miercuri, 5 decembrie 2018

La 1 Decembrie 2018: Marea Unire de la Alba Iulia, cu Ionela van Rees-Zota printre participanţi



Ziua a treia şi cea care a încheiat cu succes ineditul Proiect „Itinerar Centenar pentru jurnaliști români în Diaspora”, derulat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni cu sprijinul misiunilor diplomatice și consulare ale României, desfăşurat în perioada 28 noiembrie-2 decembrie 2018, a găsit-o pe protagonista amplului nostru material, doamna Ionela van Rees-Zota, director fondator al Centrului Cultural Româno-German din Nürnberg, respectiv al publicaţiei „Vocea Ta” și Agenției de Presă ”Așii Români” luând parte la Manifestările dedicate Zilei Naționale a României din Cetatea-simbol a Marii Uniri a românilor.
Pelerinajul jurnaliştilor români de pretutindeni porniţi dis-de-dimineaţă spre Alba Iulia a bifat încă un obiectiv istoric ce figurează pe lista de monumente propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO: Biserica Sfântul Nicolae din Densuş, judeţul Hunedoara. Părintele Alexandru Gherghel, slujitor de mai bine de şaptesprezece ani în acest lăcaş de cult, le-a oferit un scurt istoric al bisericii afirmând despre aceasta că este "cea mai veche biserică românească şi din lume (unii istorici spun secolul IV) în care şi astăzi au loc slujbe religioase".
Ajunşi în punctul culminant al călătotiei lor, jurnaliştii însoţiţi de ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Elena Intotero şi de locuitorii comunităţilor istorice au urmat ‘‘Traseul celor Trei Fortificaţii‘‘ care le-a oferit posibilitatea de a călători în timp de-a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificaţii, din trei epoci diferite, construite succesiv pe aceeaşi locaţie, fiecare nouă cetate incluzând-o pe cea veche: Castrul Roman (106 d.Ch.), Cetatea Medievală (sec. XVI-XVII) şi Cetatea Alba Carolina, fortificaţie de tip Vauban (sec. XVIII), cea mai reprezentativă din România cu o valoare arhitecturală deosebită. De altfel, şi centrul istoric al oraşului Alba Iulia se află pe lista de aşteptare a României pentru includerea în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Tot în această atmosferă de sărbătoare, participanţii proiectului au fost martorii Ceremonialului schimbului de gardă, un spectacol unic, menit să aducă viaţa între zidurile fortificaţiei vechi de trei sute de ani.
Au dat ‘‘mână cu mână‘‘ în ‘‘Hora Unirii‘‘ organizată ad-hoc în faţa Sălii Unirii din Alba Iulia şi au cântat cu însufleţire ,,Treceţi, batalioane române, Carpaţii‘‘, cântec atât de motivant în Primul Război Mondial pentru militarii români şi răzvrătitor astăzi pentru noi, beneficiarii sacrificiului acestora.
Cu multă admiraţie i-au salutat pe temerarii căruţaşi din Covasna care au parcurs aproape 300 de kilometri cu căruţele, în nouă zile, spre Alba Iulia reiterând astfel drumul bunicilor şi străbunicilor lor care au participat la Marea Unire din 1918.
În finalul acestui ‘‘jurnal de călătorie‘‘ şi memorabil ‘‘itinerar Centenar‘‘ reamintim faptul că Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MpRP), condus de doamna ministru Natalia-Elena Intotero, a iniţiat acest proiect cu scopul facilitării contactelor între reprezentanții mass-media română din afara granițelor țării cu cei din România și promovarea valorilor românești la nivelul comunităților din care aceștia provin.
În acest sens facem publică încă o dată lista cu numele jurnalişilor români şi ţara reprezentată de aceştia: Cornel Radu Loghin, Drăghici Carmen, Hopârtean Liviu (Belgia), Mihai Cristina (Canada), Hermeziu Cristina, Apetrei Ciprian, Moreanu Aida (Franţa), Ionela van Rees-Zota (Germania), Daniela Popescu (Grecia), Fechete Andrei Ciprian (Irlanda), Dragoş Nelersa (Israel), Sergiu Balaban Duck, Miruna Căjvăneanu, Iuliana Sanda Vîrsta, Cornelia Cocoş, Mioara Moraru, Cornelia Crîşmaru (Italia), Bogdan Cronţ (Marea Britanie), Hulub Sevastian, Bălan Ion, Jumătate Camelia, Pletosu Constantin, Elena Ninerică, Gelu Vlaşin (Spania).
Motto-ul ‘‘Să te distrezi cu prietenii buni contează mult mai mult decât orice comoară din lume‘‘, caracterizează poate cel mai bine atmosfera celor trei zile trăite la unison de aceşti inimoşi oameni, care întorşi în sânul comunităţilor de români trăitori în afara graniţelor României, vor avea multe de scris despre ‘‘România noastră frumoasă – țara în care ne înclinăm în semn de respect pentru înaintașii noștri‘‘ (preluare din mesajul ministrului românilor de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, cu ocazia Zilei Naţionale a României).
(Sursa: Nadia Marin şi Ionela van Rees- Zota, Agenţia de Presă "Aşii Români", cu sediul central la Nürnberg - Germania)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu