miercuri, 25 septembrie 2019

"Itinerar de idei" cu medicul Cornelia Ursu


Structurat pentru 110 pagini, în condiţii grafice excepţionale, volumul "Itinerar de idei" al medicului şi scriitorului Cornelia Ursu ne pune pe gânduri. După două cărţi cu note de călătorie din Israel şi Turcia, "Prin ţara unde soarele apune în mare", respectiv "Paradigma unui ţărm mediteranian", iată că, după un sejur turistic petrecut acum în Tunisia, Cornelia Ursu editează la PIM Iaşi un nou voum, de data aceasta nu de călătorie, ci de aforisme. Într-adevăr, în cărţile de aforisme se pot spune multe, dar nu toată lumea poate să facă aşa ceva!
Cu o prefaţă plină de idei pertinente ale scriitorului Mihai Batog-Bujeniţă, cartea "comisă" de Cornelia Ursu în septembrie 2019 cuprinde şase capitole de mare interes pentru oamenii acestei planete, mai ales pentru cei care cred că lor li se cuvine totul, dar au acum prilejul de a lectura şi învăţa din vorbele de duh exprimate de medicul ORL-ist ieşean din Dealul Copoului.
La pagina 50 a cărţii "Itinerar de idei", autoarea ne spune că "nu trebuie să ne supărăm inutil pe vorbele spuse, ci mai degrabă pe faptele comise" şi apoi continuă cu un aforism biblic: "Cu cât dăruim mai mult din noi înşine devenim mai bogaţi şi ne ridicăm mai sus deoarece pătrundem foarte adânc în sufletele noastre".
Şi astfel de exemplele de acest gen pot continua în cele şase capitole, ele numindu-se Schimbare de paradigme, Nostalgii tardive, Gânduri meditative, Cugetări, Postulate inutile, Despre timp şi anotimpuri.
Şi bine ne mai spune autoarea că "Tinereţea este o enigmă descifrată la maturitate" (la pag. 85), deoarece cartea se încheie cu "Ultima verba", acolo unde dr. Cornelia Ursu ne demonstrează o deplină maturitate scriitoricească în "anotimpurile ce aleargă pe lângă noi".
Iar "viaţa este o carte, iar noi o filă din ea, cu reguli paradigme sau postulate", ne mai spune, la pag. 107, autoarea.
De menţionat că, dr. Cornelia Ursu este membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), vicepreşedintele Ligii Scriitorilor - Filiala Iaşi-Nord Est România şi membru senior al Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi (ALPI).
Iar dacă noi, cititorii, nu suntem... cuminţi, domnia sa ne poate trage imediat de "urechi, nas şi gât", în urma profesiei pe care o practică şi în prezent, de medic specialist în oto-rino-laringologie, cu un doctorat în oto-neuro-chirurgie, obţinut în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie "Grigore T. Popa" din Iaşi.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu