vineri, 1 martie 2019

"Controverse" literare la Muzeul Municipal Iaşi



Pe 28 februarie 2019, la Muzeul Municipal Iaşi a avut loc o dezbatere publică despre viaţa şi activitatea literară a scriitorului Bogdan Petricei Haşdeu, trecut în lumea umbrelor la 25 august 1907, la Câmpina. Au conferenţiat scriitorii şi muzeografii Octavian Onea (din Ploieşti) şi Vasile Malaneţchi (din Chişinău), într-o manifestare culturală moderată de doamna directoare dr. Aurica Ichim.
În sala de evenimente de la primul etaj al muzeului ieşean, de pe strada Zmeu nr. 3, s-au aflat membrii Uniunii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi (preşedeintele Cassian Maria Spiridon a fost prezent în sală o perioadă de timp), membrii Ligii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova, dar şi elevii claselor a VI-a şi a VIII-a ai Şcolii Gimnaziale Carmen Sylva din Iaşi.
Pentru început, muzeograful Octavian Onea, care a lucrat mulţi ani la Muzeul BP Haşdeu din Câmpina a menţionat: "Toată lumea spune că Bogdan Petriceicu Haşdeu s-a născut la 26 februarie 1838 la Cristineşti - Hotin, astăzi în Ucraina. În urma documentelor pe care le-am studiat, BP Haşdeu s-a născut pe 16 februarie, după noul calendar pe 28 februarie 1838, deşi chiar astăzi se împlinesc 181 de ani de la naşterea lui. BP Haşdeu, care a fost fiul lui Alexandru Haşdeu şi tatăl Iuliei Haşdeu şi care este un fost  scriitor și filolog român din familia Hâjdău, pionier în diferite ramuri ale filologiei și istoriei românești. Deci, el este născut pe 28 februarie şi nu pe 26 februarie şi aştept să fiu combătut la acest capitol!".
În continuare, Octavian Onea a prezentat câteva aspecte din redactarea "Istoriei familiei Petriceicu Haşdeu de către Aron Pumnul - momentul începuturilor admiraţiei Eminesciene pentru BP Haşdeu", dar şi câteva acţiuni întreprinse de el şi colegii lui înainte de Revoluţia din 1989., la Muzeul Haşdeu din Câmpina.
În continuare, Vasile Malaneţchi, directorul Muzeului Naţional de Literatură "Mihail Kogălniceanu" din Chişinău (Republica Moldova) a spus: "Dacă ieri l-am sărbătorit pe Haşdeu la Chişinău, astăzi facem acelaşi lucru la Iaşi. Dacă nu era Perestroika lui Gorbaciov în anii din urmă, românismul din Republica Moldova era în pericol să fie şters. Familia Hâjdăului se împleteşte cu mai multe secole de românism. Putem spune că neamul Hâjdău a trăit 150 ani în Moldova, 150 ani în Polonia şi 150 ani în Rusia".
În finalul manifestării, jurnalistul Dan Teodorescu (vicepreşedintele Ligii Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova) a oferit domnului Vasile Malaneţchi şi colegilor din Republica Moldova câteva exemplare din ziarul VOCEA TA, de la Nürnberg - Germania, publicaţie în limba română care se difuzează în Austria, Germania, Belgia, Olanda, Elveţia şi Franţa.
Ca semn al prieteniei, domnul Vasile Malaneţchi a oferit jurnalistului şi scriitorului ieşean Dan Teodorescu cartea "Limba vechilor cazanii - Povestea carnetului de la Mărăşeşti al poetului Alexei Mateevici", cu un autograf personalizat, în care se menţionează următoarele: "Domniei Sale Domnului Dan Teodorescu, bucuros de întâlnirea de ziua naşterii lui B.P.Haşdeu, 28.02.1838, la Muzeul Municipiului Iaşi. Cu toată stima şi consideraţia, Vasile Malaneţschi - Iaşi - 28.02.2019". Acelaşi ziar VOCEA TA, cu un autograf personalizat al lui Dan Teodorescu (redactor şef adjunct al publicaţiei care are sediul central în Germania) a ajuns şi la prtahoveanul Octavian Onea.
Dan Teodorescu a anunţat public că, pe 13 şi 14 aprilie 2019, un grup de scriitori şi artişti plastici ieşeni, de la Liga Scriitorilor din România - Filiala Iaşi-Moldova, Asociaţia Literară Păstorel Iaşi şi Uniunea Creatorilor de Artă - Sucursala Iaşi, vor face o excursie pe teme culturale în Republica Modova. vizitând şi obiectivele turistice din Chişinău. "Vă rog să vizitaţi şi Muzeul Naţional de Literatură "Mihail Kogălniceanu" din Chişinău. Chiar dacă duminica este închis, îl vom deschide atunci, pe 14 aprilie, special pentru dumneavoastră", a declarat basarabeanul Vasile Malaneţchi. Serata culturală de la Muzeul Municipal Iaşi s-a încheiat cu strângeri de mână şi noi legături prieteneşti dintre românii din dreapta şi stânga Prutului, cum este şi firesc... (REDACŢIA)

Un comentariu: