miercuri, 16 noiembrie 2016

"Flori de toamnă 2016", o nouă expoziţie de o frumuseţe rară la Grădina Botanică din Iaşi




În perioada 29 octombrie-20 noiembrie 2016, Grădina Botanică din Iaşi găzduieşte o nouă expoziţie, care este din nou în topul evenimentelor care se derulează în Dealul Copoului. Mii de vizitatori din România şi străinătate au trecut pragul Grădinii Botanice din Iaşi, pentru a vizita această superbă expoziţie de flori, fructe şi seminţe. Evenimentul de la Iaşi a fost dedicat aniversării a 200 de ani de la naşterea profesorului Anastasie Fătu şi împlinirii a 160 de ani de la fondarea primei grădini botanice din Principatele Române.
În organizarea expoziţiei din Copou, partenerii evenimentului sunt Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" Iaşi (UAIC) şi Grădina Botanică "Anastasie Fătu" din Iaşi, manifestarea fiind la ediţia cu nr. 40.
Miercuri, 15 noiembrie 2016, împreună cu un grup de prieteni, nu prea mulţi, dar de... nădejde, am făcut o vizită de "curtoazie" la Grădina Botanică din Iaşi, pentru a admira în primul rând crizantemele, chiar dacă le vedem în fiecare an în cadrul expoziţiei, dar tot nu ne săturăm de frumuseţea lor!
Am putut admira din nou colecţii cu valoare de patrimoniu, iar în afară de crizanteme, în faţa ochilor noştri au mai apărut tufănelele, varza, dovleceii, ardeii decorativi şi cactuşii, plus numeroase eşantioane de fructe şi seminţe care provin de la plantele cultivate cu mult pricepere în secţiile Grădinii Botanice ieşene.
Crizantemele sunt expuse atât în exterior, cât şi în cadrul Serei Expoziţionale, cele de afară fiind "îmbujorate" acum cu mici "pete" de zapadă, în urma ninsorii din zilele anterioare.
Peste tot am întâlnit tinerele "voluntare" de la Facultatea de Biologie de la UAIC, una dintre studentele aflate la datorie declarându-ne: "Stau aici cu multă plăcere, pe post de ghid, într-o expoziţie foarte frumoasă şi vizitată de multă lume. Munca de acum ne va ajuta cu siguranţă şi în profesia aleasă!".
Tot în ziua vizitei noastre la Grădina Botanică, un grup de studenţi de toate naţiile, însoţit de prof. univ. dr. Vasile Işan (fostul rector de la UAIC şi bun vorbitor de limba engleză) a fost oaspetele expoziţiei "Flori de toamnă", iar tinerii care au admirat şi ei crizantemele din Dealul Copoului au părăsit serele cu zâmbetul pe buze şi vădit încântaţi de cele văzute!
Iar zilnic, grupurile de copiii din cadrul Grădiniţelor locale şi claselor primare din şcolile din Iaşi şi din zona Moldovei i-au impresionat pe gazde şi vizitatori, prin întrebările puse "celor mari" şi dorinţa acestor viitori "oameni mari" de a învăţa cât mai multe lucruri noi!
În final, să mai remarcăm şi prezenţa micilor feline de pe aleile pavate sau asfaltate, adică de superbele exemplare de "pisici" de toate culorile, care fac parte din peisaj şi care doresc să fie mângâiate şi alintate, dar şi hrănite de toată lumea care trece pragul superbei Grădini Botanice din Dealul Copoului, mîndria ieşenilor.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu