sâmbătă, 25 noiembrie 2017

Manifestare culturală bucovineană la "BCU" Iaşi




Sâmbătă, pe 25 noiembrie 2017, Sala B.P.Haşdeu din cadrul Bibliotecii Centrale Universitare "Mihai Eminescu" din Iaşi a găzduit ediţia a LXXVI-a a manifestării denumită "Amiază culturală bucovineană", organizată de Societatea pentru cultură şi literatură română - Filiala Iaşi, noul preşedinte al acesteia fiind prof. Vasile Diacon. În sală s-au aflat bucovineni sau urmaşii bucovinenilor din judeţele Iaşi şi Suceava, printre ei fiind şi Ioan Mugurel Sasu şi Sorin Cotlarciuc, care organizează an de an, în comuna suceveană Vama, un festival cultural denumit "Umor fără frontiere în Ţara de Sus", cu participare internaţională.
În cadrul manifestării ieşene, moderate de prof. Liviu Papuc, prof. Vasile Diacon a prezentat conferinţa "Date astrale în istoria Bucovinei", la acest capitol aducându-şi contribuţia şi scriitorul şi editorul Ion Filipciuc, prin cele expuse. De menţionat că Bucovina a fost a doua provincie care s-a unit cu patria-mamă, România, la data de 28 noiembrie 1918. "În acea zi a avut loc proclamarea unirii Bucovinei cu România, moment istoric important în făurirea statului naţional unitar român, alături de unirea anterioară a Basarabiei – la 27 martie – şi de unirea ulterioară a Transilvaniei, la 1 decembrie 1918", se spune în presa vremii.
În continuare a avut loc lansarea cărţii "Etnografice... Etnologice...", de prof. Dumitru Rusan, editată la "Pre-Text" din Câmpulung Moldovenesc, în 2017. Cartea a fost prezentată de Ion Filipciuc, cu lux de amănunte, ea fiind un document autentic al zonei Bucovinei. Pe una din clăpiţele cărţii editate de prof. Dumitru Rusan, care locuieşte în Câmpulung Moldovenesc şi care a dedicat volumul pus în dezbatere publică, la Iaşi, soţiei Waltraut Aneliese, se menţionează: "Străveche vatră românească de datini şi virtuţi, oraşul de sub muntele Rodnei are o personalitate specifică, atât prin aşezarea geografică, prin trecutul istoric, cât şi prin profilul spiritual al oamenilor, prin port şi obiceiuri. Oamenii locului, de o proverbială omenie, au ceva din tăria munţilor" (Graţian Jucan - "Câmpulungul Moldovenesc").
Au mai discutat pe tema unirii Bucovinei cu România, din noiembrie 1918, mulţumind totodată şi prof. Dumitru Rusan pentru cartea editată, prof. Mandache Leucov şi ec. Rodica Rodean (preşedinta Asociaţiei Universul Prieteniei).
Printre cei prezenţi la manifestarea de la "BCU" s-au aflat mai mulţi membrii ai Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi, printre ei fiind Vasile Diacon, Vasile Larco, Sorin Cotlarciuc, Corina Matei-Gherman, Dan Teodorescu, Angela Pistol, Doina Toma, Ioan Mugurel Sasu, Luminiţa Ignea. Următoarea manifestare cu public în cadrul Societăţii pentru cultură şi literatură română - Filiala Iaşi va avea loc sâmbătă, pe 9 decembrie 2017, de la ora 11.00.
Dar până atunci, pe 7 decembrie, de la ora 17.00, la Cercul Militar din Dealul Copoului va avea loc o triplă lansare de carte, autorii fiind Corina Matei-Gherman, Doina Toma şi Rodica Ioniţă-Grosu.
O zi mai târziu, deci pe 8 decembrie 2017, tot de la ora 17.00, sala mare de lectură din cadrul Bibliotecii Judeţene Gheorghe Asachi din Iaşi va găzdui o manifestare literară organizată de Asociaţia Literară Păstorel Iaşi (ALPI), în cadrul Festivalului Teodorenii.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu