luni, 9 septembrie 2019

La borna cu numărul 91...


La Muzeul Municipal "Regina Maria" din Iaşi, într-o frumoasă zi de sâmbătă, 7 septembrie 2019, a avut loc ediţia a 91-a a manifestării denumită "Amiază culturală bucovineană".
Tema de dezbatere propusă publicului a fost una extrem de generoasă, ea referindu-se la "Istoria în spiritualitate humoreană".
În prezidiul adunării au luat loc Vasile Diacon şi Victor Iosif (din partea Filialei Iaşi a Societăţii pentru Cultură şi Literatură Română în Bucovina), scriitorul şi omul de radio Aurel Brumă, plus oaspeţii din judeţul Suceava, mai precis din Gura Humorului, scriitorul Gheorghe Solcan, pictorul şi caricaturistul Radu Bercea, ultimul ajuns la frumoasa vârstă de 80 ani.
După cuvântul de deschidere rostit de moderatorul Victor Iosif, preşedintele Filialei ieşene, Vasile Diacon, ne-a informat că suntem la ediţia a 91-a a manifestării de "amiază bucovineană", acolo unde avem oaspeţi de seamă din Gura Humorului, inclusiv pe Radu Bercea, cel care a avut multe necazuri în vremurile trecute şi apuse, inclusiv a făcut cunoştinţă cu puşcăriile comuniste, alături de alţi intelectuali ai vremii.
În continuare, fără a avea la el microfonul radio din dotare, Aurel Brumă a vorbit despre activitatea artistică a lui Radu Bercea, cel care a avut recent expoziţia sa personală cu numărul 270, o cifră impresionantă pentru orice pictor din universul care ne înconjoară! "Prieteniile la o vârstă înaintată sunt mai frumoase chiar decât naşterea unui copil!", a spus Aure- Brumă, care a mai menţionat: "PIM a spus că Radu Bercea este cel mai bun peisagist al momentului şi acest lucru este adevărat. Radu Bercea a făcut multe donaţii de tablouri, iar operele sale se găsesc în multe muzee din lume, inclusiv în Brazilia şi Ucraina. Mai pot spune că Radu Bercea este cetăţeanul de onoare al inimii mele!".
În continuare, scriitorul Gheorghe Solcan a fost şi pe post de actor, interpretând cu mult talent o povestire după Ion Creangă, într-o proprie dramatizare.
În partea a doua a manifestării, dr. Vasile Diacon a prezentat câteva aspecte despre istoria oralului Gura Humorului.
În final, acelaşi Vasile Diacon a prezentat câteva din cărţile scrise de Mihai Camilar, cel care, din motive obiective, nu a putut fi prezent la manifestarea de la Iaşi.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu