sâmbătă, 5 noiembrie 2016

“Dintre sute de femei", doar una a fost cap de afiş la Muzeul Unirii din Iaşi!




Sala "Dublei Uniri" din cadrul Muzeului Unirii de pe străvechea stradă Lăpuşneanu din Iaşi a găzduit sâmbătă, 5 noiembrie 2016, timp de 3 ore, lansarea cărţii "Dintre sute de femei…" (Prezențe feminine în scrisul românesc actual), autoarea volumului fiind Mioara Bahna, din Râmnicu Sărat, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi fostă, în anii de liceu, Olimpică la... matematică!
Acest volum de cronici literare, din colecţia “Publicistică şi eseu contemporan”, a Editurii TIPOMOLDOVA IAŞI,
cuprinde "cronicile a 49 de cărți (inegale valoric…), semnate de 46 de autoare feminine, creații ale unor nume cu notorietate indiscutabilă, aşa cum este, de pildă, cel al laureatei Premiului Nobel, Herta Műller, dar şi altele cunoscute în cercuri foarte restrânse, aflate sau nu la început de drum în domeniul scrisului", după cum ne spune chiar Mioara Bahna.
Volumul menţionat a fost editat sub egida Asociaţiei Universul Prieteniei din Iaşi, preşedintele Rodica Rodean şi vicepreşedintele Emilian Marcu fiind şi moderatorii evenimentului de la "Palatul lui Cuza", din "dulcele târg al Ieşilor", printre participanţii la eveniment fiind şi membrii Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, precum Mihai Batog-Bujeniţă, Vasile Larco, Sorin Cotlarciuc, Dan Teodorescu, Doina Toma, Vasile Diacon, Vasile Vajoga etc.
La propunerea doamnei Rodica Rodean, evenimentul a debutat cu un moment de reculegere pentru cei care, în ultima perioadă, au trecut în lumea de dincolo!
Cu un prezidiu "stufos", alcătuit din 10 membri - Firiţă Carp (Bucureşti), Daniel Corbu (Iaşi), Florin Dochia (Câmpina), Constantin Marafet (Rm. Sărat), Emilian Marcu (Iaşi), Ionel Necula (Tecuci), Lucia Olaru Nenati (Botoşani), Aurel Ştefanachi (Iaşi), Horia Zilieru (Iaşi), Mioara Bahna (Rm. Sărat) - manifestarea a continuat cu alocuţiunea scriitorului Daniel Corbu, care a menţionat: "Eu sunt impresionat după lectura cărţii doamnei Mioara Bahna şi o felicit nu numai pentru această carte, dar şi pentru cele apărute anterior. Mai spun că la publicarea cărţilor şi la moarte să nu te grăbeşti! Spun asta deoarece sunt unii tineri scriitori care nu reţin povestea. Proză se scrie după 30 ani, iar iubirea este esenţa spiritului. Remarc unele scriitoare din acest volum, mie îmi place Daniela Zeca".
A urmat recitalul la pian al tinerei Oana Sălăgeanu, de la clasa  doamnei profesor Dana Relea, cea care a prezentat câteva reuşite ale elevei sale.  
În continuare, poetul Emilian Marcu a spus: "Mulţumim doamnei Aurica Ichim, directorul Muzeul Unirii din Iaşi, pentru că ne pune de fiecare dată la dispoziţie, această sală minunată pentru lansările de carte. Chiar dacă ea  nu este aici, precis că ne aude, că sunt microfoane peste tot, cred eu! În continuare, vreau să vă prezint şi un dicţionar al scriitorilor contemporani, editat de TIPOMOLDOVA, managerul fiind aici, lângă noi, Aurel Ştefanachi. Este o carte extrem de importantă, a apărut al patrulea volum şi va apare şi volumul al cincilea". 

În continuare, ceilalţi membri ai prezidiului au dorit să spună câteva cuvinte despre volumul doamnei Mioara Bahna, iar din discursurile care au fost spicuim următoarele:
- Florin Dochia: "Mioara Bahna descoperă emoţia dincolo de text, iar cartea este una care va face modă!";
- Firiţă Carp (care a prezentat publicului şi revista "Detectiv Cultural"); "Mioara Bahna ştie să scoată valoarea din orice!";
- Ionel Necula: "Să-ţi rupi din timpul tău pentru a citi din cărţile altora, e un lucru formidabil. Mioara Bahna are acum 46 de prieteni, iar cartea este o reuniune de scriitoare şi de prietene, că tot suntem la Asociaţia Universul Prieteniei";
- Constantin Marafet: "O felicit pe doamna Mioara Bahna pentru această carte, pentru cele anterioare şi pentru cele care vor veni!";
- Lucia Olaru Nenati: "Astăzi este o zi de sărbătoare, de sărbătoare a cărţii. Mulţumesc doamnei Rodica Rodean pentru activitatea depusă în organizarea acestor manifestări, ca agent cultural";
- Aurel Ştefanachi: "Cartea Mioarei Bahna am primit-o cu mare bucurie. Prin educaţie trebuie să formăm şi cititorii, iar Mioara Bahna educă cititorii!";
- Horia Zilieru: "Suntem în faţa unui critic literar, cu un devotament al scrisului. Este o translare a criticului în personaje, iar Mioara Bahna este o îndrăgostită de carte".

* Lui Emilian Marcu îi pare rău că nu s-a născut "handicapat"!

Poetul Emilian Marcu a avut la un moment dat nişte afirmaţii care au "speriat" sala, după ce a povestit ce i s-a întâmplat în ultima perioadă. El a spus următoarele: "Îmi pare rău că nu m-am născut handicapat! De ce, vă povestesc acum! Am căzut la un vot la un premiu al Academiei, pentru că nu sunt evreu, iar apoi am căzut tot la un vot la premiul Academiei, pentru că nu sunt orb! Domnul Horia Zilieru ştie despre ce este vorba... Atunci, cineva a spus: Marcu e puternic, poate să mai scrie, dar el e orb, nu mai poate...". Marea majoritate a celor prezenţi nu au aprobat spusele poetului Emilian Marcu, dar s-a trecut mai departe, iar în final, autoarea Mioara Bahna a tras concluziile: "Am ascultat cu mare atenţie fiecare vorbitor, iar la fiecare dintre ei aveam câte ceva de spus, dar nu mi s-a dat cuvântul... În fine, în continuare vreau să mulţumesc tuturor celor care mi-au fost alături, precum Rodica Rodean, Aurel Ştefanachi, Florin Dochia, soţul meu care a făcut corectura cărţii şi care mă suportă de 32 ani, Emilian Marcu, Costică Marafet, domnii Ionel Necula şi Horia Zilieru (un prieten de suflet), Lucia Olaru Nenati şi Firiţă Carp. Am făcut cartea cu foarte mare atenţie, deoarece nu vreau să ies în lume cu ceva jenant. După mine, nu este literatură feminină sau masculină, ci este doar literatură! Pe viitor vom mai putea face o lansare de carte, cu un volum de-al meu în care scriu numai despre... bărbaţi!".
De remarcat că, în publicul prezent s-au mai aflat câteva autoare  ale căror nume se regăsesc în volumul lansat, precum Mihaela Roxana Boboc, Carmen Antoaneta Marcean, Olina Petrov, Iulia Ralia Raclaru, Mariana Rogoz Stratulat etc.
După scurta sesiune de autografe, oferită de Mioara Bahna, au urmat fotografiile de grup, acolo unde partea feminină a înlăturat orice... concurenţă masculină, cu unele mici excepţii, care de fapt au întărit regula: "Dintre sute de femei...", multe dintre ele au fost prezente la Muzeul Unirii din Iaşi, într-o zi frumoasă de toamnă moldavă, cu puţin frig afară, dar multă căldură în suflete!
DAN TEODORESCU

3 comentarii:

  1. Subscriu, domnule Dan Teodorescu, a fost un eveniment de mare anvergura, cu oameni minunati. Multumim!

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțumesc pentru acest amplu și frumos comentariu. Felicitări organizatorilor și aleasă prețuire și mult respect pentru scriitoarea Mioara Bahna, om de aleasă omenie, cuvânt și cu har de la Dumnezeu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Felicitari si mult succes d-nei Mioara Bahna ! Respect si pretuire tuturor ! Rapsod popular,Rodica Ionita Grosu !

    RăspundețiȘtergere