miercuri, 22 iunie 2016

Irina Fetecău a devenit "Number One" la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis


Irina Fetecău

* Ea este fiica binecunoscutului jurnalist sportiv şi comentator de box Adrian Fetecău, care este şi conducător Grupului umoristic "VOUĂ"

În perioada 2-10 iulie 2016, arenele de tenis CFR Iaşi vor găzdui turneul internaţional feminin din calendarul mondial ITF, Trofeul Municipiului Iaşi, cu premii totale de 10.000 dolari.
Alături de clubul sportiv CFR Iaşi, în organizarea turneului menţionat mai sunt implicate Primăria Municipiului Iaşi şi Federaţia Română de Tenis, directorul de turneu fiind antrenorul ceferist de tenis Vergil Aghion.
În perioada 2-4 iulie, pe tabloul din calificări, la simplu, vor participa 48 de sportive, iar câştigătoarele finalelor din calificări, opt la număr, vor promova pe tabloul principal de "32", unde întrecerile sunt programate în perioada 5-10 iulie. La dublu feminin va fi un tablou principal de "16", întrecerile fiind programate în perioada 5-8 iulie 2016.
Mingea oficială a competiţiei este Wilson US Open (Type 2).
Pe tabloul principal de simplu se vor acorda şi patru wild-carduri, două din partea CS CFR Iaşi şi alte două din partea FR Tenis. La dublu se vor acorda trei wild-carduri, două din partea CS CFR Iaşi şi unul din partea FR Tenis.
În calificări, la simplu, CS CFR Iaşi şi FR Tenis pot acorda şapte wild-carduri. Clubul ieşean invită în primul rând tinerele sportive din Iaşi şi din zona Moldovei, care au 14 ani împliniţi în preziua turneului şi sunt înscrie la ITF cu IPIN să participe la Trofeul Municipiului Iaşi, înscrierile la competiţia din calificări urmând a avea loc în după amiaza zilei de vineri, 1 iulie, la arenele de tenis CFR Iaşi, din cartierul Alexandru cel Bun, de pe Şoseraua Naţională nr. 7-9, din incinta bazei sportive CFR Iaşi.
Dacă ziua pe 16 iunie a fost ultima în înscrierile pe listele ITF, ziua de 21 iunie 2016 a fost ultima în retragerile oficiale, deoarece fiecare jucătoare se înscrie automat la şase turnee, apoi renunţă la cinci dintre ele, urmând o anumită "strategie sportivă".
Adrian Fetecău, tatăl Irinei Fetecău
În urma retragerilor oficiale din 21 iunie, numărul 1 la Trofeul Municipiului Iaşi la tenis a devenit românca Irina Fetecău (20 ani împliniţi pe 17 aprilie 2016, locul 594 WTA în prezent), componentă a CS Dinamo Bucureşti, care a mai evoluat la turneul ieşean şi în anii din urmă. Ea este însoţită mereu de tatăl ei, binecunoscutul comentator sportiv de la Radio România, Adrian Fetecău, care este şi conducător Grupului umoristic "VOUĂ".
Cea mai bună clasare a Irinei Fetecău, în clasamentul mondial WTA, a fost locul 570 la simplu (pe 24 august 2015), iar la dublu locul 935 (pe 20 iunie 2016).
La ultimul turneu ITF la care a participat în acest an, la Galaţi (30 mai-5 iunie 2016), bucureşteanca Irina Fetecău a fost finalistă la simplu şi semifinalistă la dublu, făcând pereche cu Elena-Teodora Cadar (22 ani).

* Ieşeanca Michele-Alexandra Zmău a ajuns pe tabloul principal

Pe 21 iunie, ITF a publicat lista finală cu participantele de la Trofeul Municipiului Iaşi, iar pe tabloul principal de simplu sunt nominalizate 18 jucătoare, printre ele fiind şi ieşeanca Michele-Alexandra Zmău (20 ani), care trăieşte acum la Torino, în Italia, cu familia, dar care a făcut primii paşi în tenisul de performanţă la CS CFR Iaşi, sub îndrumarea antrenorilor Vergil Aghion, Raluca Aghion şi Alexandru Tudurache.
Au ajuns direct pe tabloul principal de la Trofeul Municipiului Iaşi, în funcţie de locurile ocupate în clasamentul mondial WTA, jucătoarele:  
1. Irina FETECĂU (ROU)                            locul 593 WTA în momentul înscrierii în competiţie;
2. Cristina ADAMESCU (ROU)                  611 WTA;      
3. Anastasia VDOVENCO (MDA)              641 WTA (este câştigătoarea din 2015, a turneului ITF de la arenele CFR Iaşi);
4. Britt GEUKENS (BEL)                            679 WTA;
5. Camelia-Elena HRISTEA (ROU)             738 WTA;      
6. Elena-Teodora CADAR (ROU)                772 WTA;                 
7. Karola Patricia BEJENARU (ROU)         793  WTA;
8. Andreea GHIŢESCU (ROU)                    798 WTA;
9. Kassandra DAVESNE (FRA)                  811 WTA;                 
10. Miriana TONA (ITA)                              812 WTA;
11. Simona IONESCU (ROU)                      820 WTA (finalista din 2015, a turneului ITF de la arenele CFR Iaşi);
12. Kerstin PECKL (AUT)                            840 WTA;
13. Natasha BREDL (AUT)                         856 WTA;
14. Veronica MIROSHNICHENKO (RUS)   870 WTA;
15. Andreea Amalia ROŞCA (ROU)           893 WTA;                 
16. Angelina SHAKHRAYCHUK (UKR)     945 WTA;
17. Michele Alexandra ZMĂU (ROU)         971 WTA;
18. Giorgia PINTO (ITA)                           1066 WTA.
Acest tablou principal va fi completat până la "32" cu jucătoarele care vor câştigata finalele din calificări (8 la număr), cu cele 4 jucătoare care vor primi wild-carduri şi cu alte 2 jucătoare denumite "excepţii speciale".
Pe tabloul de calificări de "48", ITF a nominalizat 41 jucătoare, printre ele fiind şi ieşencele Andreea Prisacariu (16 ani şi 5 luni, antrenată de bucureşteanul Alexandru Cojocaru) şi Diana Iacob (14 ani şi jumătate, debutantă, antrenată de fostul jucător al CS CFR Iaşi, Teodor Leahu).
Jucătoarele din calificări sunt din Italia, România, Cehia, Rusia, Germania, Marea Britanie, Belarus, Ucraina, Ungaria.
Pe lista alternativă figureană trei jucătoare, ele fiind Maria SIOPACHA (19 ani, a jucat în Fed Cup - grupa C, pentru Cipru) şi româncele Paula Mihaela ONIŢA (15 ani şi 8 luni, de la CSU Tg. Mureş, antrenor: Răzvan Sabău) şi Luana STANCIU (20 ani, de la AS Tenis Club Bucureşti, antrenor: Gabriel Moraru).
Conferinţa de presă oficială de deschidere a competiţiei este programată luni, pe 4 iulie 2016, la ora 11.00, în incinta restaurantului din cadrul bazei sportive CFR Iaşi.
După informaţia primită în urmă cu puţine minute, supervisorul turneului ieşean de tenis feminin este dr. Dan Nicolae, din Bucureşti.

* Finalistele probei de simplu, de anul trecut, revin la Trofeul Municipiului Iaşi

În 2015, în marea finală a probei de simplu, moldoveanca din stânga Prutului, Anastasia VDOVENCO (22 ani, din Chişinău, Rep. Moldova) [favorita nr. 6] a învins-o cu 6-1, 6-7 (3), 6-3 pe moldoveanca din dreapta Prutului, Simona IONESCU (22 ani, România, originară din Galaţi) [nr. 3] şi a dobândit trofeul pus în joc. Ambele finaliste revin în 2016 la Trofeul Municipiului Iaşi, pe tabloul principal al probei de simplu.
Tot în 2015, în finala probei de dublu feminin, am consemnat: Ioana Loredana ROŞCA / Oana Georgeta SIMION (România) [nr. 1] - Maryna KOLB / Nadiya KOLB (Ucraina) [nr. 4] 6-3, 7-5.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu