se opreau. În plus, trebuie ținut cont de faptul că au fost două proiecte distincte. După consolidare ne-a revenit sarcina de a face din clădire sinagogă. Din cauză că ordinea lucrărilor nu a fost respectată, lucrările la Aron Kodesh (NR - Arca Sfântă) au mai durat trei ani. Între timp, din cauza incendiului din clubul Colectiv, s-a schimbat și legislația de protecție. De aceea, am refăcut și instalația electrică, pentru a fi în acord cu noua legislație”, a explicat Abraham Ghiltman, președintele Comunității Evreilor din Iași.

* Contribuția Primăriei ieşene


Primăria Municipiului Iași a susținut financiar lucrările de reabilitare, suma alocată fiind de aproximativ 200.000 de lei. Totodată, în ultimii ani municipalitatea a intensificat colaborarea cu Comunitatea Evreilor.
„Sinagoga Mare din Iași este cea mai veche sinagogă din țară. Are o vârstă apropiată de cea a orașului nostru. Este foarte important că și în comunitate evreilor se regăsește un lăcaș de cult și că își poate duce mai departe viața spirituală. Acest lucru arată că Iașul poate fi casa tuturor etniilor, a tuturor celor care cred în prietenie, pace, înțelegere, toleranță. Este un moment important și pentru că este redat circuitului public un monument istoric foarte important, care contribuie la frumusețea orașului. Sperăm ca Sinagoga Mare să devină un punct de atracție turistică de interes național și internațional”, a declarat primarul Mihai Chirica.

* Brevete şi medalii de onoare pentru prietenii de pretutindeni

În cadrul manifestării s-au acordat brevete şi medalii de onoare unor personalităţi de pretutindeni, care au devenit "Prieteni ai comunităţii  evreieşti din România", brevetele fiind semnate, cu "Înaltă stimă şi consideraţie" de dr. Aurel Vainer, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, Alături de PS Gherghel, de consilierul cultural Martha Eşanu, de dr. Aurica Ichim - directorul Muzeului Municipiului Iaşi, un brevet şi o medalie de onoare a primit şi jurnalistul ieşean Dan Teodorescu, pentru "participarea la activităţile Comunităţii Evreilor Iaşi şi popularizarea acestora prin articole publicate în ziare şi reviste din ţară şi străinătate (Germania, Israel)".

* Scurt istoric al Sinagogii Mari

Sinagoga Mare a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVII-lea, fiind cel mai vechi edificiu de cult mozaic de pe teritoriul României. Potrivit unei inscripţii de la intrare, ar fi existat o sinagogă şi mai veche, pe la 1580.
Pe peretele vestic se află o inscripţie referitoare la o posibilă renovare în 1762 sau 1763, rezidirea ei realizându-se în 1823, după ce arsese cu un an înainte. Atunci i s-a dat forma actuală, renovată în 1914. A mai fost reparată în anii 1924-1925, după Al Doilea Război Mondial şi după cutremurul din 1977.
În jurul Sinagogii Mari au apărut, în jurul anului 1800, sinagogi mai mici, de breaslă, cea mai veche fiind aceea a croitorilor evrei. În 1939, Sinagoga Mare era una din cele 112 case de rugăciune din Iaşi.
Din 2015 a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Iași. (Sursa: Curierul de Iaşi)




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu