sâmbătă, 6 februarie 2016

La Muzeul Unirii din Iaşi: "Iraq '81", o carte a amintirilor pentru Camelia Dumitra Damian




Sâmbătă, pe 6 februarie 2016, la Muzeul Unirii din Iaşi a avut loc lansarea volumului de proză “Iraq`81”, de Camelia Dumitra Damian, care a lucrat mulţi ani la TC IND Oneşti şi a fost plecată la muncă, pe şantierele din Iraq, alături de soţul ei, în deceniul al noulea din secolul trecut.
La 35 ani după acel eveniment care a rămas în amintirea autoarei ca o pată de culoare, poate uneori mai cenuşie, Camelia Dumitra Damian aruncă pe piaţă o carte de călătorie, care a adunat în sala "Dublei Uniri" de la Muzeul Unirii de pe strada Lăpuşneanu din Iaşi peste 60 de persoane doritoare de literatură de bună calitate şi care fac parte din asociaţiile locale Universul Prieteniei şi Păstorel, dar au fost prezenţi şi oaspeţi de pe alte meleaguri moldave, din dreapta şi stânga Prutului.
Într-o manifestare moderată de Rodica Rodean (preşedinta Asociaţiei Universul Prieteniei), cartea "Iraq '81" a fost prezentată de Elena Leonte (redactor de carte) şi de poetul Emilian Marcu (membru USR), care au menţionat, printre altele, adresându-se celor prezenţi, următoarele:
- Elena Leonte: "Dacă există autori speciali, există şi un public special, care sunteţi dumneavoastră. Nimic nu este mai frumos, mai ales că există aici un public care se transformă într-un grup iubitor mereu de literatură. O felicit de doamna Rodica Rodean pentru această adunare literară ! Cartea m-a fermecat prin simplitatea ei, am spus acest lucru, cu sinceritate, în prefaţa volumului. Doamna Camelia îşi exprimă în carte experienţa în urma unui an de sacrificiu, un an în Iraq. Sacrificiile nu sunt întotdeauna răsplătite, dar sunt şi sacrificii mai mari ca ale noastre! Este totuşi un an de experienţă şi s-a câştigat atunci o experienţă umană. Urăm succes, de aici de la Iaşi, doamnei Camelia!".
- Emilian Marcu: "Noi venim de obicei la lansările de carte de ficţiune, poezie, proză, critică literară. Eu scriu note despre cărţi ca un nespecialist, dar scriu ca un cititor bine pregătit deoarece citesc mult. Dacă nu am face acel sacrificiu, am regreta apoi toată viaţa că nu l-am făcut! Aşteptările sunt puternice, ne atacă mărunt. Viaţa este o sumă de iluzii, aspiraţii şi vise. Cartea e scrisă bine, am citit-o pe nerăsuflate. Literatură cu note de călătorie s-a scris mult şi foarte bine, chiar dacă acele scrieri cu note de călătorie mi se par indecente, aproape vulgare, dar nu o critic aici cu nimic pe doamna Damian. Cartea doamnei Damian se salvează prin gravitatea şi sinteza lumii pe care o vede! În Iraq nu se fură, dar noi avem informaţii total nefondate. Cel care fură în Iraq i se taie mâna dreaptă, dar nu erau persoane cu mâna tăiată în Iraq. Doamna Damian a uitat o sacosă într-un magazin în Iraq, pe care a găsit-o după două săptămâni intactă!".
În sală s-a mai aflat şi ing. Ilie Serediuc, care a lucrat şi el mulţi ani în Iraq, în anii '80, prin ARCOM şi care a depănat amintiri împreună cu Camelia Dumitra Damian.

* Nu merită să se facă un astfel de sacrificiu pentru bani!

Plină de emoţii, autoarea Camelia Dumitra Damian a menţionat şi ea următoarele: "Am plecat acolo fără voia mea, era dorinţa jumătăţii mele, soţul meu. Am plecat într-o depresie totală, deoarece am lăsat acasă un copil de 4 ani şi jumătate. Am cunoscut apoi o ţară nouă, am intrat într-o lume care mi s-a părut ostilă! Nu merită să se facă un astfel de sacrificiu pentru bani, nu merită. Cei cu bani nu sunt fericiţi. În România, la alimentara din şantier ni se dădea pe datorie, dar trăiam bine! Atunci când ai prea mulţi bani, nu mai ai pentru ce trăi. Dacă avem o familie şi avem pentru cine face o ciorbă de fasole suntem fericiţi. Nu ne iubesc cerceii din urechi, nu îţi dă maşina de lux un ceai când ai nevoie, nu... În rest, în Iraq a fost o experienţă formidabilă, văzută prin ochii mei. Să-mi spuneţi dacă v-a plăcut cartea, ca să mai am curaj să mai scriu...".
În continuare, doamna Mariana Bendou, venită din Oneşti, a spus: "Sunt onorată să particip la un asemenea eveniment. Soţul meu fiind algerian, am trăit asemenea experienţă. Dar să luăm partea bună a lucrurilor. După o vizită în ţările arabe, eu sunt tot mai mândră cu România, aşa cum este şi doamna Damian. Este un act de pionerat din partea unei femei scrierea acestei cărţi!".
Apoi actorul Emil Gnatenco a susţinut un recital de poezie, Mihai Haivas a citit epigrame, iar Alex Marinescu a susţinut un excepţional recital de pian.

* O nouă manifestare cu public, la Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu din Iaşi

În finalul manifestării, doamna Rodica Rodean a invitat publicul la manifestarea de joia viitoare, de pe 11 februarie 2016, de la ora 15.00, de la Muzeul Memorial Mihail Kogălniceanu din Iaşi, acolo unde "actorii" principali vor fi copiii talentaţi ai Iaşului, cu vârsta cuprinsă între 8 şi 14 ani.
În manifestarea denumită "Copiii în lumea artelor", vor fi prezenţi în faţa publicului Daria Luncă (poveşti în versuri) şi Silviu Teodorescu (poezie), Karla Ursu şi Alexandru Ursache (muzică populară), Bianca Lionte şi Eduard Ştefan Istov (dans sportiv). Într-o manifestare moderată de Mihaela Tudose şi Rodica Rodean, invitaţii speciali vor fi Mihai Batog-Bujeniţă şi Emilian Marcu.
DAN TEODORESCU
      

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu