joi, 12 septembrie 2019

"Zilele Recoltei Editoriale" au debutat în Parcul Copou

La Iaşi, în perioada 12 - 14 septembrie 2019, Parcul Copou găzduieşte ediţia a VII-a a "Zilelor Recoltei Editoriale". Adi Cristi, directorul Casei de Cultură "Mihai Ursachi" a Municipiului Iași a deschis manifestarea pe o căldură toridă, remarcând faptul că generaţia '80 este la putere şi la această ediţie, unde sunt prezente 16 edituri ieşene de carte. Editurile participante la acest târg de carte sunt: Editura ”Alfa”, Editura ”Artes”, Editura ”Cartea Românească Educațional”, Editura ”Convorbiri Literare”, Editura ”CronEdit”, Editura ”DanaArt”, Editura ”Demiurg”, Editura ”Danaster”, Editura ”Grigore T. Popa” a Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi, Editura ”Junimea”, Editura ”Performantica”, Editura ”Princeps Multimedia”, Editura ”Timpul”, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, Editura ”Vasiliana”, Editura ”24 Ore”, ultima fiind patronată chiar de Adi Cristi.

Din păcate pentru publicul larg, a lipsit editura ieşeană "Polirom"!
La târgul de carte din Parcul Copou a fost prezent şi primarul Mihai Chirica, care a trecut în revistă standurile de carte, însoţit de directorul Adi Cristi, dar şi de oamenii de cultură Nichita Danilov, prof. Vasile Burlui, dr. Eugen Târcoveanu, Valeriu Stancu, Daniel Corbu, Filomela Corbu, Nicolae Panait, Lucian Vasiliu, Paul Gorban, Emilian Marcu etc.
În public s-au mai aflat scriitorii Dan Teodorescu, Sorin Cotlarciuc, Doina Guriţă, Corneliu Carp, Ionel Pintilii, dar şi fotoreporterii Andrei Cucu şi Rodica Rodean.    
Din păcate, după festivitatea de deschidere, puţini tineri s-au mai oprit la corturile editurilor prezente cu un volum sporit de carte de bună calitate.
După această constatare, să ne aducem aminte de cuvintele rostite la Iaşi, în anii din urmă, de fostul director de la TVR, Stelian Tănase, care îmi spunea: "Dane, eu am să scriu în continuare cărţi, chiar dacă în lumea largă va mai exista un singur cititor de carte şi acela am să fiu eu!".
După cum ne spunea acelaşi Adi Cristi, în cadrul târgului de carte din Parcul Copou se vor acorda şi premii, unul dintre cei vizaţi la acest capitol, după părerea autorului acestui articol, fiind dr. Ozias Marcovici, venit în vizită din Israel în Iaşi, acolo unde a absolvit Facultatea de Medicină.  .
Târgul de carte din Parcul Copou îşi va închide porţile sâmbătă, 14 septembrie 2019, la ora 13.00.

* Dr. Ozias Marcovici revine la Iaşi cu o nouă lansare de carte

Tot sâmbătă, dar de la ora 12.00, la Muzeul Municipal "Regina Maria" Iaşi, este programată o reîntâlnire cu dr. Ozias Marcovici, cu prilejul lansării volumului "SUPREMAŢIA ÎN COSMOS", scos la editura "Danaster" din Iaşi, în 2018.
De menţionat că Dr. Ozias Marcovici s-a născut la Botoşani, în 1948, a făcut studiile secundare şi liceale la Hârlău, iar cele medicale la Universităţile din Iaşi, Ierusalim, Tel Aviv şi în SUA. Domnia Sa a emigrat în Israel în urmă cu peste 40 ani.
Despre cartea supusă dezbaterii publice vor vorbi Costel Ostin Mungiu (tatăl regizorului Cristian Murgiu şi al jurnalistei Alina Mungiu-Pippidi, un excelent orator), Elena Leonte, Ştefan Luchian, Vasile Palade, Eugen Târcoveanu. Momentul artistic va fi asigurat de conf. dr. Sebastian Vîrtosu, cu o suită de Bach, la violoncel.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu