duminică, 15 septembrie 2019

Racheta OZI a aselenizat la Muzeul Municipal "Regina Maria" din Iaşi


La Muzeul Municipal "Regina Maria" din Iaşi, dr. Ozias Marcovici, revenit din Israel, şi-a lansat cartea "Supremaţia în Cosmos" (În anii Războiului Rece, 1945-1991). Într-o manifestare moderată de dr. Aurica Ichim, directoarea muzeului ieşean, au prezentat volumul pus în dezbatere publică şi pe autorul lui Costel Ostin Mungiu (tatăl regizorului Cristian Mungiu şi al jurnalistei Alina Mungiu-Pippidi), Elena Leonte, Ştefan Luchian, Vasile Palade, Eugen Tîrcoveanu.
Liga Scriitorilor - Filiala Iaşi - Nord Est România a fost reprezentată la acest eveniment de preşedintele Dan Teodorescu, secretarul general Corina Matei-Gherman, de Viorica Şerban, Martha Eşanu, Ioan Vârlan, alături de ei fiind şi prof. Paul Zamfir, directorul clubului partener CFR Iaşi, de la Râpa Galbenă.
Cartea lui Ozi Marcovici, ediţia în limba română, are 322 pagini şi este editată la "Danaster" (manager: Ion Muscalu) în 2019. La recentul târg de carte din Parcul Copou - "Zilele Recoltei Editoriale" - ea a primit premiul "Drept între cărţi", într-o manifestare de bun augur la acest început de toamnă culturală ieşeană.
Structurată pe mai multe capitole de mare interes istoric şi ştiinţific, cu o bogată bibliografie şi o galerie fotografică adecvată, volumul lui Ozi Marcovici (născut în 1948 la Botoşani, cu liceul absolvit la Hârlău şi cu Facultatea de Medicină terminată la Iaşi) debutează cu un citat celebru: "Pământul este leagănul umanităţii, dar nimeni nu poate trăi în leagăn pentru totdeauna" (Konstantin E. Ţiolkovski). Despre cartea dedicată soţiei Marica Marcovici şi celor trei copii ai lui Ozi (Yaron, Tzofit, Karin), am consemnat următoarele:
- Costel Ostin Mungiu: "Prietenul şi doctorul Tîrcoveanu mi-a spus recent că Ozi a mai comis o carte! Este incitant faptul că parcurg 50 ani din viaţa mea, citind cartea lui Ozi. Eu m-am născut în 1941, în plin război cald, dar am trăit apoi în plin război rece! Ozi este bine documentat şi vrea să fie cât de cât obiectiv. Reuşeşte să dea o imagine timpului. Americanii şi ruşii au luptat să acapareze cât mai mulţi savanţi de rachete şi cred că americanii au câştigat la acest capitol! Totuşi, 270 de rachetişti au fost duşi în URSS. Au fost sacrificii umane pentru cucerirea cosmosului, se spune în carte. Iar la finalul cărţii autorul mai spune: Războiul rece a murit! Trăiască Războiul Rece!".
- Elena Leonte: "Plecat de mai mulţi ani în Israel, Ozias Marcovici oăstrează legătura cu limba română. Războiul Rece îl descrie cu căldură în cartea sa. Iar cartea trebuie citită!".
- Ştefan Luchian: "Ozi nu se sfieşte în a aborda într-o opinie personală o istorie recentă. El mi-a amintit evenimente pe care le-a pus într-un context general. El prezintă evenimentele cu detaşarea omului de ştiinţă. Povesteşte că oamenii pot face lucruri memorabile. Ozi a fost de partea ideii şi a curajului, nu a fost nici de partea americanilor şi nici a sovieticilor".
- Vasile Palade: "Ozi gândeşte universal, dar se exprimă cel mai bine în limba română! El scrie prima dată în româneşte şi apoi traduce cărţile sale în ebraică sau engleză. De fapt, pentru el România este o ţară minunată. Am fost cu el ieri într-o excursie şi am vizitat mănăstirile din Bucovina şi el mi-a spus că Elveţia nu are nimic în plus faţă de România! Merită felicitat nu numai colegul Ozi, dar şi soţia sa, Marica şi cele trei fete ale lor. Ozi parcurge toate etapele şi primul zbor a fost cu balonul, pe distanţa de numai câţiva metri. Ozi spune că va apare şi a treia putere mondială - China! Îi sugerez un subiect pentru o nouă carte: Lupta pentru Polul Nord!".
- Eugen Tîrcoveanu: "Aici, la Muzeul Municipal, este un spaţiu ancorat în istorie. Mulţumim doamnei Aurica Ichim pentru găzduire şi domnului Ion Muscalu pentru editarea cărţii! Cartea lui Ozi ne aminteşte de tinereţe. De fapt, cu toţii am vrut să ne facem aviatori, în tinereţe. Chiar şi eu, dar am ajuns medic. Ozi ne mai spune că nu este ruşine să fii român! El aminteşte în carte şi despre cosmonautul român Dumitru Prunariu".
În final, înainte de sesiunea de autografe oferită numerosului public aflat în Sala "Gheorghe Ghibămescu" a Muzeului Municipal "Regina Maria" din Iaşi, dr. Ozias Marcovici a menţionat: "Mulţumesc pentru prezenţă şi pentru aprecieri. Această carte am scris-o cel mai uşor dintre toate cărţile mele de până acum, doar în 14-15 luni. Mulţi oameni de ştiinţă nazişti s-au predat direct la americani la finalul celui de-al doilea Război Mondial, în frunte cu vestitul von Braun. Iar pentru ruşi, Korolev a fost un geniu şi tot el l-a ales pe Gagarin pentru primul zbor al omului în Cosmos".
Vă mai informăm că partea artistică a manifestării de la Iaşi a fost susţinută de violoncelistul conf. univ. dr. Sebastian Vîrtosu, de la Universitatea Naţională de Arte "George Enescu", cu o suită de Bach.
Cu siguranţă că, din "Ţara Sfântă", dr. Ozias Marcovici va continua să scrie şi cu siguranţă că viitorele sale volume vor fi la fel de interesante şi palpitante ca cel de acum, "Supremaţia în Cosmos"!.
DAN TEODORESCU

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu