luni, 13 noiembrie 2017

O bogată şi frumoasă agendă culturală în cadrul ALPI




Pe 12 noiembrie 2017, într-o frumoasă zi de duminică şi de toamnă târzie, sala mare de lectură din cadrul Bibliotecii Judeţene "Gheorghe Asachi" din Iaşi a găzduit o nouă şedinţă cu public a Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI).
Lume multă şi bună a fost prezentă la manifestarea lunară din cadrul ALPI, acolo unde s-au discutat lucruri extrem de interesante, s-au luat decizii importante şi s-a votat în unanimitate ca dl. comandor (r) Mihai Batog-Bujeniţă să fie şi preşedintele Filialei Iaşi din cadrul UER. După retragerea dl. Val Andreescu din sfera publică, locul său în Comitetul Director al asociaţiei literare ieşene a fost ocupat, în urma votului membrilor ALPI şi în urma propunerii dl. comandor Mihai Batog-Bujeniţă de către dl. prof. Vasile Diacon.
În continuare, directorul ALPI Mihai Batog-Bujeniţă a prezentat recentele evenimente culturale la care au participat membrii asociaţiei, precum: vernisajul şi lansarea de carte oferită de Mariana Stratulat, la Galeria de Artă "N. Tonitza" de pe strada Lăpuşneanu, vernisajul expoziţiei lui Gabriela Cucinschi şi Calistrat Robu la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, jurizarea Festivalului "Iaşii în carnaval" de la Cercul Militar Iaşi din Copou, manifestarea literară de la Vila Sonet din Iaşi, cu ocazia comemorării a 60 ani de la trecerea în lumea umbrelor a marelui poet şi sonetist Mihai Codreanu, participarea la două evenimente găzduite de Comunitatea Evreilor din Iaşi, acolo unde a avut loc o întâlnire emoţionantă cu actorul şi scriitorul Carol Feldman, plus un vernisaj expoziţional şi aniversarea a 15 ani de la apariţia revistei "Prietenia", o frumoasă lansare de carte a doamnei prof. Petronela Angheluţă, la Palatul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, de la Ruginoasa (jud. Iaşi).
S-a menţionat apoi că doamna Petronela Alexa a realizat o pagină pe Facebook denumită "Grupul literar-artistic Păstorel", iar conducerea ALPI a editat recent un volum omagial "Booklook" (Un deceniu de Booklook-uri), cu 290 pagini full-color, care va fi oferit membrilor şi simpatizanţilor.
Scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă a prezentat apoi cărţile editate de membrii ALPI şi prietenii asociaţiei în ultima perioadă, începutul fiind făcut cu volumul de 566 pagini "Ringul Magic", a jurnalistului şi publicistului Dan Teodorescu, care va fi lansat în cadrul unui spectacol artistic peste puţine zile, mai precis vineri, pe 17 noiembrie 2017, la ora 17.00, la Hotelul Moldova din Iaşi, la Salonul Moldova de la parterul clădirii de lângă Palatul Culturii.
S-au mai prezentat apoi cărţile editate de Mihai Batog-Bujeniţă, Ionel Pintilii şi Paul Gorban (Apollonia TV), Olguţa Trifan (cu o lansare pe 24 noiembrie 2017, de la ora 15.00, la Muzeul Unirii Iaşi), Corina Matei-Gherman, Rodica Ioniţă-Grosu şi Doina Toma (cu o lansare colectivă pe 7 decembrie 2017, de la ora 15.00, la Cercul Militar din Iaşi), Vasile Filip, Sorin Cotlarciuc.
S-au mai prezentat revistele Rapsodia, Surâsul Bucovinei, Porto-Franco, Meridianul Cultural Românesc, Vocea Ta (editată la Nürnberg, în Germania).
În continuare a urmat recitalul de poezie, epigrame şi proză scurtă oferite publicului de o parte dintre membrii ALPI, ei fiind Gheorghe Bălăceanu, Georgeta Paula Dimitriu, Doina Toma, Corina Matei-Gherman, Doina Guriţă, Angela Pistol, Emilian Popa, Vasile Larco, Mihai Caba, Dumitru Ivas, Constantin Munteanu, Vasile Diacon, Ioan Hodaş, Mihai Batog-Bujeniţă, Rodica Ioniţă-Grosu, Sorin Cotlarciuc, Constantin "Ticu" Mihai, Cornelia Livia Bejan, Mihai Stancu, Corneliu Carp, Olguţa Trifan, iar Emil Gnatenco a oferit un recital actoricesc de clasă.
După unele probleme organizatorice puse pe tapet de secretarul general Mihai Haivas, directorul ALPI, Mihai Batog-Bujeniţă a menţionat că următoarea manifestare culturală în cadrul ALPI va avea loc în seara zilei de vineri, 8 decembrie 2017, la Casa Sindicatelor din Iaşi, în sala de lectură din cadrul Bibliotecii Judeţene  "Gheorghe Asachi" Iaşi  - Filiala Ion Creangă, în cadrul Festivalului Teodorenii, ajuns acum la ediţia a III-a. Ora de debut a evenimentului va fi 17.30 sau 18.00, cu precizări ulterioare. Pe 18 decembrie 2017, la Teatrul Luceafărul din Iaşi, membrii ALPI sunt invitaţi la o nouă manifestare artistică organizată de Comunitatea Evreilor din Iaşi, cu tema "Crăciun - Hanuka", ideea principală fiind lumina.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu