duminică, 16 decembrie 2018

În anul Centenarului Marii Uniri: O nouă "Mare Unire" s-a petrecut la Hotelul Moldova din Iaşi!


Pe 15 decembrie 2018, Salonul Moldova din cadrul Hotelului Moldova din Iaşi a găzduit Prerevelionul scriitorilor şi pictorilor ieşeni, care sunt reuniţi în Liga Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova, Uniunea Creatorilor Profesionişti - Filiala Iaşi, Asociaţia Literară Păstorel Iaşi şi Cenaclul George Topîrceanu Iaşi.

Într-o atmosferă de mare sărbătoare, alături de cei 56 de participanţi la masa festivă au fost în superbe recitaluri artistice Grupul teologic de colindători de la Biserica Curelari Iaşi (printre ei fiind şi studentul Andrei Prisacaru. alături de alţi şapte colegi universitari), ansamblurile profesioniste de colindători şi interpreţi de folclor din Maramureş şi Cluj-Napoca, măiastra interpretă de muzică populară Karla Ursu (9 ani). Ieşeanca Karla Ursu, care este şi sportivă de nivel naţional şi internaţional, venită la eveniment cu tatăl Ciprian Ursu (fost rugbyst la Poli Agro Iaşi) şi fratele Rafael Ursu (actual sportiv de taekwondo WT la Steaua Bucureşti) a fost "flancată" de prietenii de copilărie Silviu Teodorescu (11 ani, acum şi fotoreporter şi operator video) şi Gabriel Teodorescu (9 ani), nimeni alţii decât nepoţii jurnalistului ieşean Dan Teodorescu, unul dintre principalii organizatori ai evenimentului, alături de scriitoarea Corina Matei-Gherman şi pictorul Calistrat Robu.
Concursul de "bancuri" care s-a desfăşurat în timpul manifestării de la Hotelul Moldova Iaşi nu a desemnat nici un câştigător, acest verdict fiind, de fapt, cel mai bun... banc al serii! Participanţii la Prerevelionul moldav şi oaspeţii lor au primit diplome de excelenţă şi jubiliare din partea organizatorilor, pentru întreaga activitate literar-artistică desfăşurată în 2018, după un bilanţ făcut de organizatorii evenimentului, acolo unde s-a evidenţiat faptul că Iaşul cultural a spus multe în acest an, dar mai are multe de spun şi în anii următori!
Tortul în format de carte deschisă, pe care s-a scris cu litere... dulci "Centenar 100 - La mulţi ani 2019" a fost de fapt Tortul Marii Uniri, dintre Moldova, Ardeal şi Maramureş, maramureşenii şi clujenii, care au fost invitaţii scriitorilor şi pictorilor ieşeni la manifestarea de sâmbătă seară, cântând şi dansând alături de moldovenii din sală şi prezentând recitaluri folclorice de înalt nivel.
La finalul evenimentului, jurnalistul Dan Teodorescu a menţionat: "Mulţumim conducerii Hotelului Moldova din Iaşi pentru găzduire, în speţă domnului director general Liviu Statache, doamnei Angela Stanciu - directoarea restaurantului, domnului şef de sală Viorel Hreniuc, domnilor Ciprian şi Tache, cei care au fost mereu alături de noi şi ne-au îndeplinit toate dorinţele culinare. Mulţumim, de asemenea, domnului Culiţă Păduraru pentru asigurarea fondului muzical şi pentru sonorizarea manifestării. Vom reveni cu mare plăcere la Hotelul Moldova din Iaşi! Mulţumim la fel de călduros şi domnului Doru Andronache, managerul Cofetăriei Ana din zona gării ieşene, pentru că ne-a îndulcit sufletele printr-o sponsorizare venită din iubirea pentru sport şi cultură, domnia sa fiind un fost boxer de valoare al Iaşului".
La finalul acestui Prerevelion artistic ieşean, petrecut la doi paşi de Palatul Culturii din Iaşi, am mai consemnat următoarele declaraţii:
- Calistrat Robu: "A fost grozav şi aceste manifestări ar trebui organizate mai des, pentru a ne cunoaşte mai bine noi între noi! Mulţumim domnului Dan Teodorescu, care a fost şi regizorul evenimentului. Au fost multe surprize plăcute!";
- Corina Matei-Gherman: "Avem salutări şi urări de bine şi din partea domnului col. Benone Tiron, comandantul Cercului Militar Iaşi, acolo unde noi organizăm multe manifestări culturale, expoziţii şi lansări de carte. Toată lumea s-a simţit bine şi asta a fost un atuu important pentru organizatori! Avem pregătită o diplomă de excelenţă şi pentru domnul comandor Mihai Batog-Bujeniţă, directorul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, cel care, din motive obiective, nu a putut fi prezent";
- Ioan Hodaş: "Am venit special din judeţul Vaslui pentru această manifestare. A fost un eveniment extrem de important pentru noi toţi, pentru cei care suntem membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, dar şi pentru colegii de la alte asociaţii literare care au participat la acest Prerevelion";
- Petronela Alexa-Prisacaru: "M-am învoit o oră de la serviciu pentru a fi prezentă la acest Prerevelion. Drept să spun, nici nu mă aşteptam să iasă aşa de bine! Felicitări!".
- Paraschiva Anton: "Domnule Dan Teodorescu, sunteţi o "comoară" și ca orice comoară, ea zace nedescoperită! Ce a fost în seara aceasta pentru mine, a fost însă o comoară "descoperită": am descoperit la Hotelul Moldova din Iaşi, la acest Prerevelion, o colegă de liceu (în persoana soției dumneavoastre) şi o colegă de postliceală sanitară care trăiește în America, dar fără să știu de prezenţa ei aici şi care mă aștepta cu braţele întinse! Va mulțumesc! Cineva acolo sus se ocupă de noi!!! SUNT CONVINSĂ";
-  Gabriela Cucinschi: "Mulţumiri domnule Dan, a fost foarte frumos!";
- Veronica Rusu-Bucico (din Bălţi, Rep. Moldova, într-un mesaj trimis prin facebook): "Plecăciuni Marelui Maestru și Cronicar al timpurilor noastre - Dan Teodorescu! Ce minunate clipe ale vieții! La Mulți Ani!";
- Dr. Georgeta Paula Dimitriu (89 ani): "Nepoţii Silviu şi Gabriel, domnule Dan Teodorescu, sunt comoara vieţii dumneavoastre! Noi, cu toţii, trăim pentru ei şi prin ei! Trăim acum pentru nepoţii noştri şi prin nepoţii noştri! Să nu uităm acest lucru niciodată".
- Viorel Hreniuc: "A fost o mare onoare pentru noi să vă fim alături şi să vă servim cu de toate. Vă mai aşteptăm oricând la Hotelul Moldova din Iaşi".
- Culiţă Păduraru: "Mulţumim pentru spectacolul artistic oferit şi pentru ambianţa creată de mare intelectualitate. Aş dori ca această colaborare între mine şi dumneavoastră, domnule Dan Teodorescu, să continue şi în perioada următoare, într-un mediu artistic de rafinament şi de promovare a talentelor ieşene!".
În urma acestor mesaje şi declaraţii, jurnalistul Dan Teodorescu a mai menţionat: "Vă mulţumesc pentru cuvintele frumoase pe care le-aţi spus la adresa organizatorilor şi participanţilor din Iaşi, Cluj-Napoca şi din zona Maramureşului. Mulţumesc pentru urări doamnei Veronica Rusu-Bucico, o poetă de mare talent din Bălţi, din Republica Moldova. venită de mai multe ori în ospeţie la Iaşi şi care cu siguranţă va mai fi prezentă în mijlocul ieşenilor în perioada următoare, alături de strălucitul tenor şi viitor fin, Oleg Herescu".
În luna ianuarie 2019, se vor relua manifestările culturale cu public în cadrul Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI - pe 13 ianuarie 2019, la ora 10.00, la Biblioteca Judeţeană Gheorghe Asachi Iaşi - în sala de lectură de la sediul central), dar şi la Cercul Militar Iaşi din Dealul Copoului, în cadrul Cenaclului de literatură şi artă Octav Băncilă, evenimente organizate în parteneriat cu Liga Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova, Uniunea Creatorilor Profesionişti - Filiala Iaşi şi Asociaţia cultură "Dor de Acasă".
În cadrul Cenaclului "George Topîrceanu", reînfiinţat la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă în 2018, va continua reprezentaţiile teatrale cu piesa "Protecţia Animalelor", de Mihai Batog-Bujeniţă şi în regia lui Emil Gnatenco, acelaşi autor distribuind în premieră, în urmă cu puţine zile, scenariul piesei „Arta compromisului”, al cărui titlu face trimitere de gând spre o altă scriere mai veche a  Ileanei Vulpescu. Suntem convinşi că viitoarea piesă de la Cenaclul "Topîrceanu" poate deveni o altă comedie românească de mare actualitate a scriitorului şi dramaturgului Mihai Batog-Bujeniţă, cu ajutorul trupei Teatrului CFR Iaşi de la Râpa Galbenă (REDACŢIA)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu