duminică, 27 noiembrie 2016

ALPI, participantă la comemorarea epigramistului Nelu Marian



Duminică, pe 27 noiembrie 2016, sala de conferinţe din cadrul Comunităţii Evreilor din Iaşi (CEI) a fost arhiplină, la comemorarea epigramistului Nelu Marian (Harry Marcovici pe numele său adevărat). La acest "Matinal Cultural" au fost prezenţi şi membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI), care au încântat publicul prin propriile creaţii de poezie şi epigrame, dar fiecare "vorbitor" a rostit şi câteva epigrame ale lui Nelu Marian sau alte scrieri literare ale autorilor evrei contemporani.
Din prezidiul adunării au făcut parte Martha Eşanu, Abraham Giltman, Eugen Deutsch, Mihai Batog-Bujeniţă, Elena Mândru, Emil Gnatenco şi Solo Rotenstain, fiind astfel alcătuit, încă din "primele rînduri", un inedit "binom" al prieteniei culturale dintre ALPI şi CEI.
Preşedintele Comunităţii Evreilor din Iaşi, domnul Abraham Giltman a deschis adunarea cu următoarele cuvinte: "Avem invitaţi de seamă în această dimineaţă, pe membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi. Le urăm un bun venit şi le dăm cuvântul!".
În continuare, directorul ALPI, comandorul şi scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă a spus: "Este o mare onoare pentru noi să venim aici, deoarece dumneavoastră, prin umorul nativ, sunteţi cititorii noştri preferaţi!".
În alocuţiunea sa, Martha Eşanu a făcut a trecere în revistă a vieţii epigramistului Nelu Marian (Harry Marcovici), născut la Iaşi, în 1932 şi trecut la cele veşnice în Israel, în 2006, din cauza unor probleme cardiace. La Iaşi, Nelu Marian a fost inginer electrotehnic, a lucrat la Antibiotice, iar apoi în proiectare, la IITPIC / IPROCHIM. Din 1963 publică epigrame şi scrieri umoristice în presa locală din Iaşi, fiind şi colaborator la Radio Iaşi, TVR Iaşi, revista Urzica şi ziarul Sportul popular. A mai scris şi pentru două spectacole de estradă la Teatrul Evreiesc din Iaşi. Din 1984 pleacă cu familia în Israel, iar din 2003 revine la pasiunile din tinereţe, publicând în diferite reviste de umor din "Ţara Sfântă". O cronică rimată a lui Nelu Marian se referă la <Vaccinul contra prostiei>, unde se spune că <după... vaccinare, prostul devine şi fudul!>".
Lucruri interesante despre Nelu Marian (Harry Marcovici) au fost pomenite şi de Eugen Deutsch, care a menţionat: "Am fost coleg cu Harry de facultate, de proiectare şi colaborator în umor. Fratele lui Harry, Adrian Marcovici, juca şah în echipa Medicinei, iar multe dintre cărţile mele i le-am dat lui. Remarc scrierile lui Harry din volumele Să-nvăţăm ivritul zâmbind şi Epiroze".
Au recitat apoi în faţa publicului Mihai Batog-Bujeniţă (care a citit şi dialogul epigramatic dintre Georgeta Paula Dimitriu şi Nelu Marian, din anii din urmă), Elena Mândru, Doina Toma, Angela Pistol, apoi Ion Frenţescu (care a debutat ca epigramist la îndemnul lui Nelu Marian, alături de Vasile Vajoga, tot în anii din urmă), Dumitru Ivas, Mihai Haivas, Dan Teodorescu, Vasile Larco, Constantin Mihai, Eugen Deutsch.
Un recital umoristic a fost prezentat publicului şi de actorul şi regizorul de la Clubul CFR Iaşi, Emil Gnatenco.
A mai vorbit la această manifestare "duminicală" doamna Miriam Kaiserman (soţia fostului şi regretatului preşedinte al CEI, Pincu Kaiserman), care a prezentat câteva aspecte umoristice din boema Iaşului de odinioară, apoi directorul Muzeului Unirii din Iaşi, doamna Aurica Ichim şi în final doamna Rodica Rodean, preşedinta Asociaţiei "Universul Prieteniei" Iaşi.
Privind în viitor, vă mai informăm că în ziua de sâmbătă, 10 decembrie 2016, de la ora 11.00, la Muzeul Unirii din Iaşi va avea loc dubla lansare de carte a doamnei conf. univ. dr. Cornelia Ursu (membru ALPI), unde sunt aşteptaţi toţi cei care iubesc "jurnalele de călătorii", cu referiri speciale la Israel şi Turcia.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu