luni, 22 august 2016

Bilanţ modest pentru România la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016




România a participat în această vară la o nouă ediţie a Jocurilor Olimpice, de data aceasta la Rio de Janeiro (Brazilia), acolo unde a fost prezentă cu 96 de sportivi titulari şi 7 rezerve, concurând la 15 discipline sportive.
Dacă la festivitatea de deschidere a competiţiei portdrapelul României a fost gimnasta Cătălina Ponor, cea care şi-a aniversat la Rio şi cei 29 de ani de viaţă, scrimera Simona Pop a fost portdrapelul delegației României la ceremonia de închidere. În vârstă de 27 de ani, Simona Pop este de câțiva ani una dintre componentele de bază ale echipei de spadă, cea care a cucerit aurul la JO Rio 2016.
Din păcate, însă, la Jocurile Olimpice de Vară din acest an, România a cucerit doar cinci medalii: una de aur cu echipa feminină de spadă, una de argint prin cuplul de tenismeni Florin Mergea - Horia Tecău, la dublu masculin şi alte trei de  bronz prin Gabriel Sîncrăian - la haltere (cat. 85 kg), canotoarele de la "8+1" şi luptătorul de libere naturalizat Albert Saritov (cat. 97 kg). La finalul competiţiei din Brazilia, delegaţia României s-a clasat pe locul 47 în clasamentul pe medalii, acolo unde primele trei locuri au fost ocupate de:
1. SUA - 46 de aur + 37 de argint + 38 de bronz (total - 121 medalii); 2. Marea Britanie - 27 + 23 + 17 (67); 3. China - 26 + 18 + 26 (70).
78 de ţări au cucerit cel puţin o medalie. De remarcat că, la nataţie, înotătorul american Michael Phelps a cucerit şase medalii, dintre care cinci de aur şi una de argint. Tot la nataţie, americanca Katie Ledecky a cucerit cinci medalii, cu patru de aur şi una de argint, iar la gimnastică artistică americanca de culoare Simone Biles a cucerit tot cinci medalii, dintre care patru de aur şi una de bronz!
Următoarea ediţie a Jocurilor Olimpice de Vară va avea loc la Tokyo (Japonia), în 2020.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu